dimecres, 25 de gener del 2017

Quan una mentida es repeteix una i altre vegada fins esdevenir veritat absoluta 25/1/2017

I és que resulta que ara tot gira entorn d'una mentida repetida arreu (i els mitjans de comunicació no fan més que de portaveus, no d'informadors que contrasten fets i opinions) envers els espigons i les esculleres com a solució per a "protegir" el passeig marítim de torn.

A Pineda de Mar, com a la resta de trams amb danys, la cosa ha anat així (molt resumit)...

A conseqüència d'un element artificial a la platja fa uns anys el passeig marítim va patir uns petits desperfectes (minsos si tenim en compte que aquest està ocupant i a sobre d'una platja, no en terra ferma).

La resposta "d'urgència" escollida per a salvar l'equipament turístic municipal no és abordar les causes, sinó els efectes... una escullera al tram afectat per poder reparar el mobiliari urbà i salvar la temporada de bany.

L'escullera, lluny de solucionar res (les causes) es transforma en altre element artificial que aquest cop amplifica les conseqüències... a més elements artificials, més desperfectes als trams litorals limítrofes, especialment costa avall... i al següent temporal els danys ocasionats són molt més greus.

Aquesta setmana l'escullera (no la gregalada com es pot veure allà on no hi ha esculleres o elements artificials) origina danys importants (molt més importants que els originats quan no hi havia escullera) i la demanda unànime de totes les administracions i de tots representants polítics és "més esculleres" perquè diuen que "s'ha demostrat que funcionen"... Ole tu!

Resumint... per salvar uns metres de carril bici han posat una escullera que ha fet desapareixer uns metres més avall el carril bici, els bancs, les papereres, els fenals, la gespa, els pins, les palmeres,... ha causat la rotura d'un col·lector per on ara s'aboquen les aigües residuals de Calella i Poblenou directament al mar, i posa en perill la via del tren... tot per salvar uns metres de carril bici!!!... i lluny d'analitzar amb seny i tranquil·litat, rectificar, asumir errors o demanar assessorament qualificat, es limiten a dir que l'escullera ha salvat uns metres de carril bici i per tant s'ha demostrat la solució... i "exigeixen" més esculleres!!!... I això es repeteix arreu!!!! (l'últim, no la resta, clar).

Ole tu!!!

Entenc que ha de ser dur reconèixer errors, i més un polític però, cap d'ells té al seu costat un tècnic que els hi digui alguna cosa coherent? Un amic? Un conegut?... Ningú?

I si s'ho diuen... per què menteixen?

Sense escullera mai, insisteixo, mai hagués passat això...

Comencen la reparació urgent del col·lector de la Depuradora trencat pel temporal
Ràdio Pineda 25/1/2017


Aquest matí de dimecres han començat les tasques de reparació al col·lector trencat pel temporal de mar que recull les aigües residuals de Calella i una part de les de Pineda per transportar-les fins la depuradora de l’Alt Maresme. El Consell Comarcal del Maresme està fent una reparació de caràcter urgent, amb l'autorització de l'Agència Catalana de l'Aigua. Es tracta d'un "by pass" perquè les aigües brutes no vagin a parar al mar. La reparació definitiva anirà a càrrec de l'ACA, segons ja va anunciar ahir el conseller.

Els operaris ja estan treballant sobre el terreny des d'aquest matí


L'Ajuntament i la Generalitat reclamen a ADIF que revisi la seguretat de la via del tren
Ràdio Pineda 25/1/2017


L'Ajuntament de Pineda i la Generalitat demanen a ADIF que revisi la seguretat de la via del tren sobre el terreny i amb caràcter d'urgència. La zona on hi ha hagut l'esfondrament del passeig és a tocar de la via, i el terreny s'ha anat esfondrant progressivament des del cap de setmana fins avui. Responsables d'ADIF han contactat telefònicament aquest dimecres al migdia amb l’Ajuntament de Pineda i han assegurat que la via no corre perill. Aquesta valoració l’han feta sense  a través de les fotografies que el mateix Ajuntament els ha facilitat. Per la seva part, l’Ajuntament de Pineda insisteix en la importància que ADIF faci una valoració tècnica sobre el terreny per tal d’avaluar el grau d’afectació. Aquest tram de passeig s’ha anat esfondrant cada cop més des de diumenge, fins arribar a tocar a la tanca que delimita la via del tren.

Tallat l'accès dels vianants en aquest tram

L'Ajuntament de Pineda i la Policia Local demanen també a la ciutadania màxima precaució a la zona del Passeig Marítim més afectada pel temporal, davant de la plaça Sara Llorens. On hi ha més perill és la zona de Passeig que s'ha acabat d'esfondrar, gairebé fins al límit amb la via del tren. La Policia Local ha acordonat la zona d'accés des de la Riera de Pineda. Des de l'altra banda ja no es pot arribar perquè no queda passeig.



