dijous, 11 de setembre del 2008

El mosquit tigre (Aedes albopictus) també a Blanes...

El mosquit tigre arriba per primer cop a Blanes i a dues urbanitzacions de Lloret
Diari de Girona 11/9/08

Blanes Residencial és la primera àrea afectada i Los Pinares i el Bloch, les primeres urbanitzacions de Lloret de Mar

Fotografies de Diari de Girona…

Aquest mosquit és el que van capturar la família de la urbanització Los Pinares de Lloret de Mar.
CARLES COLOMER


Així és com va quedar l´esquena d´un lloretenc afectat per picades del mosquit
DdeG

BLANES / LLORET DE MAR E.BATLLE
L'arribada del mosquit tigre a Blanes era qüestió de dies i tal i com ha pogut constatar aquest diari i han confirmat des del Servei de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter a través d'imatges, ha arribat a la urbanització de Blanes Residencial, situada en aquest municipi. A més, a Lloret de Mar on ja s'havien detectat en els últims dies algunes picades i mosquits tigres adults s'ha estès i no es troba solament al centre urbà, sinó que ha arribat a la urbanització del Bloch i a la de Los Pinares. Els focus de Lloret: el centre i la urbanització del Bloch, el Servei de Control de Mosquits ja en tenia constància però la urbanització de Los Pinares, ara es converteix en nou indret a tenir en compte, gràcies a uns veïns que ho han denunciat a aquest diari. Aquest fet demostraria que l'estat de la colònia de Lloret es troba ja en estat avançat i per tant, es necessitarien pràctiques més laborioses i costoses per la seva eradicació.
Pel que fa a l'aparició de l'insecte a Blanes no és una incògnita com hi ha arribat, ja que es tracta d'un mosquit que com apuntava el responsable del Servei de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter, Eduard Marquès, podria haver arribat a les comarques gironines a través d'un cotxe de Barcelona i en arribar, a l'Escala (Alt Empordà) -on s'hi ha detectat larves- es va escapar i començar a reproduir; i per tant, és un fet normal que hagi conolitzat i arribat en algun altre punt com ara Lloret i Blanes.
La família de la urbanització Blanes Residencial va notar la presència d'aquest insecte la setmana passada i va picar la mare i les dues criatures del matrimoni. El pare, Víctor Serra, explica que van quedar plenes de picades i que no van anar al centre d'atenció primària perquè amb un medicament que porta amoníac (Afterbite) se'ls van calmar les picades. De tota manera, a dia d'avui "encara tenen les marques a tot arreu", remarca. Serra considera que uns pneumàtics plens d'aigua que tenia al jardí podrien ser on el mosquit va postar els ous i recorda que "vaig buidar-los i van sortir com unes larves". Víctor reclama més informació de les administracions davant l'amenaça, ja real, del mosquit tigre a Blanes.
A la urbanització Los Pinares de Lloret de Mar en canvi, segons Lídia Carrero ja fa més temps que hi ha mosquit tigre; si bé, fa prop d'una setmana que s'assegurava que hi havia presència de mosquits adults al municipi; Carrero afirma que les picades del seu marit són de fa un mes. En concret, el mosquit tigre li va picar un dia al vespre mentre eren a l'hort i a causa de la gran inflamació de les picades, en tenia ple a tota l'esquena i braços, van anar a l'hospital Santa Caterina de Salt on se'ls va diagnosticar, que efectivament, eren picades de mosquit tigre i se li va donar un medicament per fer baixar la inflamació. L'home encara té restes de les picades i Carrero assegura que quan li va picar se sentia "sense forces per fer res", pel que fa el focus, Carrero considera que podria ser una bassa d'aigua que hi havia fa unes setmanes -com es pot veure en una de les fotografies-, a tocar de casa seva.
Des del Servei de Control de Mosquits, Eduard Marquès assegura que aquests nous casos a Blanes per primer cop, i a les dues urbanitzacions de Lloret de Mar poden ajudar a trobar i concretar els focus d'aquest mosquit tigre. Des que es va conèixer la seva existència a les comarques gironines ja ha aparegut en les comarques gironines costaneres de l'Alt Empordà i la Selva.

Temps per lluitar contra el mosquit.

El cap del servei del Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter, Eduard Marquès, va explicar ahir que tot i que s'hagi signat fa un parell de dies un conveni entre 32 municipis, la Diputació de Girona i la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter per lluitar contra el mosquit tigre que inclou mesures preventives i d'actuació davant focus primerencs; això "no es fa en 24 hores" i recorda que la Diputació tenia des de principis d'any el programa en mà i que fins ara no s'ha formalitzat l'acord. Per aquest motiu explica que ara "no s'ha d'anar amb presses" i que en primer lloc, caldrà formar la gent que ha de fer la vigilància de la implantació d'aquest insecte i que el que no és farà és "una guerra química", sinó que "es determinaran els focus i el que es pugui fer dependrà de la dimensió dels mateixos focus". Marquès afirma que cal apostar molt per la prevenció


I més sobre l’arribada a Tordera...

La Generalitat confirma la presència del mosquit tigre en una zona de Tordera
El Punt 11.09.2008 LL.A.

El mosquit tigre ha arribat a Tordera. Foto: EL PUNT

La Generalitat ha confirmat la presència del mosquit tigre (Aedes albopictus) a Tordera. De fet, segons ha informat l'Ajuntament, aquest insecte només s'ha detectat en una zona del municipi, concretament al sector de Mas Mora. El consistori ha explicat que fa uns dies veïns d'aquesta zona van alertar l'Ajuntament de la presència d'un mosquit sospitós. Els veïns en van agafar un parell d'exemplars i es van enviar als tècnics de la Generalitat perquè en verifiquessin la identitat. A més, es dóna la circumstància que l'àrea de Mas Mora està situada molt a prop de Blanes, on aquesta mateixa setmana ja s'havia confirmat la presència d'aquest mosquit.

De moment, l'Ajuntament no té constància que cap veí hagi anat al centre d'assistència primària del municipi per picades de l'insecte. De la mateixa manera, fonts de l'Ajuntament han explicat que, de moment, la Generalitat només els ha aconsellat que alertin la població de la presència del mosquit tigre, però que de moment no emprenguin cap tractament fumigador a la zona afectada ni a la resta del poble.

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu del 2004. A causa de la primavera tan plujosa i l'estiu, la proliferació de la majoria d'espècies de mosquit, no només el mosquit tigre, ha augmentat molt, i també les picades d'aquests insectes. La presència del mosquit tigre a la comarca no és nova, ja que en anys anteriors poblacions maresmenques com ara el Masnou i Arenys de Mar en van rebre les conseqüències. Per evitar la proliferació d'aquest mosquit cal evitar les basses petites i l'acumulació d'aigües estancades, on poden posar els ous. Per això, s'aconsella buidar les aigües estancades dels plats dels testos i dels safarejos.