dilluns, 11 de desembre del 2017

Pineda de Mar es quedarà sense platja d'aquí a no gaire temps per negligència de l'Ajuntament 11/12/2017

Estat de la platja dels Pescadors (Pineda de Mar) aquest migdia.

A priori qualsevol pot pensar que el titular pot ser exagerat o malintencionat... "Pineda de Mar es quedarà sense platja d'aquí a no gaire temps per negligència de l'Ajuntament"... però malauradament no ho és, i l'explico...

La història és la següent, en síntesi...

Resulta que Pineda de Mar és un municipi de l'Alt Maresme que va créixer exponencialment durant les darreres 3 dècades gràcies al turisme de sol i platja per a la seva proximitat i bona comunicació amb l'àrea metropolitana de Barcelona (segones residències) i als turistes extrangers seguint l'exemple de Calella i altres municipis turístics propers. I encara avui és el principal motor econòmic del municipi.

Dècades abans la platja era la franja costanera entre la via del tren i el mar, tota la franja, però la creixent demanda turística va anar ocupant-la (a base d'aboments ingents de sauló a sobre la sorra) per al trànsit i estacionament de vehicles privats i per a xiringuitos i serveis turístics, bàsicament.

Arribats a aquest punt, cal recordar que és totalment fals que la platja hagi retrocedit pel canvi climàtic, pujada del mar o pels temporals marítims que, també s'ha de recordar, sempre han existit i són totalment naturals i freqüents cada any, sinó perquè aquella ample franja entre la via del tren i les onades ha estat majoritàriament ocupada... si es va perdre platja va ser per darrera, mai per acció del mar.

La darrera ocurrència i caprici de l'Ajuntament, com a molts altres, va ser fer passar sobre aquesta franja de platja ja estrenyida un passeig marítim enjardinat i perfectament omplert de serveis (llum, aigua,...) i mobiliari urbà de tot tipus, i lo que és més important... un carril bici de peces de formigó creuant i directament sobre la poca platja que ja quedava abans d'arribar a l'aigua.

Com era lògic, amb els primers temporals l'onatge va desfalcar o malmetre lleugerament algunes d'aquestes peces de formigó... lògic... el carril bici passava per on cada any arribaven les onades, vaja.

Lluny d'admetre un petit error de càlculs i de rectificar (recular o treure el carril que gairebé ningú fa servir), es va decidir restaurar aquell tram de carril bici amb una escullera... segon gran error... que amb el següent gran temporal va originar destrosses molt més importants (no només al carril bici sinó que també al passeig i fins la via del tren) al tram a continuació perquè, i aquí està el problema, les esculleres no solucionen el problema sinó que el trasllades i amplifiquen als trams de costa adjacents pels efectes embut i rebot sobre l'onatge.

Lluny d'admetre el nou error, aquells dies l'alcalde va arribar a dir barbaritats com "cal cercar solucions definitives posant més pedres perquè... veieu com al tram de carril bici l'onatge no ha fet tant mal?"... i efectivament, un parell de reunions amb Costas i un parell d'aparicions estel·lar a la tele i la ràdio i, voalá!, 1.000.000€ per fer més esculleres i per a regenerar artificialment la platja, tant aquí com a un tram de Malgrat de Mar que comparteix història.

Com era lògic, altre vegada, i com ha passat a tot arreu des de fa anys, al primer temporal (que ni tan sols ha estat important) ha desaparegut tota la sorra abocada per la draga i ara, a aquest tram, ni hi ha platja, ni carril bici, ni passeig marítim, ni l'haurà... Ole tu!

I no només això sinó que, com he explicat abans, i com que ara l'escullera és més llarga, els efectes de l'onatges es tornen a traslladar i amplificar als trams adjacents que fins les obres no havien tingut mai problemes per l'onatge, i ja amb aquest primer temporal tou ens indica a on es produiran les destrosses important a la que hi hagi un temporal fort de debò... i arribarà, no tingueu cap dubte.

Doncs bé, aquell dia... que arribarà més aviat que tard... i lluny d'admetre cap error (com sempre), novament l'Alcalde i el Regidor de torn tornaran a dir que l'escullera és la solució perquè ha quedat demostart que allà on eren no ha hagut danys a les infraestructures i s'ha salvat el passeig i el carril bici, això sí, amagant que no han solucionat res sinó que han traslladat i amplificat el problema a altre tram... i tornarem a escoltar el "cal cercar solucions definitives posant més pedres perquè... veieu com al tram de carril bici l'onatge no ha fet tant mal?".