L'Estat promet abocar sorra a la platja de Pineda i un estudi per fer espigons
Ràdio Pineda 24/1/2017


L'Estat promet a l'Ajuntament de Pineda que posarà sorra al tram del passeig afectat pel temporal i farà un informe tècnic per si és adient fer una escullera. L'alcalde pinedenc, Xavier Amor, es va reunir ahir amb la delegada de Costes a Catalunya, Maria Toledano i aquesta va ser la promesa de l'Estat a l'Ajuntament de Pineda. Segons les primeres previsions de l'Ajuntament de Pineda, el cost per arranjar el tros de passeig destruït pot superar el milió d'euros. El Ministeri de Medi Ambient també podria encarregar un informe tècnic per a fer una escullera que limités els danys en aquest punt de la platja.

Trencament del col.lector

Aquest matí, l'Aggència Catalana de l'Aigua també ha informat a l'Ajuntament del trencament d'un col.lector d'aigües residuals a causa de la llevantada. I per la seva part, l'Ajuntament de Pineda ha contactat amb ADIF perquè l'aigua arriba a la via del tren, al tram davant de la plaça Sara Llorens.

Afectacions a Malgrat de Mar

A Malgrat de Mar es faran avui també les avaluacions dels danys que es van concentrar, sobretot, al Camí de la Pomareda, just davant del Delta de La Tordera. El mar s'ha menjat 25 metres de platja. L'Estat ja va fer una prova pilot amb dunes de sorra i espigons geotèxtils, que no han aguantat. Aquella obra va costar més d'un milió d'euros i no van resistir ni la primera llevantada.

Mentrestant, la Plataforma Salvem El Litoral, reclama accions concretes. La seva portaveu, Noemí Pineda, ha dit que 'les construccions aguanten poc' i ha demanat no fer 'més pedaços'. Demanen reunir-se amb el Consell Comarcal del Maresme , la Generalitat i la Delegada de Costes de l'Estat. Objectiu seria buscar formules per evitar la regressió de les platges a la comarca. El pla preveia la construcció d'espigons al litoral.


El conseller Josep Rull visita el Passeig Marítim de Pineda afectat pel temporal de mar
Ràdio Pineda 24/1/2017


El Conseller Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, ha visitat Pineda aquesta tarda per conèixer de primera ma l'estat en que ha quedat el Passeig Marítim després del temporal de gregal. El Conseller Rull ha dit que la Generalitat «solucionarà aquesta mateixa setmana l'abocament d'aigües brutes pel col·lector que s'ha trencat pel temporal i arranjar les canonades que han quedat destruïdes». Aquest col·lector recull les aigües residuals de Calella i una part de les de Pineda per transportar-les fins la depuradora de l’Alt Maresme (a la Tordera).

També ha dit que caldrà garantir la seguretat de la línia de Rodalies i fer un estudi, juntament amb ADIF, que detalli si la línia ferroviària ha quedat afectada. I per últim, demana a l'Estat «que es faci càrrec del cost per a refer el passeig». El Conseller Rull ha dit que ha demanat a l'Estat que no «obstaculitzi la restauració del passeig i desenvolupi el pla de 50 milions d'euros per a millorar les platges del Maresme». Josep Rull ha dit que «l'Estat té la responsabilitat de fer les inversions necessàries a la façana marítima i té l'obligació de fer-ho». Ha manifestat que la voluntat de la Generalitat és «anticipar-se a l'Estat per a fer propostes o treballs».

Reunió a Madrid el 30 de gener

El conseller Rull ha anunciat que el dia 30 de gener el director general d’urbanisme, Agustí Serra, es reunirà a Madrid amb la directora general de costes de l’Estat per explicar-li, “amb molt detall, els danys que ha provocat el temporal”. El conseller ha explicat que “en el cas del Maresme són coses que anem arrossegant de fa temps”. Les reposicions de sorra no solucionen el problema, ha afegit i “l’estratègia de l’Estat té un cost de 52 milions d’euros, dels quals el Govern central només es compromet a aportar, com a màxim, 30 MEUR i la resta diuen que hauria de provenir dels ajuntaments del litoral i del sector turístic”. “Nosaltres diem que ha de ser l’Estat qui ha d’aportar-ho tot i que s’ha de revisar en alguns aspectes, amb mesures de protecció de la sorra i la construcció d’espigons” ha detallat.

