dimarts, 2 de setembre del 2008

Les tortugues de rierol (Mauremys leprosa) al tram baix del riu Tordera en temps de sequera

tortuga de rierol (Mauremys leprosa)
.
Quan l’aigua corre pel llit del riu Tordera, des dels tram alt-mitjà fins a la seva desembocadura, amb aigua corrent, amb tolls, amb petits braços secundaris d’aigües estancades, i no ens trobem en ple hivern, a tot el seu recorregut podem veure aquí i allà a les tortugues de rierol (Mauremys leprosa), un queloni aquàtic autòcton “relativament” abundant a la Tordera i zones humides associades.
.

Aspecte actual del riu Tordera al seu tram baix
.

Gran part de l’estiu però, o de l’any si hi ha sequera, al seu pas pels municipis de Tordera, Palafolls, Malgrat de Mar i Blanes, el riu i la majoria d’espais aquàtics, es troben totalment secs degut a la sobreexplotació de l’aqüífer (entre altres factors).

Les tortugues aquàtiques, amb manca d’aigua, poden passar aquests períodes amagats sota el fang, entre la fullaraca,... a l’espera de la tornada a la normalitat. O poden desplaçar-se d’un lloc a un altre no gaire llunyà en recerca d’aigua més o menys abundant. Malgrat la seva adaptació a aquestes condicions, és aquest un dels moments més delicats per a la seva supervivència (principalment la de cries i juvenils que encara no han assolit una mida important), ja que el medi aquàtic els proporciona a més d’aliment, refugi envers els depredadors, i pot limitar considerablement la seva població.

Tot i que l’aspecte del tram baix del riu en aquest període sembla poc adient per a l’espècie, a determinats punts del seu recorregut podem trobar petites zones, en moltes ocasions amagades entre la vegetació, que retenen aigua tot l’any per molt que l’estiu o la sequera persisteixin, i degut a l’aportació artificial d’aigua constant per part d’alguna depuradora o empresa que hi aboca les seves aigües.

Aquests petits espais, quan la resta del riu es troba sec, es converteixen en veritables oasis de vida aquàtica, i és aquí on es troben la majoria de tortugues de rierol que mesos enrera es trobaven repartides pel riu.


És el cas, per exemple, d’una petita taca verda enmig del sorral, una catifa flotant d’herba amb tolls, i a on durant aquesta darrera setmana s’han pogut observar un mínim de 116 exemplars, amb abundants captures per prendre mesures i marcar-les, i amb algunes recuperacions de tortugues marcades mesos enrera a diferent llocs del riu (ara secs).

Alguns exemples de captures...


És remarcable també l’abundància de petites tortugues de menys d’un any d’edat que hi ha (>50%), fent aquestes taques humides de llars d’infants, proporcionant abundant aliment (destaca la gran quantitat d’invertebrats) i refugi tant a l’aigua com entre la vegetació espessa.

També abundants, i molt, les granotes verdes (Pelophylax perezi), les granotes pintades (Discoglossus pictus), no tant les reinetes (Hyla meridionalis) i els gripaus corredors (Epidalea calamita), i alguns tòtils (Alytes obstreticans) escoltats.
.
granotes verdes (Pelophylax perezi)

granotes pintades (Discoglossus pictus)