dijous, 17 de juliol del 2008

Es crearan llacunes de laminació al Pla de La Júlia (Tordera) per poder instal•lar-hi més empreses

Es tracta d’adquirir els terreny entre l’EIN de l’estany de La Júlia i el riu (majoritàriament camps de conreu en desús), al nord del Pla de La Júlia (Tordera), per poder tirar endavant el Pla Parcial Can Buscà Nord (un polígon industrial) ja que l’ACA ho frenava al·legant que els terrenys eren inundables i que la pujada de cotes podia representar un perill per al propi polígon o per al nucli urbà proper (entre altres) en cas de crescuda important del riu.

Les basses de laminació són grans espais inundables a cota baixa i adjacents al riu que, en cas de grans crescudes, absorbeixen part de l’aigua arrossegada riu avall inundant els camps – l’aigua es lamina – en comptes de continuar canalitzada, i d’aquesta manera el riu perd força i poder destructiu. Un cop el cabal del riu disminueix, aquestes aigües laminades hi retornen pausadament, carreguen l’aqüífer,... i tal i com funciona el riu quan les seves ribes i riberes no són alterades o desnaturalitzades.

En aquest cas, a més, es creen noves zones humides (a diferents cotes i graus d’inundabilitat) que s’afegeixen a les ja existents incrementant la riquesa biològica de la zona, i que poden ser basses i estanys d’aigües permanents, basses, estanys o camps d’inundació temporal, boscos de ribera inundables, prats,...

Podeu llegir la notícia i escoltar les diferents valoracions dels grups municipals al Ple Ordinari d’ahir...

L’AJUNTAMENT TIRA ENDAVANT L’APROVACIÓ PROVISIONAL DEL PLA PARCIAL DE CAN BUSCÀ NORD. L’APROVACIÓ ARRIBA DESPRÉS DE RESOLDRE LES AL LEGACIONS PRESENTADES I UNA VEGADA ENLLESTITS ELS INFORMES NECESSARIS
Ràdio Tordera 17/7/08

El Ple de l’Ajuntament de Tordera va realitzar ahir l’aprovació provisional del Pla Parcial de Can Buscà Nord, per poder desenvolupar el nou sector industrial de Tordera. L’aprovació provisional arriba després de resoldre les al·legacions presentades al projecte i una vegada enllestits els informes necessaris per als diferents organismes que prenen part en una aprovació urbanística: departaments d’obres, carreteres, planificació territorial i l’Agència Catalana de l’Aigua. El pla parcial de Can Buscà estarà destinat a la petita i mitjana indústria, en una superfície de prop de 337.000 metres quadrats. Les naus que s’hi construiran podran ser de petita empresa (parcel·les d’un mínim de 500 m2 i màxim de 2000 m2) o bé de mitjana empresa (amb un mínim de 5000 m2 i un màxim de 10.000 m2). També des de l’Ajuntament es promouran en aquests sectors naus industrials destinades a nous emprenedors. L’ordenança debatuda ahir en plenari municipal va comptar amb el vot a favorable de l’equip de Govern i PSC i l’abstenció del MAT. El regidor d’ ERC, Bernat Costas va destacar la importància de que el projecte segueixi endavant degut a la necessitat de sòl industrial.

El regidor del MAT, Albert Turon va justificar el seu vot d’abstenció explicant que tenen dubtes en aspectes de mobilitats i ha parlar de no posar pals a les rodes.

Per la seva banda, el regidor del PSC, Josep Romaguera ha votat a favor ja que creu oportú donar sortides a les empreses que s’hi troben situades.

Finalment l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia va explicar les complicacions que hi ha hagut en el procés de redacció i aprovació del projecte.

Una vegada aprovat provisionalment el pla parcial, l’Ajuntament l’enviarà de nou a l’Agència Catalana de l’Aigua i a la Comissió Provincial d’Urbanisme per tal que el puguin informar favorablement i s’aprovi definitivament en el període més breu possible.