L'Alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), i el regidor adjunt a alcaldia i soci de govern (CiU), Francesc Horta, han agraït la visita del Conseller Rull i han demanat que les institucions treballin conjuntament per solucionar la ruptura del col·lector, l'estabilitat de la línia de tren i l'arranjament del passeig Marítim destruït pel temporal. Amor ha dit que «no es podrà actuar sobre el passeig fins que no es protegeixi la línia de tren i la canalització d'aigües fecals». Ha demanat el suport explícit de l'Estat. També ha agraït el suport unànime de tots els partits polítics a Pineda.

El Conseller Rull ha estat acompanyat del Delegat del govern de Barcelona, i el director ACA, Jordi Agustí. Han estat acompanyats de l'alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC); les regidores Sílvia Biosca i Sònia Moraleda (PSC), el regidor portaveu de CiU i adjunt a alcaldia, Francesc Horta; els regidors Francesc Gil i Carme Vila (ERC-JxP); el portaveu de PsS, Josep Lluís Fernández; el portaveu de C's, Xavier Lacruz, i el president del Consell Comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez, entre d'altres càrrecs presents. També hi era el President del PDCAT de Pineda, Joan Mora i altres membres del partit.

Ràdio Pineda també ha recollit la preocupació per l'estat del Passeig Marítim de Pineda dels portaveus de totes les formacions polítiques, de govern i oposició

El regidor adjunt a alcaldia, Francesc Horta (CiU), també regidor de Comerç a l'Ajuntament de Pineda, ha dit que és una qüestió molt important per Pineda aconseguir solucions ràpides i eficients, i ha explicat que hi ha preocupació també per la temporada turística. «Tots ens hem d'implicar perquè és un tema de poble i prioritari», ha dit el regidor.

El regidor d'ERC-JxP, Francesc Gil, ha manifestat que són «poc optimistes, perquè l'Estat, a nivell de Catalunya, sempre ha fallat, i ja ens ha arribat que l'Estat es vol fer responsable només d'una part de les reparacions». Francesc Gil, ha assegurat que des d'ERC es dóna tot el suport als ajuntaments i organismes afectats, i es farà pressió a través del Parlament i del grup d'ERC al Senat.

El regidor portaveu del PP, Diego Sánchez, ha explicat que també s'han implicat posant-se en contacte amb el Ministeri de Medi Ambient, «ells ja són conscients que aquesta situació és greu i d'emergència», i ha dit que «a través de la Secretaria d'Estat i Medi ambient també estem fent els contactes per ajudar a que arribin a Pineda els recursos necessaris»

El regidor portaveu de Pineda Sí Pot, Josep Lluís Fernández, ha dit que cal «afrontar aquest greu problema que pateix, no només la nostra costa sinó totes, des de mesures que vinguin implementades per l'administració a nivell gran, autonòmic i estatal, però també des de les nostres administracions a l'hora de fer plantejaments que sigui coherents i sostenibles amb les noves infraestructures que s'abordin al costat de la línia marítima, que està totalment desprotegida pels drenatges que s'han fet al llarg dels anys».

El regidor portaveu d'ICV-EuiA, Marcos Ortega, ha explicat que també han contactat amb els seus diputats, senadors i parlamentaris per exposar la situació i cercar solucions «davant d'un problema molt gran i pel qual cal cercar solucions definitives, perquè el Passeig quan torni a haver un temporal així, es faci de manera que pugui resistir»

El regidor portaveu de C's Xavier Lacruz ha dit que la situació «és insostenible pel perill que comporta». També ha defensat la unitat de totes les forces polítiques en aquesta qüestió, per «anar tots a una» i ha recordat que dilluns mateix van ser a Pineda els parlamentaris de Ciutadans. S'ha mostrat convençut que totes les forces polítiques a Pineda actuaran en la mateixa línia.



El temporal marítim ha malmès el col·lector que transporta les aigües brutes de Calella
Ràdio Calella 25/01/2017


Les aigües fecals de Calella i del barri de Poblenou de Pineda de Mar s’estan vessant al mar pel trencament del col·lector que les recull i les porta fins a l’estació depuradora de l’Alt Maresme. És aquest el principal però no únic maldecap que té l’Ajuntament de Pineda de Mar com a conseqüència del temporal marítim del passat cap de setmana, que es va emportar per davant trams de platja i del passeig. Ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat va visitar la zona per conèixer de primera mà la situació.

Hi ha tres focus de preocupació. En primer lloc, l’impacte ambiental del vessament d’aigües brutes al mar, detectat en les últimes hores i que és el que requereix d’una actuació amb urgència.

“El col·lector està trencat i ara mateix tota l’aigua que ve de Calella i del barri de Poblenou es vessa directament al mar. L’empresa SIMMAR ja ha avisat que faran les obres per solventar el problema”, va concretar l’alcalde Xavier Amor.

