dijous, 26 d’abril del 2018

La Taula de Treball del Delta de la Tordera vol tenir aprovada la seva constitució formal abans de Sant Joan 26/4/2018

La Taula de Treball del Delta de la Tordera vol tenir aprovada la seva constitució formal abans de Sant Joan
Ajuntament de Blanes 26/4/2018

La Sala de Plens de l'Ajuntament de Blanes va allotjar ahir al vespre una nova reunió per continuar fent realitat la Taula de Treball del Delta de la Tordera, un projecte que suma els objectius comuns de quatre municipis de la conca: Malgrat, Blanes, Palafolls i Tordera. A diferència de les anteriors trobades, en aquesta ocasió només estaven cridats a participar-hi representants polítics dels quatre ajuntaments implicats. 

El tema de debat central va ser el document de constitució formal i el reglament de funcionament, amb l'objectiu que la propera trobada de la Taula de Treball del Delta de la Tordera tingui lloc a mitjans del proper mes de juny, abans de Sant Joan. Es dóna aquest marge de temps perquè a partir d'ara del què es tracta és que s'aprovi el document definitiu consensuat entre totes les parts. S'haurà d'aprovar als respectius plens municipals dels quatre municipis. Actualment la taula està constituïda de facto, i tan sols manca que es faci de manera formal i oficial. 

Durant la sessió d'ahir es van tractar les esmenes presentades a la proposta original que es va fer arribar als càrrecs electes. Una de les qüestions que va generar més debat va ser la possibilitat d'alterar el nom de l'organisme perquè passés a dir-se Taula de Treball del Delta i la Conca de la Tordera, una proposta que en principi no va acabar prosperant. També es va recordar la necessitat que en un futur es vetlli també per la situació que es pateix al cabdal alt del riu. 

Aquest òrgan es considera com un espai de governança necessari per el desenvolupament del procés de planificació integral del territori deltaic i el litoral de la conca de la Tordera. L'objectiu és poder recuperar els equilibris ecològics i socials d'aquest espai natural i reduir la seva vulnerabilitat al canvi climàtic. Es vol assolir mitjançant un Pla d'Actuació Integral de Recuperació del Delta de la Tordera, de la Platja i del Delta de Malgrat, així com la Platja de S'Abanell de Blanes. 

Per això, es tractaria que aquest pla contemplés totes les mesures necessàries per retornar l'equilibri del Delta de la Tordera i les platges, així com que coordini les figures de planejament i protecció conjunta. També es compta amb col·laboracions de projectes específics i/o entitats de recerca com el Centre d'Estudis Avançats de Blanes, el CEAB, on precisament va tenir lloc la segona trobada de la Taula de Treball del Delta de la Tordera. 

Consell Regidor, Comitè d'Autoritats Competents i Participants 

L'estructura integra com a membres un Consell Regidor, un Comitè d'Autoritats Competents i els Participants, amb la finalitat de generar un òrgan participatiu transparent i funcional. Del què es tracta és d'emprendre un procés de planificació estratègica per a la recuperació dels equilibris ecològics i socials del territori deltaic, la principal finalitat. 

El Consell Regidor està format per un membre i un suplent de cadascun dels quatre Ajuntaments integrants: Malgrat, Blanes, Palafolls i Tordera, designats pels respectius plenaris. Les seves funcions són convocar, impulsar i organitzar les jornades de treball de la Taula de Treball, aportar i cedir els mitjans i espais necessaris per al bon desenvolupament d'aquestes sessions, i elevar al Ple Municipal els acords de la Taula quan es requereixi. 

Complementàriament, el Comitè d'Autoritats Competents inclou el Consell Regidor i totes les Administracions competents sobre temàtiques que afectin directa i indirectament el territori. Així, hi ha des del Departament de Territori i Sostenibilitat fins a la Direcció General de Costes de l'estat a Catalunya, passant per altres departaments de l'administració nacional i estatal, entre d'altres. 

