divendres, 14 de setembre del 2007

Els amfibis I... llista d'espècies


A la plana de la part baixa del riu Tordera i muntanyes properes podem trobar una gran varietat d’ambients (boscos humits, mediterranis, conreus, hortes, pastures,...) que, sumat als abundants punts d’aigua (estanys, basses, safareigs, canals, mulleres, tolls,...), el riu Tordera i rieres, afavoreix la presència de molts amfibis.

Un dels tolls del bosc de Mas Julià (Tordera), primavera del 2.006.

Bioindicadors de primera... El fet de ser animals amb una doble vida molt diferenciada... aquàtics per reproduir-se (postes, cap-grossos) i més o menys terrestres depenent de cada espècie quan ja són adults... i amb necessitats ambientals molt variades, la seva abundància ens indica que el territori gaudeix d’una bona salut, conservant encara hàbitats imprescindibles per a la seva supervivència.

Podem trobar un total d’11 espècies...

ORDRE URODELA

Família Salamandridae...

Salamandra (Salamandra salamandra)


Tritó verd (Triturus marmoratus)

Tritó palmat (Lissotriton helveticus)


ORDRE ANURA

Família Discoglossidae...

Tòtil (Alytes obstetricans)

Granota pintada (Discoglossus pictus)


Família Pelobatidae...

Gripau d’esperons (Pelobates cultripes)



Família Pelodytidae...

Granoteta de punts (Pelodytes punctatus)


Família Bufonidae...

Gripau comú (Bufo bufo)




Gripau corredor (Epiladea calamita)
Família Hylidae...

Reineta (Hyla meridionalis)



Família Ranidae...

Granota verda (Pelophylax perezi)


Tot i que de dia els podem trobar a qualsevol punt d’aigua o amagats sota pedres i fustes, és desprès d’un dia plujós, i ja de nit, quan els podem veure molt més fàcilment creuant els camins i saltant per qualsevol racó... amb una mica de paciència i amb l’ajuda d’una llanterna... els trobarem.


Xavi.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Viendo este Blog, ahora entiendo el minicabreo que pillastes al comentar el mio.
Estaba muy interesado en rebuscar zonas donde pajarear, y visité el delte del Tordera (primavera) para recrear una divulgación entre mis amigos de las zopnas que visitaba.
Tus observaciones (incluida Oca Egipcia) a la que fuia ver por vez primera y no encontré, me llevaron como si veo aqui, a una idea equivocada del Tordera.
Será un placer llamarte un día y salir a dar una vuelta por tu paraiso.
Bonitas fotos de anuros.
Gracias por compartir.
Rafael Gomez Morte (Falconetti- Photodigiscoping.com)-http://diavolo2007.blogspot.com/

Javier Romera ha dit...

Estimado Rafael,

Muchas gràcias por el comentario. No és mi paraiso, es tuyo, mio y de todo aquel que quiera, y mas que un minicabreo (que no lo fué) lo que dije és que 1 vez, y mas en fin de semana o festivo con tanta gente haciendo el burro, no es suficiente para extraer una conclusión definitiva. Nadie pone en duda, por ejemplo, los valores naturales de la bahia de Cádiz, por ejemplo, pués este verano me he paseado por las marismas y playas y he visto más dominguero y playero que bichejo... ¿Puedo hacer una valoración acertada de la zona? Yo creo que no, igual voy de aquí a unos meses y flipo, no se si me explico. Por ejemplo... ahora poco bichejo verás al delta del Tordera, aun hay mucha gente haciendo el burro, pero igual mañana te asomas y bingo!!!
Llama cuando quieras que aquí tienes un amigo.

Xavi.