L’estat del mar determinarà finalment si les obres poden començar avui mateix, com anunciava ahir l’alcalde de Pineda de Mar. De la seva banda, el conseller Josep Rull confirmava que l’actuació la sufragarà l’Agència Catalana de l’Aigua. “El Consell Comarcal del Maresme, que és l’administració actuant, ha començat a prendre les primeres mesures que en darrera instància pagarà l’ACA”, deia Rull.

L’alcalde de Pineda agraïa ahir la celeritat i la bona predisposició de la Generalitat de Catalunya en plantejar solucions a una situació, que admetia Amor, “se’ls està escapant de les mans”.

Cert és que s’ha anat agreujant des de diumenge, a mesura que s’han pogut concretar les afectacions i conèixer-ne l’abast. Deia Xavier Amor que a nivell local se senten “impotents” per afrontar la situació i que és imprescindible la implicació i suport de les altres administracions.

L’altre aspecte que preocupa és l’estabilitat de la via del tren: el fort onatge del cap de setmana ha descalçat alguns trams pròxims les línies. Juntament amb tècnics d’Adif, els tècnics de la Generalitat realitzaran una comprovació de l’estat de la infraestructura al seu tram pel municipi per garantir, per damunt de tot, la seguretat del servei.

I en relació al passeig marítim, el conseller Rull va anunciar que el pròxim 30 de gener es reuniran amb el Departament de Costes de l’Estat, a Madrid, per analitzar la situació i plantejar mesures. És l’administració que en té les competències i a qui demanarà una revisió del pla d’actuació a les platges que contemplava una inversió de 52 milions d’euros.

“Hem acreditat que tota la zona on hi havia espigó és la que ha aguantat el passeig marítim. Potser haurem de fer revisions al pla que ha d’implementar l’Estat i generalitzar això que ha funcionat bé a Pineda”, va apuntar.

El conseller va informar que havia traslladat la qüestió al delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, confiant que l’Estat no posi entrebancs en la resolució de la situació. Ha de ser amb caràcter urgent, admetia Rull, tenint en compte la condició de municipi turístic que té Pineda, com també Malgrat de Mar, un altre dels més afectats pel temporal de tot el litoral català. “Hem d’aplicar mesures estructurals per evitar danys que poden ser prescindibles, i amb urgència perquè la temporada turística comenci de forma raonable”, va afegir.


Rull reclama a l’Estat que afronti els danys del temporal al Maresme
Ràdio Palafolls 24/1/2017

 Mercader, Rull i Miquel Ángel Escobar (Delegat de la Generalitat a BCN) durant la visita. RP

Un cop ha amainat el temporal s’ha fet la primera valoració dels danys causats pel temporal. Només a Malgrat i a Pineda, els danys superen els més de dos milions d’euros.

Aquesta tarda ha visitat tant Pineda com Malgrat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que acompanyat dels polítics i tècnics han valorat la zona afectada. La titularitat de costes és de l’Estat, però no descarten des de la Generalitat recórrer a les partides de contingència.

Línia de mar de la zona dels càmpings del Camí de la Pomereda. RP

El proper 30 de gener  hi ha una reunió prevista entre el Govern i la Direcció General de Costes en la que es posarà sobre la taula la situació del litoral maresmenc.

Els alcaldes han demanat una actuació d’urgència per poder recuperar la zona amb la vista posada en la primavera, quan es reprèn l’activitat turística. Són declaracions de Joan Mercader, alcalde de Malgrat de Mar.

Una valoració inicial dels danys apunten que la xifra de neteja de la zona podria oscil·lar, només a Malgrat, entre el mig milió i el milió i mig d’euros. En el cas de Pineda, l’estat ha promès abocar sorra a la platja i realitzar un estudi per fer espigons.

Els danys causats al Camí de la Pomereda han afectat tant destrosses a l’asfalt, a l’enllumenat, xarxa de telefonia, clavegueram i mobiliari urbà, uns danys que s’han d’afegir a les destrosses dels càmpings. Les tasques de neteja començaran demà dimecres.


Ràdio Palafolls 25/1/2017


Entre els nombrosos danys, el més preocupant a Pineda és el vessament d’aigües residuals del col·lector i també l’afectació de la via del tren. El passeig ha desaparegut destrossat pel temporal i s’ha desplaçat el terreny a un metre de la via del tren.

Les fortes onades van rebentar el col·lectar que transporta les aigües brutes fins a la depuradora de l’Alt Maresme i que es van acabar vessant al mar.

Segons recull el Punt, l’empresa que treballa pel Consell Comarcal del Maresme ja hi està actuant i en la visita d’ahir del conseller, va assegurar que també hi intervindria l’Agència Catalana e l’Aigua per solucionar el més aviat possible el vessament.

