dimecres, 30 d’agost del 2017

Algunes notícies per llegir 30/8/2017

Ahir falsa alarma de Caretta caretta jove a . Era una tortuga de Florida. Recordeu que algunes poden arribar al mar.Comproveu aletes!


Hi ha dofins, taurons i altres espècies espectaculars, a dues milles de la costa lloretenca
Nova Ràdio lloret 30/8/2017

IMATGE: DOFINS, A DUES MILLES DE LA COSTA LLORETENCA | FONT: ECOSAFARI.CAT


Hi ha dofins, taurons, balenes i altres espècies marines realment espectaculars ben a prop de Lloret de Mar. I es poden contemplar, des d’una barca. A això es dedica una empresa que s’ha posat en marxa aquesta temporada. Ecosafari és el nom d’aquesta companyia, que cada dia fa unes quantes sortides en barca. La finalitat és portar els seus clients a albirar animals marins de grans dimensions que normalment només es poden veure en zoològics o aquaris.

Un dels seus representants d’Ecosafari, Pere Planas, explica que “hem trobat dofins molars, dofins llistats, mantes ratlles oceàniques, tauró pelegrí, guilla… les espècies més properes estan aquí, de fet fa dos dies hi havia molts dofins molars a la platja de Lloret”.

Els responsables d’Ecosafari asseguren que es tracta d’una activitat sostenible, en el sentit que volen donar a conèixer la presència de dofins i balenes a poca distància de la costa –al lloc conegut com el canyó submarí de Blanes- i de pas reivindicar la protecció d’aquestes espècies. Realitzen les activitats seguint la normativa vigent. “Ho fem seguit les lleis que protegeixen els cetacis, no marquem els animals via satèl·lit, ni els alimentem, ni ens banyem” assegura Planas, que conclou que “fem l’activitat per donar-los a conèixer, protegir-los i no explotar-los comercialment”.

Per la seva part, un dels científics del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), Quique Ballesteros, destaca que aquests indrets -com el canyó submarí de Blanes- contenen “grans concentracions de peixos i altres espècies submarines, i que per això s’hi acosten depredadors”.

L’empresa Ecosafari afegeix que aquest primer estiu han tingut molt bona acollida i que han comptat amb clients que repeteixen.

Per contractar una sortida amb ells, es pot fer a través de la seva web (www.lloretwaterxtreme.com) o bé a la caseta que tenen el passeig marítim. El preu de les sortides és de 55 euros per persona i tenen una durada de dues hores.


El excedente de producción de biomasa fitoplanctónica (fluorescencia, en la fig.)se sedimenta y acumula por debajo de la zona fótica


Una que passa com si re per la zona de recuperació dels ecosistemes dels sorrals costaners.Calen cartells


Arenys de Mar té a punt la neteja de la desembocadura de la riera
Ràdio Arenys 30/8/2017

Foto: tram final de la riera on es farà el buidatge (El Punt Avui)

Està previst que el buidatge de la sorra es faci a mitjans de setembre, després de la temporada estiuenca. L'actuació, que assumeix l'Ajuntament, es fa per aquestes dates coincidint amb l'arribada de la tardor i la temporada de pluges.

Aquests treballs permetran obrir un canal de tres metres d'amplada des del rial de sa Clavella fins a la desembocadura. D'aquesta manera, en cas de pluges intenses que provoquin rierades, hi haurà pas lliure al darrer tram de la riera que desemboca a mar, on normalment s'acumula la sorra. La regidora de Medi Ambient, Laia Martín, ha explicat que aquest any l'empresa Artea serà l'encarregada de fer el buidatge de la sorra de la riera que, normalment, s'acostuma a fer cada dos anys. Segons la regidora, no es necessita fer més sovint, ja que, aquests últims anys, no hi ha hagut fortes precipitacions. Martín ha dit que es preveu que aquestes feines es facin a mitjans de setembre.

L'Ajuntament disposa d'una subvenció del PUOSC de la Diputació de Barcelona per millorar i estabilitzar rieres i rials. El cost del buidatge i el tractament de la sorra serà de 35.000 euros.


El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, es reunirà aquesta tarda amb representants de l’Ajuntament de Lloret de Mar, segons ha pogut saber aquesta emissora. El motiu de la trobada és el perllongament de la C-32, tal i com han confirmat fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat. La reunió a porta tancada només comptarà amb presència lloretenca.

El TSJC va suspendre cautelarment les obres de la C-32 fins Lloret de Mar. L’Ajuntament va anunciar, després que el tribunal admetés a tràmit el recurs presentat per la plataforma Aturem la C-32, la seva intenció de personar-se en el procés judicial contra el recurs presentat per les entitats.

La interlocutòria del tribunal assenyalava que hi havia indicis que feien sospitar que el traçat “s’hauria pogut aprovar sense la declaració d’impacte ambiental obligatòria” i que “el projecte de traçat no es correspon a l’estudi informatiu pel qual es va aprovar la declaració el març del 2000”.


Comença la campanya de neteja de rieres a Palafolls
Ràdio Palafolls 30/8/2017


Des de la setmana passada, el Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafolls ha posat en marxa una campanya de neteja dels trams de riera que passen pel nucli urbà.

La neteja es realitzarà en dues fases per reduir el risc d’inundacions. La primera zona on s’hi ha estat treballant és a Can Jordà fins la Cooperativa de la Tordera amb contractació externa. La brigada municipal ha netejat la resta de la riera al seu pas pel polígon.

La segona fase es farà durant el mes de setembre en els trams de la Riera Reixach, Riera d’en Jordà, Riera de la Burgada i el Rec Viver. Són les zones que l’estudi de fa dos anys contempla com a manteniment necessari i anual per evitar inundacions. Els treballs consisteixen en desbrossar els torrents i evitar que les canyes obstrueixin la circulació de l’aigua. Oriol Bassa és tècnic de medi ambient.

Reproductor d'àudio

L’Ajuntament no compta amb cap subvenció. La primera actuació té un cost de 800 euros. Pel que fa a la segona fase, que actuarà sobre 7.000 m2, tindrà un cost de poc més de 2.500 euros. Quantitats petites, segons Bassa, però que permeten reduir el risc d’inundació, que podria causar danys majors.

Reproductor d'àudio

D’altra banda, també s’està ultimant la neteja del canyer de darrera Can Batlle contemplat en la millora del contracte de les franges antiincendis.