dimecres, 18 de juliol del 2018

La vespa asiàtica (Vespa velutina) ja està instal·lada, consolidada i en expansió a tota la Baixa Tordera 18/7/2018


Chus PgS 14 jul.
Avui he trobat aquest exemplar de vespa asiàtica o vespa velutina a Sant Celoni, zona Els Esports. Estava morta.

Antoni Armengol 14 jul.
En respuesta a   y a 
El 2016 teniem un niu a Gualba i 1 a Sant Celoni. El 2017 fins a les 48 nius documentats. Aquest any ja he retirat 19. De moment imparable.

Localitzen un niu primari de vespa asiàtica en un habitatge de Sant Celoni
Naciodigital.cat 5/7/2018

L'Ajuntament demana la revisió de cornises de les teulades, garatges i porxos per tal de detectar la presència de nius primaris

Niu primari localitzat en un habitatge de Sant Celoni | AJSC

S'ha localitzat un niu primari de vespa asiàtica al carrer Eduard Domènech. El niu l'ha detectat el veí de l'habitatge, que ha contactat amb l'Ajuntament a través del servei d'avís de detecció de vespa asiàtica del municipi. Els tècnics municipals van confirmar que es tracta d'un niu d'aquesta espècie i el mateix vespre s'hi va fer anar un expert per a la seva retirada.
L'ajuntament aprofita per tornar a demanar a la ciutadania que revisi les cornises de les teulades, garatges i porxos per tal de detectar la presència de nius primaris de vespa asiàtica i poder-los retirar, i evitar així la constitució, a l'estiu, dels nius definitius que aquests insectes acostumen a crear a les capçades dels arbres de ribera. Aquests nius definitius poden acollir a milers de vespes, i tot i no ser especialment agressives amb les persones, suposen un risc de picades i, sobretot, una amenaça per a l'abella autòctona.

David Maiz   15 jul.
la vespa asiàtica a Àgora Park. Gràcies als ja no hi és.

David Maiz   15 jul.
Avui una ració de vespa asiàtica a . Aneu amb compte. – en Tordera

Lou VG 14 jul.
En respuesta a  
Ens ha entrat aquesta vespa a Malgrat de Mar

Agents Rurals 14 jul.
Ens demaneu si es tracta d'una vespa velutina. Doncs si, és una velutina, Malgrat de mar ja es troba dins la seva àrea de distribució actual.

HOSTES VINGUEREN…
elmalgratenc.cat 16/7/2018

Definitivament, la vespa asiàtica s’ha de sumar a la llista d’espècies invasores instal·lades a Malgrat de Mar com, per exemple, les cotorres argentines i el mosquit tigre. Segons els Agents Rurals, els primers nius al municipi es van detectar a principis d’any -en concret, el mes de febrer-. De les hores ençà, moltes han estat les persones que s’han topat amb aquest insecte originari del sud-est asiàtic. La vespa asiàtica “es troba dins la seva àrea de distribució actual”, ha assenyalat el cos d’Agents Rurals.

La vespa asiàtica (o vespa velutina) no és especialment agressiva amb les persones. La seva picada és similar a la provocada per la vespa natural del territori, tal i com asseguren els experts. Sens dubte, però, qui pateix més les conseqüències de la seva aparició són les abelles autòctones, ja que n’és el seu depredador natural. La vespa asiàtica provoca danys en l’apicultura i causa molèsties en habitatges i edificis -que és on hi construeix habitualment els nius.

La Generalitat disposa d’un protocol per vigilar, controlar i eliminar -si cal- els nius de la ja temuda vespa asiàtica.