Pel que fa a l’afectació de la via del tren, els tècnics i Adif hauran d’estudiar quina és l’afectació per resoldre-la i poder garantir la seguretat dels trens al seu pas per Pineda.

L’alcalde de Pineda, Xavier Amor, va assegurar que l’Ajuntament no pot assumir el cost de les destrosses i confia en què l’Estat hi intervingui, ja que és qui té la titularitat de les costes.

El litoral maresmenc ha sigut el més afectat pel temporal dels últims dies. Aquest matí han començat les tasques per reparar aquesta canonada trencada pel temporal, una reparació provisional i urgent realitzada pel consell comarcal. Una mesura temporal per evitar que les aigües acabin al mar.

Foto portada. Camí de la Pomereda i platja dels càmpings de Malgrat. RP


DEMANEN QUE ES DECLARI EL LITORAL “ZONA CATASTRÒFICA”
Elmalgratenc.com 25/1/2017


“Declarar immediatament el litoral mediterrani com a zona catastròfica i engegar un pla d’ajudes”. Aquesta és la demanda que es fa des d’Esquerra i que el grup ja ha registrat al Senat. La moció arriba just després de l’intens temporal marítim viscut els darrers dies. El grup parlamentari també reclama que es restaurin les zones afectades i es posi en marxa un Pla del Litoral per a gestionar-lo de manera sostenible.

Danys per valor de mig milió d’euros

A Malgrat de Mar, els danys causats pel temporal podrien superar inicialment el mig milió d’euros, així s’ha apuntat des del consistori malgratenc. La valoració s’ha fet sobre el terreny, després de la visita efectuada aquest dimarts pels representants de les diferents administracions a la zona dels càmpings a tocar del delta, una de les més afectades.
En un primer balanç, s’ha indicat que el temporal ha causat destrosses en un tram del Camí de la Pomereda, les xarxes de l’enllumenat, telèfon i clavegueram. També ha provocat danys importants a les instal·lacions dels càmpings, el mobiliari urbà i ha arrencat part de l’arbrat que hi ha a la zona.
La valoració definitiva es començarà a fer un cop finalitzin els treballs de neteja, que s’ha previst iniciar-los aquest dimecres, tal i com s’ha assegurat des de l’ajuntament.

Construcció d’espigons

Tant la Generalitat com l’Estat coincideixen en la construcció d’espigons al litoral. Es tractaria d’una mesura que serviria per pal·liar els efectes dels temporals marítims. La proposta es tractarà a Madrid, en el decurs de la reunió prevista el dia 30 de gener.


Pineda ara pateix per la via i el col·lector
El Punt Avui 25/1/2017

En el tram del passeig més malmès pel temporal les aigües fecals vessen al mar i els tècnics temen per l'afectació a la via del tren

El conseller Rull diu que revisaran amb l'Estat les actuacions previstes al litoral

Maquinària treballant ahir a Pineda per reparar els danys del temporal Foto: O.D.

ELENA FERRAN - PINEDA / MALGRAT DE MAR

El col·lector porta les aigües fecals de Calella i el barri del Poblenou

Pineda de Mar s'ha quedat sense un tram del passeig Marítim, però el més greu i el que més preocupa ara mateix és el vessament d'aigües residuals del col·lector i l'afectació a la via del tren. Així ho va explicar ahir l'alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), en la visita que tècnics i representants polítics van fer sobre el terreny visiblement destrossat pel temporal on el passeig ha desaparegut i s'ha descalçat el terreny a un metre de la via. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, s'hi va desplaçar, acompanyat de responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua, alertat pel vessament d'aigües brutes al mar.

La situació es va complicar diumenge, quan les onades van rebentar el col·lector que porta les aigües fecals de Calella i el barri del Poblenou fins a la depuradora de l'Alt Maresme. Segons va explicar l'alcalde, l'empresa del Consell Comarcal del Maresme, Simmar, ja està actuant per fer-hi obres. Tot i això, el conseller hi va afegir que l'ACA també hi intervindrà per solucionar com més aviat millor el vessament. Sobre la via del tren els tècnics, d'acord amb Adif, hauran de determinar l'afectació a la via per garantir la seguretat del pas dels combois.

L'alcalde de Pineda, que la setmana vinent té previst anar a Madrid, confia que l'Estat assumirà la inversió per refer el passeig. “És clar que això no ho pot assumir l'Ajuntament com un manteniment. El que ha passat no té precedents”, assegurava Amor.

