dissabte, 16 de març del 2019

Avui fa 11 anys d'aquesta notícia... L'Estany de la Júlia recuperarà la flora de ribera i tornarà a ser una zona inundable 16/3/2008 Diari de Girona

De tant en tant cal recordar com funcionen les coses en matèria d'espais naturals "protegits" a Tordera per entendre com reaccionen i quina és la credibilitat de l'ajuntament en matèria de protecció de les seves zones humides (ara que farà un any de la destrossa de la Roureda de Can Verdalet).

Aquesta notícia ve precedida de l'arrassada de l'Estany de la Júlia i d'una denúncia que ràpidament van menytenir, anul·lar i ocultar (els "naturalistes" il·lustres locals, a mena de "bombers" de l'ajuntament, com a client) més preocupats en el benefici empresarial d'un teòric "projecte de restauració" que mai es va executar (cobrar el redactat sí, oi?), que en una veritable recuperació i protecció dels valors naturals objecte de protecció de l'espai...

L'estany de la Júlia, en observació
Diari de Girona 18/3/2007


«Mitges veritats» sobre l'Estany de la Júlia
Diari de Girona 22/3/2007

Medi Ambient detecta irregularitats en les activitats dins el PEIN de l´Estany de la Júlia
Diari de Girona 5/6/2007


I avui fa 11 anys llegíem això...

L'Estany de la Júlia recuperarà la flora de ribera i tornarà a ser una zona inundable
Diari de Girona 16/3/2008

La zona, inclosa dins d'un PEIN, s'ha degradat perquè al voltant hi ha conreus i vivers

espai protegit de la tordera. La llacuna de la Júlia està protegida pel PEIN dels Estanys de la Tordera. carles colomer

E.Batlle, Tordera.
La recuperació de la zona humida del Pla de la Júlia que es troba en l'àmbit del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) dels Estanys de Tordera començarà a ser una realitat a partir del desembre d'aquest any. Una de les actuacions més destacades, és la d'incrementar la superfície inundable de l'actual estany de la Júlia, ja que fa poc més d'un any en aquest mateix indret es va aixecar un talús al costat d'uns camps de conreu i va provocar que unes zones que abans eren inundables ara no ho siguin. Aquesta irregulariat es va denunciar al Departament de Medi Ambient.

L'estany de la Júlia és una petita llacuna d'inundació temporal que es forma pel creixement de la Tordera i quan l'aigua subterrània del riu aflora a la superfície el forma. Està envoltada de vegetació aquàtica i de ribera que al llarg dels anys s'ha vist alterada per l'activitat humana als camps agrícoles llindars. Per aquest motiu ara tornarà a reintroduir flora de la zona així com, aclarir de forma selectiva la vegetació que hi ha ara per tal de regenerar la zona.

Més diversitat

A més, es preveu aplicar-hi mesures per retenir els sediments i treure els que hi ha acumulats. Així, amb el projecte es potenciarà una nova o fins ara, despareguda diversitat vegetal, faunística i paisatgística.

La previsió de cost del projecte és d'uns 44.000 euros i 10.000 els finança la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya -convocatòria d'ajuts de 2008-; la resta, corren a càrrec per una banda, de l'Ajuntament de Tordera i per l'altra, de capital privat. De moment, però no estan clars els imports, va ressaltar el regidor de Medi Ambient, Carles Aulet (CiU).

------------------------------------

També fa més de 10 anys d'això (en compensació per la requalificació del Pla de la Júlia com a Polígon Industrial)...

AVANTPROJECTE DE CONDICIONAMENT DE LES BASSES DE LAMINACIÓ I CONNECTOR BIOLÒGIC I HIDRÀULIC, PER A REDUIR EL RISC D’INUNDACIÓ EN L’ÀMBIT DE CAN BUSCÀ NORD. T.M. TORDERA.
EGAM. Gener 2009

----------------------------------

Res de res de res... L'antic espai "protegit" de l'Estany de la Júlia ara és una hípica privada i el Pla de la Júlia i tram proper del riu (zona TOP TEN en biodiversitat del municipi de Tordera) ha estat sentenciat, per unanimitat en Ple municipal, amb un gran Polígon Industrial "fantasma" i una nova carretera (amb 4 grans giroles i un nou pont sobre el riu) totalment inútils i innecessaris que només responen a interessos especulatius particulars, mai un benefici per al municipi (a prop hi ha el Polígon fantasma i en runes de Massanes, molt millor comunicat i teòricament més viable, com a exemple)... No ens cal mirar a la Costa Brava, ho tenim a casa...

INFORME AMBIENTAL. PLA PARCIAL URBANÍSTIC DE CAN BUSCÀ. TORDERA
Consultor: EGAM    Promotor: Entitat Administrativa de Col·laboració Can Buscà
MAIG 2010

Plànols i altres de la nova zona industrial i de la nova carretera creuant el Pla de la Júlia i el riu fins Can Serra (recuperat del 2010, aprovat el 2018)...

http://www.tordera.cat/ARXIUS/EDICTES_URBANISME/P_2_proposta_actuacions_viaries.pdf

http://www.tordera.cat/ARXIUS/EDICTES_URBANISME/1_SITUACIO.pdf

http://www.tordera.cat/ARXIUS/EDICTES_URBANISME/2_ZONIFICACIO.pdf

http://www.tordera.cat/ARXIUS/EDICTES_URBANISME/3_ITINERARIS_VIANANTS_I_BICICLETES.pdf

http://www.tordera.cat/ARXIUS/EDICTES_URBANISME/5_ITINERARIS_PRINCIPALS_VEHICLES.pdf

http://www.tordera.cat/ARXIUS/EDICTES_URBANISME/7_APARCAMENTS_BICICLETES.pdf

http://www.tordera.cat/ARXIUS/EDICTES_URBANISME/8_RESERVA_ESPAIS_XARXA_VIARIA.pdf

http://www.tordera.cat/ARXIUS/EDICTES_URBANISME/I_2_qualific_sol.pdf

http://www.tordera.cat/ARXIUS/EDICTES_URBANISME/1039_MEMO_complerta.pdf

http://www.tordera.cat/ARXIUS/EDICTES_URBANISME/1039_Memoria_Mobilitat_mod_PGOU.pdf

http://www.tordera.cat/ARXIUS/EDICTES_URBANISME/I_1_sectoritzacio_sol.pdf

http://www.tordera.cat/ARXIUS/EDICTES_URBANISME/P_1_proposta_qualificacio_del_sol.pdf


MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL PLA GENERAL D’ORDENACIÓ DE L’ÀMBIT DE CAN BUSCÀ SUD 
Promotor : Ajuntament de Tordera
Juliol de 2018


Ratificació del conveni subscrit en data 25 de juliol de 2008 entre l’Ajuntament de Tordera i l’Entitat Col·laboradora Administrativa del Pla parcial de can Buscà nord per a la construcció d’unes basses de laminació.
PROPOSTA D’ACORD AL PLE
Tordera, 1 de juliol de 2008