I novament es tornarà ha fer més esculleres i regeneracions artificials amb la draga preparant la següent destrossa que serà molt més important que l'anterior però a un tram diferent, a fegir a la regeneració del tram que ja es va regenerar però que s'ha perdut, i així... com un peix que es mossega la cua... tram a tram, temporal rera temporal, escullera a escullera, i fins que ja sigui insostenible econòmicament, tota la platja de Pineda de Mar desapareixerà única i exclusivament per mantenir el caprici del carril bici.

Matar la gallina dels ous d'or, però a lo idiota, vaja, i tot per no reconèixer errors i rectificar a temps. I Pineda de Mar tindrà un preciós passeig marítim enjardinat i un inútil carril bici a la vora del mar protegits per una gran escullera de punta a punta del municipi però sense platja.

Si l'Ajuntament fos una empresa privada... l'Alcalde, Regidors i Tècnics municipals plegarien per negligents.

Si s'apliqués la mateixa justícia que ells (PPSOE) fan servir amb el rivals polítics... L'Audiència Nacional els enviaria a tots a presó preventiva per Apropiació indeguda (transformar en equipament municipal un espai natural del DPMT), Malversació de caudals públics i Terrorisme ambiental... mínim, oi?... i ha pagar de la seva butxaca tot el que hagi costat (de moment ja més d'1.000.000€ fent curt).

Imatges de com s'ha perdut tota la sorra (que no tornarà per culpa de l'efecte rebot de les esculleres) amb el temporal de garbí d'avui...

Tram costa amunt que patirà desperfectes importants a la que hi hagi un nou temporal...

Les esculleres de la Riera de Pineda (fins a on arriba l'escullera del tram afectat enguany)...

Tram adjacent costa avall del tram de les esculleres (davant l'Hotel Taurus) que desapareixerà i patirà greus desperfectes durant el proper temporal...


El temporal de garbí fa arribar les onades fins a tocar el Passeig de Mar
Ràdio Pineda 11/12/2017


El temporal de mar afecta tota la costa catalana, i en el cas de Pineda, ha impactat amb força a la platja. Un dels trams més afectats és, altre cop, la franja de la Platja de la Riera, on les onades arriben a l'escullera de pedra que es va construir la primavera. Les onades arriben, literalment, fins la barana de fusta del passeig per fer a peu que va quedar destruït. Les onades cobreixen per complet el búnker de la Guerra Civil que es conserva a la platja pinedenca. Un altre tram afectat és altre cop la platja de la Confraria dels Pescadors. Les onades han arribat fins la mateixa barraca dels pescadors i totes les barques han estat pujades fins arran de la passera de fusta per prevenció. La borrasca 'Ana' ha fet pujar les temperatures però baixaran de forma notable les properes hores. El vent de garbí és notícia amb ventades de 80 km/h arran de la costa, i els vents han estat molt forts a bona part del país amb cops de vent clarament superiors als 100 km/h. Convé extremar la prudència i prendre les precaucions necessàries en cas de ventades sobretot allà on no és tan habitual que bufi el vent amb força.

El temporal va a la baixa amb el pas de les hores i quedarà mar de fons.

-------------------------------------------------

I com he comentat abans, a la zona dels càmpings de Malgrat... mateixa història, mateixos resultats...

El temporal marítim afecta de nou la zona de càmpings
Ona Malgrat 11/12/2017

El temporal marítim ha afectat aquest matí el litoral de Malgrat de Mar amb inundacions a la zona del Delta de la Tordera i els càmpings del municipi. Els serveis municipals netejaran demà l’àrea afectada.

La regidora d’Urbanisme, Mireia Castellà, ha assegurat que per ara no hi ha risc que les inundacions augmentin. Els operaris de l’Ajuntament retiraran demà al matí la sorra de la platja que les ventades i el temporal de mar han arrossegat.


Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’Alerta del pla VENTCAT per forts vents des d’aquesta matinada. També ha emès una Prealerta del pla PROCICAT per la previsió de mala mar al litoral, especialment a la meitat nord, a causa del fort vent de component sud.


Ràdio Palafolls  Hace 4 horas
El temporal de mar torna a afectar el litoral de amb inundacions a la zona dels càmpings.

El temporal de vent i pluja afecta bàsicament al litoral
Ràdio Palafolls 11/12/2017

La zona dels càmpings de Malgrat s’ha tornat a veure afectada per les inclemències del temps – (Ràdio PLF)

Comencem la setmana amb una borrasca batejada com a Ana, generada per ciclogènesi explosiva, que porta pluja a primera hora, vents forts, temporal marítim i màximes en descens. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos per acumulació de pluja, vent i estat de la mar.

El vent ha superat els 50 km/h a Palafolls, lluny dels 130 registrats al Montseny, però igualment perceptible l’augment de les ventades. El vent aixeca onades de més de dos metres i mig en segons quins punts del litoral. A casa nostra és evident l’efecte de les vemntades i del temporal de mar a Malgrat, on de nou la zona del Delta de la Tordera s’ha vist afectada per inundacions .