La comitiva es va acostar a la zona més malmesa, on l'alcalde va corroborar que el tram enfonsat no estava protegit per l'escullera de roques que en perpendicular protegeix la resta del passeig que s'ha mantingut. “S'ha d'aprendre d'algunes mesures estructurals i copiar, si com es veu ocasionen danys menors”, deia convençut el conseller de Territori. En aquest sentit, Rull va assenyalar que la Generalitat facilitarà la informació i material en la reunió prevista per al 30 de gener amb l'Estat per tractar sobre les actuacions pendents al litoral.

Rull es va referir a l'informe anunciat fa dos anys per l'Estat per invertir al litoral en els propers anys fins a 52 milions d'euros, dels quals l'Estat només n'assumia 30 i la resta els havien de posar els municipis. “Volem que es revisi el pla perquè amb dos milions cada any per posar sorra, no n'hi ha prou”, lamentava el conseller, que reconeixia que no s'ha fet res en tot aquest temps. El responsable de la Generalitat donava per fet que la intervenció del delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, facilitaria les actuacions d'urgència a les zones afectades.

Només unes hores abans la delegada de Costes a Catalunya, Maria Toledano, es desplaçava fins a la zona dels càmpings de Malgrat de Mar. A peu de platja, on les onades es van empassar el tram final del camí de la Pomereda, hi ha destrosses en un esvoranc d'uns 25 metres. “Hi ha bona predisposició de Costes per valorar i assumir part de les destrosses ocasionades”, assegurava ahir el regidor d'Urbanisme, Oliver Sànchez (PSC), que s'aventurava a xifrar en mig milió d'euros els danys ocasionats. “Volem que estigui refet al més aviat possible per doner accés i garantir l'activitat i els llocs de treball als càmpings que han d'obrir per Setmana Santa”, hi afegia el regidor.

Des de l'associació de càmpings, Marc Monguilod assegurava que els danys materials a les seves finques encara s'han de determinar, però avançava que han estat dels més importants, sobretot al càmping Els Pins, on el temporal va enderrocar dues construccions dels lavabos del recinte. Lamentava també la “manca de solucions” de les administracions. “Fa anys que estem lligats de mans i peus”, afirmava, en espera que es resolgui la modificació urbanística que permetria als càmpings enretirar-se cap a l'interior. El conseller Rull, que ahir també es desplaçava fins a Malgrat de Mar, tenia previst informar d'aquestes gestions incloses en el pla director urbanístic del sistema costaner.

LES FRASES

S'ha d'aprendre d'algunes mesures estructurals i copiar si, com es veu, ocasionen danys menors
Josep Rull
CONSELLER DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT

És clar que això no ho pot assumir l'Ajuntament. El que ha passat no té precedents
Xavier Amor
ALCALDE DE PINEDA DE MAR (PSC)

El litoral central, el més afectat

El litoral central català, el de la costa barcelonina, ha estat la part més afectada pel temporal dels últims dies. A part de les destrosses del Maresme i el col·lector de Badalona, a més de les del pont del Petroli, ahir es va donar a conèixer que al Port Fòrum de Sant Adrià es van produir el cap de setmana els danys més importants des de la seva inauguració. La força del temporal va provocar el trencament del mur superior del dic d'abric en diferents punts i danys en alguns dels pantalans flotants. D'altra banda, a la ciutat de Barcelona els danys han estat més limitats però generalitzats. L'Ajuntament de la capital catalana va fer ahir un primer balanç del fort temporal marítim i va calcular que els danys tenen un valor de 350.000 euros, sobretot en mobiliari a les platges.


La Vanguardia 25/1/2017

Rull recuerda al Estado que no ha hecho ninguna de las actuaciones previstas | Alerta por riesgo de hundimiento de la vía férrea

 Destrozos en el paseo de Pineda de Mar a causa del temporal (Aj. PdM)

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, reclama al gobierno de España que construya espigones a lo largo de toda la costa del Maresme para proteger el frente marítimo de los temporales de mar, como el que el pasado fin de semana golpeó el municipios del norte de la comarca. Durante una visita a Pineda de Mar y Malgrat de Mar, Rull evidenció que a pesar de las importantes destrozos en algunos puntos de la costa, “allí donde se había hecho un espigón, el paseo marítimo ha aguantado”.

“Hay que revisar el plan estratégico y generalizar aquellas soluciones que hemos acreditado que han funcionado”, añadió Rull. El conseller recuerda que este plan estratégico valorado en 50 millones lo debe implementar el gobierno de España, que sólo comprometió 30 millones y que desde el 2015, cuando se presentó, no se ha hecho “nada”. Rull avisa de que la situación es “grave” y reclama más celeridad y predisposición por parte de la administración estatal para no tener que actuar “a golpe de incidentes”. Todos estos planteamientos los trasladará a la Dirección General de Costas el próximo 30 de enero, en una reunión prevista en Madrid, en la que se pondrá sobre la mesa la situación del frente marítimo del Maresme. “Las afectaciones son graves y se debe actuar de manera rápida”, avisó el conseller.

