dilluns, 10 de setembre del 2007

Ajudes al pasturatge als nostres municipis?



El pasturatge estalvia fins a un 42% del cost de manteniment dels boscos

La neteja controlada del sotabosc feta pels ramats elimina el 70% del combustible i augmenta un 55% la biodiversitatReintroduir ramats de cabres, ovelles i vaques als boscos catalans comportaria beneficis socials, com la conservació d'una activitat tradicional a la muntanya i uns ramats alimentats ecològicament. Però, a més, suposaria un estalvi important en la neteja dels boscos que reduiria el risc d'incendi. Segons un estudi d'Àmbit Rural, empresa vinculada a Unió de Pagesos, la retallada de costos respecte als treballs fets manualment o amb maquinària arriba al 42%. El Departament d'Agricultura prepara una proposta del pla de desenvolupament rural que preveu, fins al 2013, el foment del pasturatge controlat del sotabosc en municipis de protecció prioritària, on el risc de focs és més alt. El nombre d'explotacions de remugants s'ha reduït a menys de la meitat en els últims vuit anys.

Eva Pomares. El Punt, Barcelona.

Podeu veure la notícia sencera aquí…

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2546618



Mapa dels municipis amb les prioritats en el foment de la pastura del sotabosc... Entre els municipis amb prioritat molt alta (el màxim grau) es troben Tordera i Fogars de la Selva, i entre els municipis amb prioritat alta els de Santa Susana i Maçanet de la Selva.

Els pastors d’aquests municipis es podrien beneficiar d’ajudes procedents del PAC dintre d’un Pla de foment del pasturatge amb el principal objectiu de reduir el risc d’incendis.

Pedeu llegir la notícia aquí...

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2546214

... així com algunes de les mesures i condicions que s’estudien (superfície mínima, punts d’aigua, tancat, contracte per a no propietari dels terrenys,...).

No cal dir que el territori de la Baixa Tordera és un dels més boscosos de la regió, amb un conjunt d’espais naturals protegits, amb un gran potencial en ecoturisme, amb un altíssim grau de perill d’incendis forestals i a on aquesta mena d’ajudes podrien alleugerir la dependència excessiva cap a sectors econòmics com la construcció o el turisme de sol i platja.

A què esperen els nostres ajuntament per, almenys, interessar-se???

Xavi.