La pluja, però, ha estat molt minsa i no ha deixat més que un litre per metre quadrat aquest matí a Palafolls lluny dels 8 registrats a Mataró.

Els núvols i el vent nocturn provocaran un augment de la temperatura a primera hora això farà que les temperatures mínimes arribin avui cap al final del dia.

El temporal de moment no ha causat incidències remarcables. De fet, el vent ha fet caure algunes branques, sense causar danys remarcables de moment al nostre municipi.

6 comentaris:

Miquel Jover ha dit...

Tot això que escrius és molt cert i està molt bé, però deixa’m afegir-hi un punt de vista més: això mateix ho he explicat ja unes quantes vegades a gent de Pineda sempre que en tinc oportunitat, i a tots els hi sembla molt bé i et miren com si en sabessis molt.

Però al final, sempre que ve un temporal com aquest i fa miques el passeig, a tothom (hotelers, botiguers, veïns en general) li agafa per sorpresa i li falta temps per anar a reclamar a l’alcalde que ho arregli (com si hi hagués una solució màgica!) i els hi torni a fer aquell passeig “tan maco”. Per tant, la responsabilitat és només de l’ajuntament, o de tots els que han reclamat durant anys que es faci un passeig “ben maco i arreglat”, amb llums, bancs, dutxes, carril bici... ? Si això que has explicat es sabés de fa molt poc tindria un pase, però amb la de vegades que s’ha dit, i la d'informació que hi ha, i encara estan igual?

Ja fa anys, quan vam fer una xerrada per explicar el projecte de recuperació de dunes a l’espai que ocupava l’antic club nàutic, apart que vam ser quatre gats, al final algú (que no era de l’ajuntament) va acabar sortint per peteneres dient que el projecte era molt bonic, però que on aparcarien si allà s’hi feien dunes?

Jo crec (i és només una opinió personal) que els responsables indirectes d’aquesta situació son també tots els que han pressionat l’ajuntament per fer el passeig marítim (i que segueixen demanant després de cada temporal que es refaci el passeig), en comptes d’adonar-se que tenir una platja ampla el més natural possible és el millor i més barat en casos de temporal.

I ara, qui és el guapo que va i els hi diu a tots aquests que, si volen platja, doncs toca aixecar el passeig marítim amb el carril bici inclòs, per molt que sigui evident que s'ha construït A SOBRE de la platja?

Javier Romera ha dit...

Totalment d'acord Miquel,

És més, jo deia exactament el mateix fa un any i llavors, fent-me les mateixes reflexions (encertades) que comentes, vaig arribar a la conclusió que lo que tu o jo diguem o opinem al respecte val una merd... ... que la gent no ens veu com a persones autoritzades per contradir lo que fan les administracions, que només des de l'ajuntament es pot fer pedagogia al respecte perquè només ells tenen autoritat sobre els nostres veïns, i que ha de ser l'alcalde o el regidor qui ho expliqui com a part de la seva responsabilitat, que només llavors els veïns ho poden percebre com una opinió amb criteri de debò... i creu-me que funciona així de malament.

Ans el contrari, si és l'alcalde o el regidor de torn qui diu lo contrari (l'any passat per exemple) i no només no fa pedagogia sinó que els anima a realitzar demandes idiotes, ells són els responsables... ells (els únics que poden fer aquesta pedagogia, mal que ens pesi a nosaltres) són els que cobren per gestionar el municipi, ells són els únics que tenen veu a les administracions superiors, ells són els únics que poden fer arribar tota aquesta informació, ells i només ells... nosaltres a quatre gats i gràcies.

Qui és el guapo que els ha d'explicar que si volen platja al poble s'ha de canviar la manera d'actuar a la platja?... ells. No fer-ho els fa responsables.

Potser l'any vinent opino alguna cosa diferent o ho matitzo... no ho sé... de lo que estic segur és de que si continuem igual, treient la responsabilitat a l'Ajuntament i fent-la nostra, com sempre, tot continuarà com sempre... a nosaltres també ens toca evolucionar i experimentar per assolir resultats diferents. Al naturalisme li cal un I+D per sortir del conformisme que porta anys instal·lat entre nosaltres. Si una cosa no ha funcionat durant anys, per què continuar insistint?

Fa anys, i tu ho saps millor que jo, que prediquem en el desert sense resultats... Per la meva part, entre continuar fent-lo per sentir-me bé amb mí mateix o rendir-me, i probar coses noves per veure si canvien els resultats, trio no rendir-me.

Si quan els pressionen per que es refaci el passeig els expliquen que, d'acord, però que també han d'admetre restriccions i cercar plegats una solució encertada... llavors no els responsabilitzaré. I això també l'ha de saber la gent.

