dimarts, 4 de desembre del 2018

Algunes notícies per llegir 3-4/12/2018...

La Confraria de Blanes va subhastar el mes de novembre peix i marisc per valor de 893.000 €
Blanesaldia.com 4/12/2018


El passat mes de novembre la Confraria de Pescadors de Blanes va subhastar 361.605 quilos de peix i marisc, que en conjunt van aconseguir un valor total de 893.040 euros. Les captures més valuoses van ser el seitó, la gamba i la sardina, que van totalitzar 559.420 euros, el 62,6% del total subhastat.

Aquestes van ser les 15 espècies de peix i marisc que van obtenir un major valor el passat mes de novembre:

Espècie                        Quilos          Euros

Seitó                            249.893       312.116
Gamba                            3.954       162.453
Sardina                         49.818         84.851
Sonso                            10.002        46.546
Escamerlans                  1.589         39.140
Roger vermell                9.466        36.811
Xipiró                               1.581        22.631
Lluç palangre                 2.646         20.695
Gamba blanca               1.011         20.274
Rap vermell                    1.617        14.879
Bonítol                             2.868        13.009
Peix espasa                     1.630        11.357
Orada                               1.167        10.702
Pop roquer                      1.405          8.054
Mollera roquer               2.330          7.870


Arxiu Sant Pol Hace 3 horas
de 1898 a Sant Pol els pescadors "aterraren 118 bultos de peix. En veritat que feya goig de mirar tant abundància" 120 anys

Arxiu Sant Pol 3 dic.
de 1908 a Sant Pol la parella del "Xavo" agafa un dofí molt gros "que's vegeren en treballs per portarlo a l'Estació" i que genera una gran expectació al poble: "no's podia dar un pas de la gent que hi acudia per veurer un peix tan gros"

Museu de la Pesca Hace 24 horas
Els científics de preveu un augment significatiu de la biomassa als vedats de pesca del litoral gironí. El compromís de la flota , Blanes i Roses amb aquesta mesura per afavorir la sostenibilitat és total.

Dos santuaris per a la pesca
El Punt Avui 3/12/2018

Els pescadors de Palamós, Roses i Blanes acorden no pescar en un àmbit de 24 km² durant tres anys

Les primeres dades indiquen un increment de la talla mitjana dels peixos i la regeneració dels hàbitats

Un pescador desembarcant gamba, a Palamós JOAN TRILLAS.

Les noves portes d'arrossegament de la gamba. J. TRILLAS.

Dues zones són vedats i a la ter­cera s’aplica el pla de gestió de la gamba

JOAN TRILLAS - PALAMÓS
El pro­jecte de crear tres grans zones regu­la­des de pesca, impul­sat per les con­fra­ries de Roses, Palamós i Bla­nes, ja està total­ment ope­ra­tiu i ha donat dades que ava­len un futur incre­ment de la talla mit­jana de pei­xos d’espècies comer­ci­als. Dues d’aques­tes zones són vedats, i ja és efec­tiu l’acord de no pes­car-hi en tres anys. La pri­mera de les quals, situ­ada entre Roses i Palamós, ser­virà per estu­diar l’esca­marlà; la segona, entre Palamós i Bla­nes, per inves­ti­gar la rege­ne­ració del seu hàbitat. Final­ment, la ter­cera zona és on s’aplica el pla de gestió de la gamba, que ara s’ha reno­vat.

El segui­ment científic, a càrrec de l’Ins­ti­tut de Ciències del Mar-Con­sell Supe­rior d’Inves­ti­ga­ci­ons Científiques (ICM-CSIC), ja pre­veu un aug­ment sig­ni­fi­ca­tiu de la bio­massa, és a dir, el total dels orga­nis­mes vius exis­tents en una comu­ni­tat o en un eco­sis­tema. La gerent de la Con­fra­ria de Pes­ca­dors de Palamós, Cris­tina Mañas, des­taca la importància d’aquests pri­mers resul­tats i “el com­promís ferm de con­ti­nuar avançant en el camí cap a la pesca sos­te­ni­ble”. A més, la pro­posta té la com­pli­ci­tat dels pes­ca­dors, que res­pec­ta­ran escru­po­lo­sa­ment els vedats.

Les zones veda­des són dues, i com­pre­nen una superfície d’uns 24 quilòmetres qua­drats: la pri­mera, entre Roses i Palamós, és un cala­dor impor­tant d’esca­mar­lans; la segona, entre Palamós i Bla­nes, pre­senta la par­ti­cu­la­ri­tat de ser un espai d’ale­vi­natge de diver­ses espècies comer­ci­als i de rege­ne­ració de l’hàbitat marí. És, doncs, una zona de gran importància per recu­pe­rar espècies d’interès pes­quer. Mañas remarca la importància de pro­te­gir i reforçar les carac­terísti­ques biològiques i eco­sistèmiques d’aquests espais, atès el gran valor que repre­senta la repro­ducció i l’ale­vi­natge de deter­mi­na­des espècies d’alt interès pes­quer.

“L’objec­tiu és garan­tir la recu­pe­ració i el crei­xe­ment de les pobla­ci­ons de pei­xos que hi viuen, i que l’acti­vi­tat pes­quera que s’hi dugui a terme sigui sos­te­ni­ble des del punt de vista medi­am­bi­en­tal, econòmic i social”, sosté.

