dijous, 22 de maig del 2008

Notícia 21 i 22/5/08... sobre l'ampliació de la dessaladora de Blanes i una nova canonada fins a Cardedeu


Una nova canonada afegirà aigua dessalada a Blanes a la conducció que proveeix Barcelona
Diari de Girona 22/5/08

L'aigua del Ter passarà per la depuradora de Cardedeu i es mesclarà amb la marina

E.Padilla, Blanes.

L'aigua que es pren de l'embassament del Pasteral per proveir Barcelona es barrejarà, en un futur pròxim, amb aigua tractada a les plantes dessalinitzadores de Blanes. L'empresa pública Aigües del Ter i Llobregat projecta la construcció d'una canonada fins a Cardedeu (Vallès Oriental) per transportar aigua d'origen marí perquè complementi el cabal extret de la conca del Ter un cop aquest passi per la depuradora instal·lada a aquesta localitat. Els terrenys afectats per la primera fase de les obres de la nova canonada des de Blanes a Fogars de la Selva ja estan determinats. Es preveu que aquesta conducció entri en funcionament una vegada s'hagin efectuat les obres d'ampliació de la planta dessaladora de Blanes, que estaran llestes a finals de 2009, o bé quan es faci la segona planta que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té prevista a la zona de la Tordera.

El projecte està vinculat al desdoblament de la canonada que mena l'aigua des de Cardedeu fins al barri barceloní de Trinitat, un projecte que acumula anys d'endarreriment per causes econòmiques. Ara que per fi s'hauria trobat el finançament per tirar endavant aquestes obres, la sequera posa en dubte que el cabal de la conca del Ter sigui suficient per garantir l'abastiment a Barcelona. L'ampliació de les plantes dessalinitzadores blanenques sembla que és la solució que la Generalitat contempla per tal d'assegurar el suministre a la capital, un fet que Medi Ambient ja havia anunciat per tal de rebaixar les extraccions al Ter. L'Ajuntament de Blanes assegura no conèixer amb detall el projecte ni quin serà el destí final de l'aigua dessalada, que amb les infraestructures previstes fins al 2012 assolirà un volum de 60 hectòmetres cúbics l'any.

Els pagesos de la zona agrícola de Blanes que s'estén al voltant de les actuals instal·lacions de la planta dessalinitzadora ja s'han queixat que l'ampliació suposarà la pèrdua d'una gran extensió actualment dedicada a l'agricultura professional i que està qualificada com a sòl agrícola d'interès especial. L'alcalde de Blanes, Josep Trias (CiU), no es va voler pronunciar ahir sobre aquest assumpte perquè l'Ajuntament encara no disposa del projecte d'aquesta nova canonada i no saben com els afectarà. Pel que fa a l'ampliació de la planta dessalinitzadora, tots els propietaris afectats per les expropiacions estan convocats a una reunió amb l'ACA el proper 26 de maig. La dessaladora proveeix d'aigua potable la Selva marítima (Blanes, Lloret i Tossa) i alguns municipis de l'Alt Maresme. Actualment, processa 10 hectòmetres cúbics d'aigua l'any, i amb l'ampliació es doblarà el volum anual d'aigua potabilitzada. Les administracions no havien però anunciat que aquesta aigua es derivaria a l'àrea metropolitana.

L´ACA traspassaràles depuradores alConsell Comarcal.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va presentar ahir davant els alcaldes de la comarca de la Selva el seu projecte de cessió de competències al Consell Comarcal en l'àmbit de sanejament i en concret, per un futura gestió comarcal de les depuradores de la Selva. Aquest traspàs que encara no està aprovat representa, segons el president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria (CiU), una bona notícia però alhora, demana que l'ACA tingui en compte que per poder gestionar totes les depuradores "calen recursos per poder-ho fer". Fauria ressalta que des de la Generalitat han acceptat aquesta demanda i que per tant, no hi hauria d'haver problema perquè, segons el president, "no volem que es repeteixi el que ens ha passat amb el transport escolar" és a dir, que el Consell Comarcal s'hagi de fer càrrec d'unes despeses que hauria de pagar la Generalitat, afegeix. De les prop d'una vintena de depuradores de la comarca de la Selva, que fins ara estan administrades pels ajuntaments, per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) o pel Consorci Costa Brava, passaran a ser gestionades des del Consell Comarcal a partir de l'any vinent. De tota manera, aquest acord de traspàs ha de ser ratificat per tres bandes: Ajuntament, Generalitat i Consell Comarcal. El projecte de l'ACA es va presentar en el marc del Consell d'Alcaldes celebrat ahir.


Pous nous i més dessalinitzadora
El Punt 21.05.2008 ROSER CALVET

Un acord aprovat ahir en la reunió setmanal del govern farà possible que la plana del Baix Ter disposi de catorze pous nous, que permetran aprofitar les aigües subterrànies i complementar els cabals circulants de supervivència de l'arbrat al canal de Sentmenat i a la sèquia de Pals.

Amb una inversió de dos milions d'euros, es preveu que els pous comencin a aportar aigua progressivament entre mitjan juny i l'agost, amb un volum mensual de 0,7 m³. Quan es consideri que s'ha superat el període de sequera, es procedirà a tancar-los.

El govern també va aprovar ahir l'ampliació de la dessalinitzadora de Blanes, que permetrà augmentar la capacitat d'abastament fins a 20 hm³ anuals. Amb un pressupost de 60 milions d'euros, l'ampliació, que s'iniciarà al juny i finalitzarà durant el 2009, farà possible garantir l'abastament i la disponibilitat de recursos dels àmbits Ter-Llobregat i de la Tordera.

Aquesta actuació també preveu renovar el mitjà de captació d'aigua marina amb la construcció d'un nou sistema a mar obert que tindrà una capacitat de 80 hm³. Aquesta nova infraestructura derivarà l'aigua cap a la dessalinitzadora de Blanes i cap a la nova que es construirà molt a prop.