diumenge, 8 de juny del 2008

Riu i braç esquerre del riu (Tordera) 7/6/08


El matí de dissabte em trobo a en Joan Borrell (encarregat del projecte de restauració del Braç Esquerre del riu, entre altres) a l’illa del riu, que venia a veure el llit del riu i el braç esquerre per veure si entrava correctament l’aigua i si havien estat correctes les variacions de cota en els treballs d’extracció de sorres.

Amb les darreres pluges (molt abundants i repartides durant les darreres setmanes) el riu manté un cabal important d’aigua, suficient per salvar la cota d’entrada al braç esquerre (que ara funciona a mena de laminació d’aigua).

Tot i la crescuda, la major part del cabal transcorre pel llit principal i tan sols una petita part entra al braç secundari, corrent pausadament pel seu llit fins a desaparèixer sota la sorra i carregant l’aqüífer, i formant multitud de tolls i algunes basses que faciliten l’assentament de multitud d’espècies aquàtiques.

L’entrada d’aigües superficials es produeix a l’alçada de l’antiga estació d’aforament de Can Serra, uns metres avall part d’aquesta aigua es lamina i majoritàriament retorna al riu principal, mentre que només la que salva la cota d’entrada baixa cap al llit secundari. A partir d’aquí es precipita a cota inferior de manera suau però constant i fins arribar a la primera bassa de nova creació on s’acumula i es filtra cap a l’aqüífer.

Amb més cabal transportat pel riu l’aigua continuarà superficial fins a la unió dels dos braços (entre el nucli urbà i l’N-II), i amb menys cabal l’aigua s’entolla en petites basses i tolls a tot el recorregut del braç esquerre.

Riu a l’alçada de Can Serra, laminació al llit, entrada d’aigua salvant la cota inicial, i recorregut fins a la bassa de nova creació...

Pel que fa a observacions...

2 llocades d’ànec collverd (Anas platyrhynchos), i una possible tercera.
1 puput (Upupa epops)
1 corriol petit (Charadrius dubius)
almenys 2 joves de l’any de cuereta blanca (Motacilla alba)
... com a més destacat.

Molt abundants (>1000) els petits de gripau corredor (Epidalea calamita) a tot arreu.

Es comproven algunes caixes niu col·locades a la zona però no es troba cap ocupada de moment.