dijous, 4 de setembre del 2008

Marcatge alar en polls d'Àguila Marcenca (Circaetus gallicus) al Maresme

Font: BUTLLETÍ ELECTRÒNIC DE L’ICO Número 261, 4 de setembre de 2008

El Maresme és una de les comarques més humanitzades de Catalunya i, tot i així, presenta una població de marcenques (Circaetus gallicus) força saludable. La realització del treball de camp de l'Atles dels ocells nidificants del Maresme va permetre determinar l'existència d'un mínim de 4 parelles d'aquesta espècie des de la Conreria fins a la Tordera.

Des de fa dos anys es venen marcant alguns polls d'aquesta espècie amb marques alars (vegeu fotos). La marca és difícil de veure des d'una posició inferior i, únicament quan l'observador es troba en una situació més elevada que l'individu o bé quan aquest gira amb una inclinació suficient, és possible veure clarament la marca.
.

Els darrers anys s'han marcat un total de 5 polls d'aquesta espècie, amb la següent combinació de colors i ales:

Ala esquerra: Verd

Ala dreta: Blau, Crema, Groc, Taronja


L'objectiu d'aquest marcatge és individualitzar els exemplars per conèixer la seva evolució un cop surten del niu i, també, permetre localitzar-los allà a on tornin després del seu viatge migratori.

Per aquest motiu sol·licitem de tots els ornitòlegs catalans que contactin amb l'ICO o bé a alguns dels mails a dalt indicats per aportar dades sobre localitzacions d'alguns dels exemplars esmentats, tot indicant el color de la marca (sempre que sigui possible reconeixe'l), en quina ala estava la marca i la data i localització exacta de l'indret de l'observació.

Gràcies per la vostra col·laboració.

Joan Grajera grajeraj@yahoo.com
Francesc Carbonell fcarbonell@gencat.net
Héctor Andino andinoph@diba.es