dilluns, 2 de juny del 2008

Algunes notícies més per llegir 1 i 2/6/08...

S’INICIA LA TERCERA FASE DE LES OBRES DE CONNEXIÓ DE LES CONQUES TER-LLOBREGAT I CONCA DE LA TORDERA.
Ràdio Tordera 2/6/08

L’empresa pública Aigües Ter Llobregat ha iniciat les obres de connexió del Maresme Nord amb la xarxa regional d’abastament d’aigua potable, a Sant Vicenç de Montalt. Segons la Generalitat, aquesta actuació representarà una millora en la garantia del subministrament d’aigua a l’Alt Maresme. L’obra global es divideix en tres trams: una conducció des del dipòsit de Santa Susanna fins a una nova estació de bombament a Sant Pol de Mar, una canonada d’impulsió de Sant Pol de Mar fins al nou dipòsit d’Arenys de Munt , de 15.000 m3 de capacitat, i una canonada de connexió entre el dipòsit d’Arenys de Munt i la xarxa regional d’aigües Ter Llobregat, a Sant Vicenç de Montalt. Aquesta és una de les obres alternatives al Pla Hidrològic Nacional que, a més, possibilitarà en el termini de dos anys superar la vulnerabilitat del Llobregat. El regidor de medi ambient de l’ajuntament de Tordera, Carles Aulet recorda que un cop feta la connexió entre la conca Ter-Llobregat i Conca de la Tordera, l’abastament d’aigua dels dos territoris aniran lligades tant en època d’aigua com de sequera.

Recorda que el decret de la sequer Actualment, el subministrament d’aigua dels municipis de l’Alt Maresme depèn de l’aigua procedent de l’aqüífer de la Tordera i de l’aigua de mar tractada a la dessalinitzadora de la Tordera. Segons el departament de Medi Ambient de la Generalitat, la nova actuació millorarà la garantia del subministrament a la zona.


Tordera apuja el rebut de l'aigua per pagar la dessaladora que no utilitza
Diari de Girona 1/6/08

L'Agència Catalana de l'Aigua imposal'augment d'un 4% del cànon al municipi tot i que no consumeix aigua dessalada

E.B, Tordera.
L'Ajuntament de Tordera ha hagut d'apujar el rebut de l'aigua perquè l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha requerit al consistori que pagui la tarifa d'utilització d'aigua (TUA), un cànon que s'aplica per cobrir els costos de la contrucció de l'actual dessaladora de Blanes.
L'Ajuntament troba injust que s'hagi d'apujar el preu de l'aigua als usuaris quan Tordera no utilitza l'aigua marina tractada procedent de la dessaladora de Blanes. L'augment de la factura de l'aigua serà d'un 4% en el primer i segons tram i dun 20% en el tercer. La quota fixa a més pasarà dels 2,75 euros als 5,25 euros.
El primer tinent alcalde de Tordera, Bernat Costas (ERC), afirma que des del gener l'Ajuntament pagava el cànon però diu que el consistori "ja no pot aguantar-ho". Costas lamenta que l'ACA no hagi escoltat les queixes de l'Ajuntament, però insisteix que seguiran negociant-hi.
De totes maneres, el regidor considera que amb l'augment del cànon els ciutadans veuran com el seu rebut s'apuja d'un 30% i tem que en facin responsable l'equip de govern, "quan és l'ACA qui ho imposa. Aquesta TUA en l'àmbit de la baixa Tordera", regulada des de l'any 2006 i que s'ha començat a imposar a partir del mes de gener passat.
Segons Costas, l'ACA imposa aquest pagament a Tordera amb l'excusa que amb la dessaladora redueix les captacions d'aigua de la Tordera, de manera que "l'aqüífer es recarrega i, per tant, es millora la qualitat del riu". Costas critica l'actitud de l'ACA i recorda que Blanes no paga aquesta tarifa en compensació pel fet que la dessaladora es troba en terrenys del seu municipi. En canvi, Tordera té a tocar "una potabilitzadora de la zona sud del Maresme i no ens hi podem connectar", lamenta el regidor, que diu que tampoc reben compensacions per la proximitat d'aquesta instal·lació.


Breda estrena deixalleria i l'alcalde insta que es quedi petita
Diari de Girona 1/6/08

DdeG, Breda.
Breda va inaugurar ahir la nova deixalleria municipal, una instal·lació que segons l'alcalde de Breda, Jordi Iglesias, servirà per demostrar que "un poble net no és el que més neteja, sinó el que menys embrut" a més, ha instat la gent del poble que la deixalleria "aviat es quedi petita". La nova deixalleria es troba al carrer Sant Sebastià i ha costat 75.000 euros. Aquesta instal·lació es posarà en funcioament a partir de dimarts i disposa d'una oficina i de diferents contenidors de recollida selectiva. Tot el que es reculli es portarà a la deixalleria de Santa Coloma.


