dilluns, 15 de juliol del 2019

Sobre la Llúdriga (Lutra lutra) quan s'asseca la Tordera 15/7/2019 Arnau Tolrà. Font: Twitter.com

La Tordera s'asseca. La llúdriga, adaptada a l'estiatge, aprofita l'oportunitat tròfica de les tolles aïllades; crancs, amfibis i rèptils passen a ser preses indispensables. Si s'assequen les tolles algunes procuraran migrar de conca, deixant enrere, altra vegada, la Tordera.

Afegit 16/7/2019...

En respuesta a 
Des del més absolut desconeixement i remarcant que és una vergonya lo que passa a la Tordera (d cap manera pregunto x minimitzar lo que dius, molt greu), i com que hi ha trams dins la conca que no s'assequen, pot la llúdriga tenir un comportament semblant?

https://twitter.com/XavierRomeraC/status/753246454878203904

https://twitter.com/XavierRomeraC/status/759811619392135168

https://twitter.com/XavierRomeraC/status/757284648149979136

En respuesta a 
Sí, i tant. Hi ha d'haver força símils de distribució d'espècies aquàtiques en moments crítics. Tot i això, la llúdriga té requeriments espacials diaris/setmanals molt més elevats que les tortugues, evitant tolles massa aïllades, i els cal abundància de preses vertebrades.

Actualment, almenys fins ara, la Tordera conserva suficients àrees d'estiueig per a la llúdriga. No obstant, l'estiatge suposa una restricció de primer ordre a l'hora d'augmentar efectius per competència intraespecífica. A diferència de les tortugues, no és una espècie gregària.

En respuesta a 
Gràcies Arnau. També estaria bé saber si la Mauremys forma part important de la dieta aquests dies quan es concentren i són fàcils de capturar. Això podria reduir el requeriment espacial de les llúdrigues?

Ja ho veurem, però probablement l'esforç aplicat en depredar una Mauremys adulta sovint no compensa, o molt poc, la despesa energètica. Els crancs, granotes, peixos i serps d'aigua són preses molt més accessibles.

En respuesta a 
https://www.researchgate.net/publication/28203163_Predacion_de_la_nutria_Lutra_lutra_sobre_el_galapago_leproso_Mauremys_leprosa

https://www.researchgate.net/publication/215798770_Depredacion_masiva_de_la_nutria_Lutra_lutra_sobre_el_galapago_leproso_Mauremys_leprosa

En respuesta a 
Parla de tortugues en estat letàrgic i la llúdriga és formidablement propensa a aprofitar oportunitats tròfiques excepcionals i/o temporals. Interessant.

----------------------------------------

Veure també...

Sobre els cabals de manteniment, ecològics o ambientals (o com l'anomeneu) de la Tordera 13/7/2019


La Tordera al seu pas pels Cultius Ponç, ben sec!