Per últim, els Participants tenen un rol central en les activitats de la taula, ja que es vol promoure la participació ciutadana activa en el desenvolupament del Pla Integral de Recuperació del Delta de la Tordera. Es vol fer mitjançant la deliberació i la negociació amb els actors locals, per això s'incorporarà un grup representatiu dels interessos del territori: entitats locals, gremis dels diferents sectors econòmics, associacions ciutadanes, experts i professionals. 


La taula de treball del Delta i la Baixa Tordera vol aprovar la seva constitució abans de Sant Joan
Ajuntament de Malgrat de Mar 26/4/2018


Els Ajuntaments de Malgrat de Mar, Blanes, Tordera i Blanes aprovaran en ple la constitució formal i oficial de la taula de treball del Delta i la Baixa Tordera. Així ho van acordar representants dels quatre consistoris en la sessió interna de treball de la taula, que es va celebrar ahir dimecres a la tarda a l'Ajuntament de Blanes.
Durant la reunió es va consensuar el document de constitució formal i el reglament de funcionament, amb l’objectiu que la propera trobada de la taula de treball del Delta i la Baixa Tordera tingui lloc a mitjans del proper mes de juny, abans de Sant Joan. Es dóna aquest marge de temps perquè a partir d’ara del què es tracta és que s’aprovi el document definitiu consensuat entre totes les parts. S’haurà d’aprovar als respectius plens municipals dels quatre municipis. Actualment la taula està constituïda de facto, i tan sols manca que es faci de manera formal i oficial.
La taula de treball es considera un espai de governança necessari per al desenvolupament del procés de planificació integral del territori deltaic i el litoral de la conca de la Tordera. L’objectiu és poder recuperar els equilibris ecològics i socials d’aquest espai natural i reduir la seva vulnerabilitat al canvi climàtic. Es vol assolir mitjançant un Pla d’Actuació Integral de Recuperació del Delta de la Tordera, de la Platja i del Delta de Malgrat, així com la Platja de S’Abanell de Blanes. 
Per això, es tractaria que aquest pla contemplés totes les mesures necessàries per retornar l’equilibri del Delta de la Tordera i les platges, així com que coordini les figures de planejament i protecció conjunta. També es compta amb col·laboracions de projectes específics i/o entitats de recerca com el Centre d’Estudis Avançats de Blanes, el CEAB, on precisament va tenir lloc la segona trobada de la taula de treball. 

Consell Regidor, Comitè d’Autoritats Competents i Participants

L’estructura integra com a membres un Consell Regidor, un Comitè d’Autoritats Competents i els Participants, amb la finalitat de generar un òrgan participatiu transparent i funcional. Del què es tracta és d’emprendre un procés de planificació estratègica per a la recuperació dels equilibris ecològics i socials del territori deltaic, la principal finalitat.

El Consell Regidor està format per un membre i un suplent de cadascun dels quatre Ajuntaments integrants: Malgrat, Blanes, Palafolls i Tordera, designats pels respectius plenaris. Les seves funcions són convocar, impulsar i organitzar les jornades de treball de la Taula de Treball, aportar i cedir els mitjans i espais necessaris per al bon desenvolupament d’aquestes sessions, i elevar al Ple Municipal els acords de la Taula quan es requereixi.

Complementàriament, el Comitè d’Autoritats Competents inclou el Consell Regidor i totes les Administracions competents sobre temàtiques que afectin directa i indirectament el territori. Així, hi ha des del Departament de Territori i Sostenibilitat fins a la Direcció General de Costes de l’estat a Catalunya, passant per altres departaments de l’administració nacional i estatal, entre d’altres.

Per últim, els Participants tenen un rol central en les activitats de la taula, ja que es vol promoure la participació ciutadana activa en el desenvolupament del Pla Integral de Recuperació del Delta de la Tordera. Es vol fer mitjançant la deliberació i la negociació amb els actors locals, per això s’incorporarà un grup representatiu dels interessos del territori: entitats locals, gremis dels diferents sectors econòmics, associacions ciutadanes, experts i professionals.