dimecres, 29 de juny del 2016

La Blanes del boom turístic. Diari de Girona 28/6/2016


La Blanes del boom turístic
Diari de Girona 28/6/2016

Una exposició recupera els estius de massificació de visitants a la recerca de sol i platja, de cotxes aparcats a la sorra o d'hotels aplegats al centre els anys 60 i 70


PILI TURON
Als estius dels anys 60 i 70, els cotxes arribaven i aparcaven a la mateixa sorra de Blanes, els creuers turístics atracaven al mig de la platja gran i els establiments hotelers, les discoteques i els espais d´oci s´aglutinaven en la quadrícula que formaven els carrers més cèntrics. Eren els anys de l´esclat turístic i d´un desordre urbanístic sobre el qual l´Arxiu Municipal de Blanes ara convida a reflexionar.


Una cinquantena d´imatges dels fotoperiodistes locals Esperança Ros, Anna Maria Barnés, Ricard Serrat Ayats, Ricard Serrat Rondón –pare i fill– i Juli Barber, associats a l´Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica (AFIC), són l´eina que permet recular fins a un passat esplendoròs, el de «Blanes, sol i platja. Els anys del boom turístic». Així es titula una exposició que es pot veure a la Sala Casa Oms fins al 30 de juny i que recupera la vida quotidiana a les platges del municipi durant els estius de 1965 a 1975, anys amb una quantitat ingent de visitants que va empènyer Blanes cap a la transformació urbanística. El viatge al passat es fa a través de la mirada d´uns fotògrafs que van ser corresponsals de diversos mitjans de comunicació; un material que es complementa amb objectes originals i significatius de l´època també conservats per l´arxiu blanenc, com tamborets, propaganda o entrades de sales de festa, i tot plegat ambientat amb música de l´època.


Les fotografies pertanyen al fons de l´Arxiu Municipal de Blanes, algunes de les quals s´exhibeixen per primera vegada. El seu tècnic de Difusió cultural, Aitor Roger, explica que són les imatges «més impactants» d´una Blanes que va quedar enrere fa 4 o 5 dècades i que, des de la perspectiva del 2016, permeten «veure què va representar la massificació turística». El propòsit del muntatge no és oferir una simple retrospectiva que alimenti la nostàlgia, sinó que vol estimular la reflexió sobre un model de turisme determinat i contextualitzar tòpics i records de joventut de la població de més edat que poden distorsionar la realitat. En l´època retratada, el passeig marítim de Blanes s´utilitzava com a pàrquing i hi havia vehicles fins a la sorra, unes imatges que –com remarca Roger– contrasten amb l´aparcament soterrat actual i el passeig recuperat per als vianants. Per al tècnic, un altre canvi substancial és la ubicació de l´oferta hotelera i d´oci nocturn, ja que llavors «hi havia 15 hotels concentrats en 300 metres del centre que han desaparegut, com les discoteques»; ara, Els Pins acull una zona turística i els locals d´oci estan més dispersos. La presència de quatre creuers al mig de la platja gran és una altra situació «que –apunta el tècnic– avui ningú voldria».



Blanes avui, jo no veig grans diferències...