dimecres, 18 de maig del 2016

Sobre la recuperació del conjunt romànic de Roca-rossa (Tordera) 18/5/2016...

Tordera perd un altre espai d'interès faunístic, la notícia no per esperada deixa de ser curiosa...

Runes del Monestir de Santa Maria de Roca-rossa (Tordera) 13/6/08

Sobre la recuperació del conjunt romànic de Roca-rossa (Tordera) 14/8/08


Aquestes són les darreres notícies al respecte...

Recta final perquè comencin les obres de restauració del Monestir de Roca-Rossa. En breu es coneixerà l’empresa que les ha de dur a terme
Ràdio Tordera 17/5/2016


Recta final perquè comencin les obres de restauració del Monestir de Roca-Rossa, que podrien estar enllestides a finals d’estiu. Recordem que aquest és un dels projectes que quedava pendent d’executar, fruit del finançament a través del percentatge cultural que li pertoca a Tordera pel fet que l’autopista C-32 passi pel terme municipal.

Aquesta era una reforma necessària i reclamada, ja que el monestir acumula desperfectes de molts anys. Ara només queda adjudicar l’obra a l’empresa que la durà a terme. El regidor de cultura de l’Ajuntament de Tordera, Josep Llorens, explica en què consistiran les obres de millora.

Un cop acabades les obres, es posarà en marxa la promoció cultural i turística del monestir de Roca-Rossa.

Tordera pot fer les paus amb el monestir de Roca-rossa
El Punt Avui 18/5/2016

L'Ajuntament actuarà per consolidar el valuós conjunt romànic tardà, que es troba en un avançat estat de degradació

La partida de 65.000 euros s'invertirà en el tancament de la volta i a reforçar-ne altres estructures


TERESA MÁRQUEZ - TORDERA
Tordera finalment posarà fil a l'agulla amb les obres de millora i consolidació d'un dels conjunts patrimonials més importants del seu terme, com és el monestir de Roca-rossa i l'únic romànic tardà que hi ha a tot el Maresme. L'espai, en ple massís del Montnegre però al bell mig d'una urbanització, ha estat objecte d'una sagnant degradació en els últims anys que amenaça seriosament de no deixar pedra sobre pedra. Des del consistori, el segon tinent d'alcalde, Josep Llorens (CiU), destaca la dificultat del procés previ per poder fer una actuació urbanística. “Hem trigat dos anys per buscar el propietari que no hem acabat trobant i hem decidit actuar, perquè la situació no podia esperar més”, assenyala. Amb el projecte ja aprovat a través d'un procediment negociat, es destinarà una partida de 65.000 euros que s'invertiran, entre altres conceptes, a tancar la volta de l'església, reforçar-ne les estructures, netejar-hi l'àmbit i fer-hi els tancaments necessaris per evitar-hi l'accés lliure i futurs atacs incívics al conjunt. L'objectiu inicial és començar les obres d'aquí a no més de dos mesos. Llorens destaca la valuosa col·laboració amb l'Ajuntament del Cercle d'Història de Tordera, l'entitat que ha alertat del greu abandó del monestir i que ha defensat des de l'inici la necessitat de restaurar-lo. La presidenta de l'ens, Mercè Torrelles, es mostra satisfeta amb l'anunci de les obres, però no amaga certa inquietud per com s'ha de dur a terme l'actuació. “S'haurà de ser molt curós amb la recuperació i s'ha de garantir que quedi un espai digne i d'acord amb les característiques del conjunt medieval”, assenyala. Torrellas recorda que la reclamació per la millora del monestir de Roca-rossa ve de molt lluny. L'any 2008 el Cercle d'Història va organitzar el primer aplec per conscienciar la població sobre les restes. “Des de llavors hi duem a terme activitats i informen periòdicament del seu valor patrimonial, malauradament poc conegut”, comenta. El monestir o canònica de Roca-rossa fou fundada en la primera meitat del segle XII per l'orde dels Agustins, al voltant d'una església i altres dependències. Va tenir una breu etapa d'esplendor des de final de s. XII fins a mitjan XIII, i mai no va tenir una comunitat nombrosa de religiosos. Al s. XVII va passar a mans de la diòcesi de Solsona.

LA FRASE

S'haurà de ser molt curós amb la recuperació i s'ha de garantir que quedi un espai digne
Mercè Torrelles
PRESIDENTA DEL CERCLE D'HISTÒRIA DE TORDERA

2 comentaris:

Paco Torres ha dit...

Muy buen reportaje , ya estan ejecución las obras de restauración, y avanzan a buen ritmo
. Saludos. paco Torres

Unknown ha dit...

Aquest monestir ha quedat dins una urbanització d'aquelles que van créixer sense gaire control. Tot i el seu entorn, no s'hi val fer aquesta actuació i fer un acte de presentació lloant la feina de consolidació. Des d'aquí la meva crítica al regidor de cultura de l'ajuntament de Tordera.
"Senyor regidor :
Puc entendre la seva preocupació envers la situació (el visito vàries vegades l'any) i esperar fer gestions per aconseguir fons a fi i efecte de fer una actuació digne, no és suposar que es deteriorés més.
No trobar el propietari ¡¡ Perdoni, segurament pot demanar ajut a alguns dels cercles d'historiadors. De ben segur que sabran fer una recerca acurada.
Quan un poble té un patrimoni com aquest, ha de preservar-lo dignament.
Em permeto recomanar-li visitar el castell de Montsoriu. Un exemple de recuperació del patrimoni de l'antic Vescomtat de Cabrera.