Una cosa semblant penso que es vol fer al Delta (ja he avisat que si és per fer un passeig de Malgrat a Blanes a la platja guanyada, per mí ja pot endur-se tot el Delta un tsunami ;).

Només és la meva opinió, i creu-me... que no és contraria a la teva ;).

Personalment, jo aposto per ampliar la platja i fer un cordó de dunes paral·lel al carril bici abans que treure el passeig (per realisme) però sense draga... amb els àrids d'una gran bassa al PP1 per exemple.

Javier Romera ha dit...

10 punts claus per entendre la problemàtica de les platges del Delta de la Tordera i de l’Alt Maresme 27/1/2017... http://natura-tordera.blogspot.com.es/2017/01/10-punts-claus-per-entendre-la.html

Oleguer ha dit...

Hola,

estic molt d'acord en la majoria d'aspectes de l'article però l'afirmació de <>, penso que fent la comparativa d'ortofotos que ofereix el Visir de l'ICGC (Menú superior esquerra, pestanya Veure i Comparar, pestanya Comparar amb...) no queda del tot clar.

Si es comparen simultàniament i en "escombrat horitzontal" les ortofotos dels anys 2013 i 2000, es pot observar que just davant de la platja del búnquer hi ha una pèrdua de 20 metres de platja al 2013 respecte el 2000. Les imatges estan ben superposades ja que les vies del tren estan perfectament alineades. El búnquer també es pot observar perfectament a les dues imatges, tot i que a la imatge de 2013 presenta una lleugera modificació d'emplaçament, potser pel temporal de 2010 que el va afectar.

La mateixa comparativa a la zona dels antics Club Nàutic i Caserna de la Guàrdia Civil, la diferència és de 30 metres.

No es pot parlar doncs d'una reducció de la platja per la zona de mar?

Gràcies



Javier Romera ha dit...

Hola Oleguer,

Les platges s'han de veure en conjunt (no localment únicament) i a més llarg temps, ja que es tracta d'un ecosistema molt fluctuant i varia d'un any a l'altre a cada temporal. Al 2000, per exemple, la platja que esmentes era més gran perquè va rebre les sorres de la platja més al nord, de Santa Susanna.

Mira...

http://betaserver.icgc.cat/ulldeltemps/#17/41.61944/2.68912

Els trams de platja amb carril bici no han variat en amplada per mar.

Costa amunt sí hi ha una reculada important però més que de retrocés de la platja hem de parlar de redistribució de la sorra entre platges (les puntes retrocedeixen però augmenten les altres més al sud. El retrocés de la platja dels pins (platja nord de Pineda), a l'igual que la de Les Dunes (Santa Susanna) es deu a l'artificialització de Les Caletes amb espigons (Santa Susanna) que erosionen les platges del sud a continuació, i a antigues extraccions/dragues front aquell tram de costa. La sorra no s'evapora, sinó que es trasllada (redistribueix), i pots veure com han augmentat les de Poblenou (platja sud de Pineda) i sobretot les de Calella.

El mateix passa amb les de Blanes, Malgrat i Santa Susanna... retrocedeixen les puntes (les de Malgrat i Santa Susanna) però augmenten l'amplada la resta, sempre de nord a sud per efecte dels corrents marins dominants a la zona.

Si hi ha un valanç negatiu al Delta al seu conjunt (de sa Palomera (Blanes) al Far (Calella)) és perque bona part d'aquest dèficit de sorres respecte a dècades anteriors van servir per a fer les platges artificials de Barcelona i del Maresme Nord a càrrec de l'antic MOPU. En menys mesura les sorres que viatgen costa avall de manera natural cap a l'Alt Maresme.

Aquesta homogeneització del litoral (retrocedeixen puntes i augmenten les altres) té com principal origen el desgavell produït a la geomorfologia del fons marí (delta submergit) com a conseqüència de les dragues.

La manca de de sediments no causa la reculada, simplement no permet crèixer el Delta o restituir de manera natural les reculades ocasionades per les extraccions artificials. La sorra no es perd... es trasllada.

El canvi climàtic no és la causa d'aquestes modificacions (naturlas) del front marí, i molt menys aquí que, per granulometria, les platges i planes litorals estan a molts metres sobre el nivell del mar.

Insisteixo... les platges (en conjunt) han reculat per darrera, i els temporals no fan mal a les platges (que reculen i es regeneren cíclicament de manera natural cada temporada). Les esculleres i espigons no es fan per protegir platges, sinó infraestructures i passejos urbanitzats... a costa de perdre platges pels seus efectes erosius.

Salutacions,

Xavi

Javier Romera ha dit...

Correcció... on posa "Maresme Nord" en referència al MOPU vull dir "Maresme Sud"