”Todo lo tiene que pagar el Estado se debe revisar”, dijo después de ver los efectos del temporal en Pineda de Mar. En este municipio, explica, se ha “acreditado” que la construcción de espigones ha funcionado y que el impacto del mar ha sido especialmente violento en aquellos tramos sin espigón. Rull cree que esta solución se podría generalizar en toda la costa, pero ante todo quiere que las soluciones a corto plazo se ejecuten con urgencia para que la próxima temporada de primavera-verano pueda comenzar en condiciones “razonables” en municipios como Pineda de Mar o Malgrat de Mar.

Alerta por el estado de la vía del tren

Otro de los puntos débiles de la costa del Maresme, como consecuencia del temporal, es la vía del tren. En algunos puntos, como es el caso de Pineda de Mar, el mar ha engullido la playa y el paseo marítimo hasta llegar bajo la infraestructura ferroviaria. Los técnicos harán ahora un análisis detallado de las afectaciones para ver si hay existe algún problema de seguridad de los pasajeros. Hoy por hoy, sin embargo, los trenes circulan con normalidad por la línea 1 de Cercanías y desde el consistorio lamentaban ayer no haber recibido noticias de Adif, responsable de las infraestructuras ferroviarias.

 Destrozos junto a la vía del tren en Pineda de Mar tras el temporal (Aj. PdM)

En su visita al Maresme, Rull también se ha desplazado hasta el Camí de la Pomareda de Malgrat de Mar, en el Delta del Tordera, donde la principal afectación del temporal se localiza en la zona de los campings. El conseller ha recordado a los responsables municipales que está en sus manos poder aprobar modificaciones de planeamiento que, bajo el paraguas del Plan Director Urbanístico del sistema costero, permita a los campings afectados “relajar” su presencia en primera línea de mar para compensar -la y “consolidarla” por la franja del interior y así poder mantener la actividad.

Rull también explicó que las incidencias en los colectores de Badalona y Pineda de Mar, que han quedado muy dañados por el impacto de las olas ya están en vías de repararse. En el caso de Badalona, la administración actuante es la AMB y en el caso de Pineda de Mar, el Consell Comarcal del Maresme. En ambos casos, sin embargo, asegura que será la ACA quien se haga cargo de los costes.

En paralelo, ERC ha registrado este martes en el Senado una moción en la que se pide declarar inmediatamente el litoral mediterráneo y de las Islas Baleares como zona catastrófica y poner en marcha un plan de ayudas para ayuntamientos que hayan visto dañado su espacio urbano a raíz del temporal marítimo del 20 al 22 de enero. El grupo parlamentario en la cámara alta pide también procedió a las tareas de restitución y restauración del litoral marítimo y de las playas afectadas, además de poner en marcha un Plan del Litoral que cuente con la participación de todos los actores institucionales así como colectivos afectados (pesca y turismo), para la gestión sostenible del litoral marítimo.

El paseo marítimo de Pineda de Mar descalzado por el temporal (Aj. PdM)



Telenotícies TV3 24/1/2017

Malgrat de Mar i Pineda de Mar són dues de les localitats més afectades pel temporal de vent i mala mar del cap de setmana. El passeig marítim de Pineda ha quedat devastat, igual que alguns edificis auxiliars d'un càmping de Malgrat

3/24 24/1/2017

Només a Malgrat i a Pineda de Mar, els danys ja superen el dos milions d'euros


A vista de dron, el temporal marítim d'aquests últims dies ha esborrat pràcticament la línia de costa del nord del Maresme. A tota la comarca hi ha hagut destrosses molt importants, però l'onatge ha afectat especialment Pineda de Mar i Malgrat de Mar, amb zones on el mar s'ha endut fins i tot el passeig marítim. També ha causat danys en els habitatges de primera fila i ha engolit molts metres cúbics de sorra. Els ajuntaments calculen que el temporal de gregal els ha causat danys per valor de més de dos milions d'euros en el conjunt dels dos municipis.

Els alcaldes del Maresme fan balanç dels desperfectes i demanen al Consell Comarcal una reunió extraordinària amb tots els alcaldes de la comarca. Aquest matí una responsable de Costes del Ministeri de Medi Ambient ha visitat, juntament amb l'alcalde i regidors de Malgrat de Mar, la zona afectada de la costa. Han estat tot el matí reunits per avaluar els danys del temporal.