Segui­ment exhaus­tiu

L’ICM-CSIC ha dut a terme el segui­ment científic d’aques­tes zones per tenir evidències de l’estat actual de les espècies que hi viuen i poder com­pa­rar els resul­tats de la comu­ni­tat en un futur.

S’espera que en aques­tes àrees en què s’ha vedat la pesca es pro­du­eixi un aug­ment de la bio­massa total de la comu­ni­tat, així com un incre­ment de la talla mit­jana dels indi­vi­dus de les prin­ci­pals espècies comer­ci­als. Es con­si­dera que, amb aquesta gestió, no només s’afa­vo­rirà l’estat de les comu­ni­tats de les zones ges­ti­o­na­des, sinó que les comu­ni­tats biològiques de les zones cir­cum­dants també es veu­ran afa­vo­ri­des per la gestió pes­quera.

Aquest pro­jecte rep la col·labo­ració de la Fun­dació Bio­di­ver­si­tat, del Minis­teri per a la Tran­sició Ecològica, cofi­nançat pel Fons Euro­peu Marítim de Pesca.

CRISTINA MAÑAS
“Els resultats són molt bons”

Cristina Mañas, a la Confraria de Palamós J. TRILLAS.

Com valora haver aconseguit declarar durant tres anys dues zones vedades a la pesca?

Es tracta d’unes accions molt positives, i els resultats són molt bons. El tancament de la pesca en aquestes dues zones, entre Palamós i Blanes i entre Roses i Palamós, està donant resultats molt importants, pel que representa continuar avançant en el camí cap a una pesca més sostenible. El que és important és que en aquestes dues zones no es pescarà durant tres anys. Els primers indicadors assenyalen un increment de la talla dels peixos i també la regeneració de l’hàbitat. La valoració és positiva, i més si tenim en compte que en aquest projecte s’ha renovat el pla de gestió de la gamba.

Com s’ha renovat?

Amb unes mesures que no hi havia abans, com ara unes noves portes d’arrossegament i un art de pesca molt més selectiu; això vol dir un forat de malla més gran per tal d’evitar agafar exemplars més petits. Un altre punt és que s’han reduït encara més les hores de pesca que marca la normativa. De fet, a Palamós les hem reduït mitja hora més. La normativa en marca dotze i a Palamós en fan onze.

Aquestes accions també han afectat el cens de la flota?

Sí. L’antic pla de gestió de la gamba apostava per una reducció de l’esforç pesquer amb un nombre determinat d’unitats productives o barques. Nosaltres hem reduït aquest nombre més del que estava previst. I s’ha limitat encara més, perquè no hi pot entrar cap més embarcació si no hi ha una baixa. Ara hi ha setze unitats que van a la gamba. Hem de tenir present que abans n’hi havia poc més d’una vintena. Pensem que la gamba es pesca en set caladors, dos dels quals són compartits amb Blanes i Roses, respectivament. La resta, cinc, són aquests que formen part del pla de gestió de la gamba de Palamós, i només hi van aquestes setze embarcacions que explicava.


Uns pescadors a la recerca d’aliances

La Confraria de Pescadors de Palamós continua apostant per la sostenibilitat ambiental, aquesta vegada a través del projecte Cofradedmed. Es tracta d’una iniciativa de treball en xarxa per aconseguir la sostenibilitat ambiental de les pesqueries. El projecte aspira a generar un banc de dades per estudiar la implantació d’un mètode comú. A banda de la confraria palamosina, hi ha la de San Pedro del Pinatar, a Múrcia, i la de Motril, a Andalusia. Aquest projecte implica pescadors, gestors de les confraries, biòlegs pesquers i experts en medi ambient, amb l’objectiu de crear una base de dades ambiental i socioeconòmica basada en la protecció dels recursos marins vius, la biodiversitat i els ecosistemes marins. L’objectiu final del projecte és implantar un mètode comú per crear una xarxa de dades que abasti diverses comunitats pesqueres del Mediterrani, comunitats que tenen problemes similars. Fins ara, ja s’han fet les determinacions de les espècies per estudiar, així com enquestes i embarcaments per fer mostrejos de talles dels peixos capturats. Aquests mostrejos serviran per dissenyar uns quadres comuns de bones pràctiques pesqueres i per determinar indicadors d’esforços i resultats que siguin vàlids per a les tres confraries. El projecte que uneix les experiències dels pescadors de Palamós, de San Pedro del Pinatar i de Motril forma part de la Xarxa Natura 2000. Està finançat per la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del programa Pleamar.

El Pulgar del Panda 2 dic.
¡Abrimos hilo sobre los micromamíferos y su seguimiento en España!
Mostrar este hilo


Museu Granollers CN Hace 4 minutos
Ja tenim disponible el 3r pòster de la col·lecció "Papallones de Catalunya"! Podeu adquirir tota la col·lecció al o descarregar-la en PDF aquí Dibuixos de Martí Franch, composició feta per Lluc Julià. L'equip del CBMS i el


Juan Rodriguez Hace 13 horas
Petit resum del que vam parlar diumenge Tossanatura: Aigua regenerada a Tossa de mar


Es publica a informació pública el projecte de la nova depuradora de . Es preveu doblar la capacitat per sanejar les aigües residuals, amb una inversió de 5,3 MEUR + info: