dilluns, 13 de maig del 2019

Algunes notícies per llegir 8-13/5/2019...

Avui ens han entrevistat a Ràdio Premià. Continuem picant pedra

Preservem el Litoral emplaça els polítics a ‘mullar-se’ sobre el litoral amb ocasió de les municipals
Ràdio Premià de Mar 13/5/2019

L'entitat denuncia, entre altres coses, el malbaratament i l'agressió que suposen transvasaments i dragatges de sorra

La plataforma maresmenca Preservem el Litoral aprofitarà la campanya electoral del 26 de maig per exigir als partits compromisos en matèria de gestió del litoral i, si s’escau, per posar-los en evidència. Recentment l’entitat ha elaborat un manifest en el qual demanen, entre altres coses, una moratòria al projecte d’estabilització del Ministeri (que consideren, en terme globals, un atemptat mediambiental) i la creació d’una taula interdisciplinar per tal que la gestió del litoral es faci amb el màxim de consens entre polítics, tècnics i territori. I ara han traslladat totes les seves demandes a l’estament polític comarcal, amb qui es reuniran la setmana que ve en el marc del Comissionat pel Litoral. Escoltem Jaume Soler de Preservem el Litoral:


La reunió del comissionat s’ha de celebrar el dimarts 21 de maig.

Escolta l’entrevista a Jaume Soler:




La Confraria de Blanes va subhastar el mes d’abril peix i marisc per valor de 917.000 €
Blanesaldia.com 8/5/2019


El passat mes d’abril la Confraria de Pescadors de Blanes va subhastar 178.541 quilos de peix i marisc, que en conjunt van aconseguir un valor total de 917.416 euros. Les captures més valuoses van ser la gamba, el seitó i el sonso, que van totalitzar 512.512 euros, el 55,8% dels ingressos.

Aquestes van ser les 15 espècies que van obtenir un major valor el passat mes d’abril:

Espècie                Quilos        Euros

Gamba                  8.600       247.179
Seitó                     67.845      149.208 
Sonso                   11.788      116.125
Sardina                40.895        97.607
Tonyina                 5.287        58.554
Escamerlà             2.723        49.565
Lluç palangre        2.655        28.477
Gamba blanca      1.553        26.103
Roger vermell       2.236        19.947
Sorell                    15.500       18.218
Sipia                           908       10.048
Mollera roquer     5.196         9.943
Maire                     2.929          8.605
Pop roquer           1.629          8.298
Rap vermell             766          7.250



Unes jornades busquen posar en valor la pesca de proximitat a la Selva
el Gerió Digital 8/5/2019

La jornada va tenir lloc a la llotja de Blanes


El Consell Comarcal de la Selva va organitzar una jornada el dilluns dia 6 de maig al matí sota el títol "Concretem propostes per fer visibles i donar valor als productes de la pesca de proximitat", a la Llotja de Blanes (Selva). Aquesta acció s’inscriu dins el projecte “Desenvolupament local entorn dels productes alimentaris, gastronòmics i culturals vinculats al sector pesquer i marítim de la Costa Brava sud”, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca.

El conseller Joaquim Vivas, que va presentar la jornada, va destacar la tasca que s’està duent a terme des del Consell Comarcal en relació amb la promoció dels productes i productors agroalimentaris locals.

A la sessió, hi varen participar una quinzena de persones, entre elles representants de la confraria de pescadors de Blanes, tècnics municipals i empresaris de la restauració, del sector comercial i turístic. L’objectiu d’aquesta trobada de treball era posar en comú idees i aportar estratègies per impulsar el peix de llotja, com a producte de proximitat, fresc i de qualitat, donant-lo a conèixer i estimulant el seu consum.

El nou projecte liderat per l’ens selvatà posa ara la primera pedra per iniciar un treball amb tots els agents a fi d’impulsar els productes de la pesca, tenint en compte la importància del sector i de l’espai turístic costaner en la definició de la comarca.

En els pròxims mesos es duran a terme altres accions del projecte que s’enfocaran a la promoció dels recursos i productes turístics en diferents àmbits com la gastronomia, els esdeveniments o el patrimoni pesquer i marítim.

A partir del projecte, els productes pesquers de proximitat i els productors, distribuïdors i establiments que ofereixen peix de llotja que estiguin interessats s’aniran incorporant a la xarxa Localitza.

Els productes pesquers de proximitat a la Selva

Reivindicar els recursos alimentaris, gastronòmics i culturals vinculats a la pesca dels municipis de la Selva Marítima és l’objectiu d’un nou projecte del Consell Comarcal de la Selva.

A la Selva, el sector pesquer s’organitza a partir de tres confraries: les de Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar. La major part de les seves captures es comercialitzen a través de la Llotja de Blanes, una de les més importants de la Costa Brava i de Catalunya. El 2018 van passar per aquesta llotja 2.682 tones de peix.

El seitó, la sardina, el sorell i el sonso són les espècies amb majors captures que es venen a la Llotja de Blanes. La gamba rosada, un dels productes singulars, és el crustaci més pescat i el producte que més beneficis econòmics anuals aporta a la llotja. L’escamarlà és el segon crustaci en importància pel nombre de captures i de recaptació generada.

El fet que el desembarcament de les captures sigui diari fa que el peix i marisc que es posa a la venda mantingui tota la seva frescor i qualitat, fet que li dona un valor afegit sobre el peix d’altres zones.

Un dels objectius del projecte que es desenvolupa des del Consell Comarcal és diferenciar aquest peix de proximitat, donar-lo a conèixer i estimular-ne el consum. Això es vol fer a partir de posar en comú idees i generar estratègies entre les confraries de pescadors, els petits distribuïdors, les peixateries que compren a llotja i tots aquells establiments de restauració que permeten després als clients assaborir un producte local fresc i de qualitat.

El projecte, que s’ha de portar a terme durant aquest 2019, ha estat seleccionat pel Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava i compta amb el cofinançament del Fons Europeu de la Pesca i Marítim (FEMP). Els seus objectius estan en total consonància amb els del Manifest per a la promoció dels productes pesquers de proximitat dins la dieta mediterrània, signat per diferents grups d’acció local pesquers del Mediterrani nord-occidental, la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i el DARP.


Endesa col·loca una caixa niu per a falcons a Tossa de Mar
el Gerió Digital 10/5/2019

L'empresa n'ha regalat dues més al Servei de Fauna i Flora de la Generalitat

Els tècnics instal·lant la caixa niu per a falcons pelegrins en un penya-segat del Far de Tossa de Mar © ACN

Endesa ha instal·lat una caixa niu per a falcons peregrins a la zona del Far de Tossa de Mar (Selva), amb l'ajuda de tècnics especialistes en treballs verticals. Es tracta d'una acció que compensa la retirada del niu que hi havia a la xemeneia de la central tèrmica de Foix, a Cubelles (Garraf).

Segons el tècnic de Medi Ambient d'Endesa Generació, Juan Abad, a la xemeneia hi havia "un punt de nidificació exitós" però amb el desballestament de la planta, es va treure. Posteriorment, Endesa va buscar dos punts més on instal·lar caixes niu per afavorir el creixement dels falcons a Catalunya. A banda, hi ha dues caixes més que s'han donat al Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat. Una d'elles podria col·locar-se a Palafrugell (Baix Empordà).


Els falcons peregrins tenen una nova casa a Tossa de Mar (Selva) des d'aquest divendres, després que Endesa hagi instal·lat una caixa niu específicament per a aquesta espècie d'ocell. Es tracta d'una caixa de fibra de vidre que està clavada en una paret vertical d'un penya-segat a sota on hi ha el far de la localitat de la Costa Brava.

El niu mesura 96 centímetres d’amplada i 50 d’alçada, amb un sostre per a protegir-se de la pluja. Estan fetes amb una fibra de vidre premsada a alta temperatura, molt més resistent que la fusta. D’aquesta manera es pretén que siguin més duradores i resistents a les inclemències del temps. I també s’han afegit unes barres perquè els polls practiquin l’aleteig, molt important per evitar el risc de caiguda quan encara no controlen perfectament el vol.

La instal·lació d'aquesta caixa niu respon a una mesura compensatòria després de retirar el que hi havia a la xemeneia de la central tèrmica de Foix, a Cubelles (Garraf). El 2015, l'empresa va decidir el tancament de la central, que havia quedat obsoleta, i com a conseqüència, la demolició de la xemeneia. El tècnic de l'àrea de Medi Ambient d'Endesa Generació, Juan Abad, ha detallat que sabien que es tractava d'un "punt de nidificació exitós" de falcons.

Per això van començar a idear "un pla de biodiversitat" dins del projecte de demolició de la planta que incloïa "la ubicació d'un niu de falcons peregrins en un punt de Catalunya". Aquesta feina va començar ara fa tres anys. De seguida, Endesa va posar en contacte amb els tècnics del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat per explicar-los la proposta i treballar colze a colze. En paral·lel, l'energètica també va contractar a Arbores, una empresa experta en aquest tipus d'operacions per elaborar un estudi de la nova ubicació.

Finalment, l'empresa va decidir que col·locaria "dos caixes nius" i en donarien una tercera a la Generalitat perquè l'utilitzés per protegir la biodiversitat. Des d'Arborea, van començar a estudiar quin era el millor entorn per col·locar aquestes dues caixes niu de falcons.

De fet, Abad ha detallat que en un principi es plantejaven la instal·lació a prop de la localitat de Cubelles, però no hi havia els requisits tècnics necessaris. Per això, van ampliar la zona "fins arribar a la Costa Brava". Una vegada en territori gironí, els tècnics d'Arborea i els de la Generalitat van decidir dos punts on instal·lar aquestes caixes niu: una al far de Tossa de Mar i una segona al Far de Sant Sebastià de Palafrugell (Baix Empordà).

Abans de col·locar-los, però, els tècnics van estudiar la zona amb un dron. Una vegada sobrevolat el terreny, van comprovar que el penya-segat de Tossa complia amb tots els requisits necessaris per instal·lar-lo.

Per contra, al Far de Sant Sebastià van detectar que hi havia la presència d'un depredador d'aquest ocell i van decidir donar la caixa niu al Servei de Fauna i Flora perquè decideixi quin ús en donava. Tot apunta que el Govern català buscarà un altre indret del municipi de Palafrugell per col·locar aquest segon niu.

Una localització molt especial

A l'hora de decidir la ubicació d'aquestes caixes niu, els tècnics han hagut de tenir en compte diversos condicionants. Tal com ha explicat Abad, "els falcons necessiten estar en llocs alts i escarpats per tal que no hi arribin els depredadors". A més, també cal que tinguin una "orientació determinada" per tal que no tinguin "massa humitat i força sol" però que no mirin cap al nord.

El 2012, Endesa va decidir col·locar una caixa niu a la xemeneia de la central tèrmica de Foix. La iniciativa, que va formar part del Pla de Conservació de la Biodiversitat d’Endesa, servia per a potenciar l’hàbitat del falcons, i l’alçada de la xemeneia –a 80 metres-, era un lloc ideal. En aquest punt, els falcons podien reproduir-se i criar les noves espècies, garantint la supervivència d'aquest ocell al territori.
 
El falcó pelegrí (Falco peregrinus) és una espècie internacionalment protegida, no només per la legislació nacional, estatal i europea, sinó per convenis a nivell mundial. Viu en tota mena d’espais oberts (als penya-segats marítims, als aiguamolls, als cingles muntanyencs, a les planes de cereals, etc.), però per criar necessita estructures verticals com els mateixos penya-segats, pedreres o edificis elevats. La seva població està lleugerament en regressió pels pesticides agrícoles, entre altres. Amb accions com aquestes, la Companyia mostra la seva sensibilitat i compromís per generar un clima de protecció i estima per aquesta espècie.



Mosaic vol dir que a un mateix territori alternen espais gestionats i sense gestió (mal anomenats "abandonats"), no que tot hagi d'estar gestionat d'1 determinada manera. Oju amb no demonitzar petits espais sense gestió dins el mosaic que són els + importants x a la biodiversitat
Un resum gràfic de la relació biodiversitat i gestió del territori, al seminari , amb Joan Real i Constantí Stefanescu – en Monestir de Sant Benet de Bages



Un any més l'European Clean Up Day omplint-ho tot de selfies (ECOpijos)😏 A molts espais naturals és un desastre perquè consisteix en remenar i omplir de gent enganyada les zones de nidificació els dies més sensibles, i mira que hi ha per fer-ho la resta de l'any!



L'any passat vaig participar en un projecte de recerca a la per estudiar què passa quan un camp de nogueres de maneig convencional es converteix a l’agricultura ecològica, juntament amb en i l'Albert Vilardell. Resultats molt interessants! 👇




Moooolt recomanable i il·lustratiu llegir també els comentaris als següents tuits...

Quan et presentes a unes eleccions sense saber que al teu poble hi ha la platja amb vegetació psammòfila, espècies protegides nidificants, i amb més biodiversitat de tota la costa entre el delta del Llobregat i l'Empordà.. ni t'importa😏..però saps que als altres candidats tampoc

[26M Eleccions Municipals] El PSC proposa habilitar un espai per a gossos a la platja, a la zona de l'avinguda Pomareda
Ona Malgrat 10/5/2019

L'alcaldable del PSC, Joan Mercader, amb l'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor

"La platja per a gossos pot ser una realitat a partir del 26 de maig si el PSC surt com a força més recolzada". Així ho ha anunciat Joan Mercader, candidat del PSC a l’alcaldia de Malgrat de Mar, que aquesta setmana s’ha traslladat fins a Pineda de Mar per reunir-se amb l’alcalde, Xavi Amor, per informar-se de com funciona la platja per a gossos.

Segons Mercader, "són molts els malgratencs que es desplacen fins a Pineda de Mar per poder gaudir de la platja amb els seus peluts, ja que a Malgrat això encara no és possible". Però això, Mercader ha visitat Pineda per conèixer de primera mà com funciona allà l'espai que tenen habilitat a la plajta per als gossos. En el cas de Malgrat de Mar, podria ser una realitat a l’avinguda Pomareda.


Ara bé... a l'altre riba del riu van que ho peten :)...

Per ser justos mentres duri aquesta campanya, anirem aclarint detalls i informacions incorrectes. tb es va reunir en el seu moment amb la CUP. També cal dir q l’entitat, juntament amb altres ha presentat projecte i ha rebut subvenció d amb


El camp també és això... els gats són els responsables de moltes extincions a nivell mundial. No maten per menjar, aquest gat és "de casa", va fart i mata perquè és la seva naturalesa :( Equilibri complicat...


Lo realment important no és aquest tuit sinó els comentaris a aquest tuit😏Amb l'animalisme no es pot raonar res, ni coneixen ni ho volen fer el mal que fan al medi natural o a les espècies que hi viuen. És una religió i no hi ha explicació qe els valgui. Heu alimentat el monstre
🐶🐕Avui previst sortir a gaudir a la natura amb el vostre gos? 👉Porteu-lo lligat. Recordeu que pot ocasionar dany a ramats, altres animals salvatges i espècies protegides 👉Especialment en Parcs Naturals