Els carrers continuen inundats, i encara no es pot reparar la carretera del Camí de la Pomareda ni les instal·lacions del càmping. Des del ministeri no han volgut abordar els punts que han fallat del pla pilot que havia de preservar la sorra de la costa amb dunes artificials i espigons geotèxtils.


Com es pot veure a les imatges d'aquest dron, el litoral del nord del Maresme ha quedat molt malmès
A Pineda de Mar s'ha trencat el col·lector, situat al Passeig Marítim, que aquest dilluns ja perillava. Ara han de començar obres d'urgència per arreglar-lo. Una situació semblant a la de Badalona, on hi va haver onades que van arribar als vuit metres, i que diumenge van trencar el col·lector que porta les aigües residuals de la ciutat i també de Montgat i Sant Adrià cap a la depuradora del Besòs. Els operaris ja han començat les obres d'urgència i preveuen que d'aquí a cinc dies les aigües residuals deixin d'abocar-se al mar i passin per un tram provisional, per poder reparar el col·lector en sec i fer una escullera que ja estava projectada per protegir-lo.

També s'han d'arreglar totes les platges de l'àrea metropolitana, de Montgat a Castelldefels, que tardaran una setmana a tenir la sorra neta i entre dues i tres setmanes a tenir tot el mobiliari i les passarel·les de fusta a punt.

L'Ajuntament de Barcelona també ha fet balanç i valora en 350.000 euros les pèrdues a les platges i en un milió d'euros arreglar tot el dic exterior del port del Fòrum. El consistori assegura que es tracta del temporal més greu dels últims 13 anys, que ha provocat importants destrosses al mobiliari urbà de totes les platges. Sobre la pèrdua de sorra, l'Ajuntament espera que en els pròxims dies el mateix mar en retorni.


Demà començarà a Malgrat la neteja de la zona afectada pel temporal
Blanesaldia.com 24/1/2017



La demarcació de Costes de l’Estat i l’Ajuntament de Malgrat de Mar han fet matí una primera valoració dels danys ocasionats pel temporal marítim durant els dies 21 i 22 de gener. La cap de la demarcació, Maria Toledano, i l’alcalde, Joan Mercader, acompanyats de tècnics, han visitat el sector afectat del Camí de la Pomereda.


Tot i que els danys no es podran valorar econòmicament fins que es faci la neteja de la zona, els primers càlculs apunten que la xifra podria superar el mig milió d’euros. El regidor de Platges, Óliver Sánchez-Camacho (PSC), ha informat que els treballs de neteja començaran demà dimecres.


Maria Toledano ha visitat la zona dels càmpings del Camí de la Pomereda afectada pel temporal marítim dels darrers dies. Ho ha fet acompanyada de l’alcalde, el regidor de Platges, Óliver Sánchez-Camacho, la regidora d’Urbanisme, Mireia Castellà (JXM), tècnics del consistori, del Ministeri de Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i membres de la Universitat Politécnica de Catalunya (UPC).


Després de visitar la zona Toledano s’ha reunit amb l’alcalde i regidors per valorar la situació i plantejar possibles solucions de futur. El regidor de Platges, Óliver Sánchez-Camacho, ha detallat que el temporal marítim ha provocat destrosses al vial del Camí de la Pomereda -en el tram que dóna accés als càmpings entre la carretera de Mas Bages i el riu de La Tordera-, a les xarxes d’enllumenat, telèfon i clavegueram, al mobiliari urbà i l’arbrat.


A aquests danys ocasionats a l’espai públic, s’han d’afegir les destrosses ocasionades pel mar als càmpings de la zona. Sánchez-Camacho ha explicat que no es podrà fer la valoració econòmica dels danys fins que es portin a terme les tasques de neteja de la zona afectada. Tot i això, ha avançat que la xifra podria superar el mig milió d’euros.


El regidor de Platges ha explicat que demà dimecres començaran les tasques de neteja i que el més urgent és treure la sorra que ara hi ha al Camí de la Pomereda per poder valorar l’abast dels danys ocasionats. Un cop finalitzats aquests treballs, que es portaran a terme aquesta setmana, es farà un estudi per determinar possibles solucions de futur.

Prova pilot a la zona amb espigons geotèxtils

Aquesta zona està constantment afectada pels temporals marítims. La darrera actuació que va fer en aquest sector el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient  es va enllestir a l’estiu de 2015. L’Estat va dragar 114.000 metres cúbics de sorra de davant del port d’Arenys i els va dipositar a la platja de Malgrat. També va col·locar 6 espigons curts fets de geotèxtil en una prova pilot a tot l’Estat espanyol i pionera a Europa.


. exigeix a Estat q posi en marxa les solucions x minimitzar regressió platges i assumeixi cost

Preocupació per les destrosses . Visitem el passeig malmès amb Conseller Rull i alcalde