L'Ajuntament assegura que el jardí tropical de Pinya de Rosa es mantindrà obert
Diari de Girona 1/6/08

Els cinc empleats de l'espai acabaven el contracte ahir però tenen la continuïtat assegurada

E.B, Blanes.
L'Alcalde Blanes, Josep Trias (CiU), i l'advocat del nou propietari del paratge Pinya de Rosa es van trobar fa dos dies per parlar sobre la continuïtat del jardí de plantes tropicals Pinya de Rosa i, tal i com va afirmar Trias, el jardí té garantida la continuïtat perquè el nou propietari vol seguir-lo mantenint. Cal recordar que des que es va saber que s'havia venut el paratge a prinicipis d'any, tant des de la Plataforma Salvem Pinya de Rosa com des de les adminstracions s'havia qüestionat la continuïtat d'aquest jardí de plantes tropicals i la dels seus treballadors en haver passat a unes altres mans. Així doncs, Trias assegura que els propietaris "no tenen cap intenció de tancar" i que així ho traslladaran als treballadors del centre durant la setmana que ve.
El jardí Pinya de Rosa compta amb una plantilla de cinc treballadors, quatre fixos i un amb plaça eventual. Aquests empleats tenien contracte fins a finals del mes de maig d'aquest any i, per tant, no estava clar si el jardí podria tancar les portes avui o si continuaria obert al públic com fins ara. De tota manera, fonts properes als treballadors asseguren que no temien per la seva continuïtat, ja que haver canviat de propietari no hauriade suposar canvis en la gestió d'aquest jardí botànic.
Demandes polítiques i ciutadanes
El paratge Pinya de Rosa es troba protegit per un Pla d'Espais d'Interès Natual (PEIN) i alberga un dels jardins més imporants d'Europa pel que fa a espècies tropicals. Aquest espai el mes de febrer va passar a mans d'un nou propietari en saber-se que s'havia comprat tot el paratge per uns 24 milions d'euros. La Generalitat finalment va decidir no no exercir el dret a retracte -comprar-lo pel mateix preu que ha pagat el particular- i segons van explicar membres del tripartit (PSC-ICV-ERC) en una taula rodona recent a Blanes és perquè la taxació que se'n va fer dóna com a resultat un preu d'uns 15 milions, abans de ser declarat zona PEIN, i d'uns quatre milions un cop anul·lada la possibilitat d'urbanitzar-hi i que, per tant, estaria sobrevalorat.
De tota manera, la Generalitat encara té com a última opció expropiar el paratge. Pel que fa al futur del paratge el que han reclamat tant polítics com l'entitat Salvem Pinya de Rosa és que s'acompleixi la llei 25/2003 que declara PEIN Pinya de Rosa i que finalment s'elabori el pla de gestió i usos de la finca i es nomeni un consell rector. Pel que fa al jardí botànic, finalment ha quedat resolt que no tancarà tot i que estigui en noves mans.


El PP exigeix que s'aprovi de manera urgent el pla rector de Pinya de Rosa, a Blanes
El Punt 02.06.2008 A.P.

El diputat gironí del PP, Enric Millo, ha criticat que en cinc anys el govern «hagi estat incapaç» de complir la llei de Pinya de Rosa i sosté que l'única manera de garantir la continuïtat de l'accés públic a aquest paratge de Blanes és aprovar de manera urgent el pla rector d'ús, gestió i protecció que contempla la llei. Millo es va reunir amb representants de la plataforma ciutadana Pinya de Rosa per manifestar-los el suport del PP i explicar-los que ha presentat una iniciativa al Parlament de Catalunya instant la Generalitat a actuar de manera urgent en aquest àmbit. «No és acceptable la deixadesa amb la qual s'ha portat, per part del govern, el compliment de la llei», va dir.


Baltasar diu que les pluges endarreriran el risc d'incendi forestal
Diari de Girona 2/6/08

J. Bataller/ACN/DdeG, Banyoles.
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, es va desplaçar ahir fins a Banyoles per assistir a la 19a Trobada d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de Catalunya. Enmig d'una persistent pluja, que al llarg de la jornada va deixar uns 25 litres per metre quadrat a la capital del Pla de l'Estany, Baltasar va recordar que les pluges que estan regant el territori català aquests últims dies "ajudaran a endarrerir" el risc d'incendi forestal i es va mostrar molt satisfet pel fet que les reserves als embassaments de les conques internes ja sobrepassin la meitat de la seva capacitat i se situïn al 50,12%.
De fet, des de dijous passat, els embassaments han incrementat més de tres punts els seu nivell i gairebé quinze punts en només una setmana. "Evidentment, només puc fer una valoració positiva ja que tot el que sigui ploure de més és fantàstic", va comentar el conseller de Medi Ambient. "Per mi, és un molt bon dia justament perquè plou", va continuar Francesc Baltasar, que no va voler fer referència però al probable aixecament parcial del decret de sequera previst per demà. "Aquestes pluges són molt beneficioses per al país ja que ajuden a recarregar els aqüífers i els embassaments", va reiterar el conseller davant el miler d'assistents a la trobada d'ADF. "Una aigua que, com sabeu, ens permet pensar en retardar la temporada d'incendis forestals, en els quals vosaltres hi teniu un paper essencial", va comentar Baltasar, que va definir les ADF com una de les estructures de voluntariat més importants de Catalunya i "una de les garanties que tenim per combatre eficaçment qualsevol tipus d'incendi".
"Enguany, hem previst una subvenció notablement superior per a les ADF, tot i que segurament encara és modesta i teniu moltes més necessitats", va recordar en veu alta el conseller de Medi Ambient i Habitatge. "A més, aquest any també hem integrat les xarxes de comunicacions de les ADF amb la xarxa Rescat, que és la que coordina totes les emergències de Catalunya", va afegir Baltasar. També va fer referència als nous cursos de formació per als voluntaris de les ADF: "Perquè creiem que és important complementar el voluntariat amb una formació eficaç", va puntualitzar el conseller, que considera que la voluntat del Govern ha de passar perquè les ADF "treballin més efectivament i s'implantin més bé al territori any rere any". I és que, segons el president del secretariat de federacions i associacions d'ADF de Catalunya, Ramir Lafuente, l'agrupació compta ara amb més de 12.000 persones voluntàries arreu del país. "Som un total de 294 ADF que abarquen 651 municipis i gairebé el 90% de la ?superfície forestal de Catalunya", va dir. Els participants van compartir un dinar al pavelló de la Draga.