dissabte, 12 de gener del 2008

3 calàbries grosses (Gavia immer) i dofí llistat (Stenella coeruleoalba) davant el Pla de Llobet (Santa Susanna-Pineda de Mar) 12/1/08

Calàbria grossa (Gavia immer)
Fotografia d'Enric Badosa
.
Aquest matí des de la platja entre Santa Susanna i Pineda de Mar, davant la decantadora de Pineda, amb F. Xavier Macià, Enric Badosa, Eve Garcia i David Caballé...

Continua la presència abundant d’aus marines coincidint amb l’emissari submarí, tot i que més repartides per tota la costa (no s’observa taca d’aigües residuals al mar)...

Unes 400 baldrigues, aprox. 90% mediterrànies (Puffinus yelkouan) i 10% balears (Puffinus mauretanicus).

Entre 15 i 19 cabussons emplomallats (Podiceps cristatus)

2 paràsits grossos (Stercorarius skua)

Abundants gavians argentats (Larus michahellis), gavines vulgars (Larus ridibundus), algunes capnegres (Larus melanocephalus), xatracs becllargs (Sterna sandvicensis), mascarells (Sula bassana), corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) i emplomallats (Phalacrocorax aristotelis).

Tot i que en menor nombre que dijous a la tarda... http://natura-tordera.blogspot.com/2008/01/concentraci-daus-marines-davant-del-pla.html, quan marxàvem encara es veia moviment d’arribada de més exemplars cap aquest punt de la costa.

La primera sorpresa ha estat veure 3 calàbries grosses (Gavia immer), una espècie rara i molt localitzada al litoral català amb algunes observacions anuals d’hivernants.

La segona, mentre mirava un estol de baldrigues, un dofí llistat (Stenella coeruleoalba) saltant fora de l’aigua a uns pocs metres, una espècie més pròpia de mar endins que de la costa, i que segurament ha estat atreta (o atrets) per l’abundància de menjar d’aquest punt de la costa.

Algunes fotografies de les calàbries grosses...
.

.

Entre la via del tren i la platja, uns camps de conreu i herbassars, i com a més destacat una parella de xoriguers comuns (Falco tinnunculus), un dels quals feia servir la catenària del tren per cercar preses.

Xoriguer comú (Falco tinnunculus)