dimarts, 20 de maig del 2008

Notícia del 20/5/08... sobre Pinya de Rosa de Blanes

Els partits polítics obren la porta a l'expropiació com a solució per comprar Pinya de Rosa de Blanes
El Punt 20.05.2008 ORIOL MAS


La plataforma adverteix que el dia 1 de juny el jardí podria quedar tancat al públic

La plataforma Pinya de Rosa va organitzar ahir un debat amb la presència de representants de tots els partits polítics –només hi va faltar el PP– per debatre el futur d'aquest espai de Blanes. L'expropiació dels terrenys va quedar com una de les possibilitats per aconseguir la titularitat pública de la finca, i els partits es van comprometre a accelerar la redacció del pla d'usos. Per altra banda, la plataforma va alertar que a partir de l'1 de juny el jardí botànic podria quedar tancat al públic.

L'acte es va celebrar coincidint amb el cinquè aniversari de la celebració de tots els partits de l'aprovació de la llei de protecció de Pinya de Rosa, i per avaluar la seva opinió un cop ja se sap que el govern català no exercirà el dret de tempteig per igualar l'oferta de 24 milions i adquirir l'espai.

Per una banda, hi va haver autocrítica general per no haver complert la llei i no haver redactat el pla d'usos i gestió, que ha de definir què s'ha de fer dins el paratge, un cop estigui protegit. I també per no haver creat el consell rector que l'ha de vetllar. El diputat d'ERC Pere Vigo va acusar-ne els departaments responsables de desenvolupar la llei –Política Territorial i Obres Públiques, i Medi Ambient–, i el diputat de CiU Xavier Crespo va reclamar unitat al govern i va criticar que no s'havia actuat amb prou celeritat. Fran Hervias, de Ciutadans, va dir que a l'hora de la veritat no s'ha actuat. Emili Santos, delegat de Medi Ambient a Girona per ICV, va reclamar recursos econòmics per poder-ho tirar endavant ràpidament. Josep Antoni Donaire, del PSC, va reptar tothom a tenir això fet en el termini d'un any.

Pel que fa a la decisió de no exercir el dret de tempteig, hi va haver unanimitat en afirmar que no es poden pagar 24 milions per un espai que la Generalitat ha taxat en 10 milions, si bé no s'ha de renunciar a adquirir-lo. Santos i Vigo van parlar obertament d'expropiar els terrenys, mentre que Donaire va afirmar que la llei en garanteix la protecció independentment del propietari, si bé va admetre que el govern vol comprar l'espai i que es podria expropiar. Crespo va optar per un «no està tot perdut», i esperarà la gestió del conseller Nadal en l'afer.

Finalment, tots van coincidir en la urgència de garantir que no es tanqui el jardí botànic, com tem la plataforma.