dimecres, 19 de setembre del 2007

FOTODENÚNCIA 18/9/07 Desembocadura del Tordera

Doncs sí, com cada final d’estiu la llera del riu està plena de deixalles de tot tipus que, un cop arribin les pluges de tardor i torni a baixar aigua pel tram final del riu, aniran a parar a la desembocadura, o si plou molt... al mar i a les platges de Malgrat de Mar, Santa Susana, Pineda de Mar, Calella...

L’origen d’aquestes “muntanyes” de porqueria és conegut sobradament per tothom... acampades, fogueres, ús del llit sec del riu per part dels usuaris dels càmpings i estiuejants, restes d’origen agrícola, camp de tir al plat de Malgrat,... la llista és llarga.

Tot i que conegudes, i tot i que es tracta d’una zona declarada “protegida” per la recentment aprovada Xarxa Natura 2000 (LIC Riu i estanys de Tordera), les causes d’aquesta acumulació de residus al llit i ribes del riu (a més a més de perjudicials pels interessos naturals, paisatgístics o pedagògics de qualsevol espai natural) són tolerades per TOTES les administracions competents i TOTS els usuaris a la zona.

A finals de l’estiu, a TOTA la llera del riu podem trobar restes i deixalles de tot tipus, especialment allà on càmpings i passos de maquinària agrícola permeten l’accés a la sorra de “persones” sense cap interès o respecte envers l’espai natural (val a dir... la majoria malauradament).

Com cada any... CAP administració es farà càrrec de la seva retirada, CAP empresari beneficiat per la campanya estiuenca (motor de l’economia local) voldrà saber res, CAP dels estiuejant de la zona mirarà enrera,... CAP.

Com cada any... les aigües del riu “amagaran”, que no eliminaran, tota aquesta brutícia acumulada... anirà a parar sota la sorra arrossegada pel riu, anirà al fons del mar o apareixeran surant a les “turístiques” platges del Maresme Nord.

Com cada any... les aigües del Tordera “amagaran” els vergonyes d’una societat que no vol mirar a on no els interessa, com qui aixeca la catifa per amagar l’escombrat, esperant i desitjant l’arribada d’una altre temporada de guanys i estones al sol amb sorra i aigües netes per gaudir del riu i el delta del Tordera.

L’any vinent, i com cada any, quan els estiuejant o els empresaris es queixin de la brutícia i “exigeixin” la neteja de platges i costes en boca dels seus ajuntaments per poder gaudir o “donar una bona imatge” del turisme de sol i platja que tants guanys “ens aporta a tots”... llavors ningú es recordarà de mirar sota la catifa i de mirar-se al mirall, i molt menys de mirar uns mesos enrere en que NINGÚ va fer res per impedir l’acumulació de brutícia o al seu defecte la seva retirada...


Viure en un món hipòcrita...

Xavi.