dimecres, 17 de setembre del 2008

Sobre el plom i les zones humides...


Ho trobareu al Suplement “La Mascota” del Diari de Girona, 17/9/08, pàg. 3 ...

http://media.epi.es/www.diaridegirona.es/media/suplementos/2008-09-24_SUP_2008-09-17_01_52_58_binder1.pdf


La intoxicació per plom podria estar matant prop d’un milió d’aus aquàtiques a tot Europa

El consum en determinades quantitats de carn d’au que ha estat en contacte amb plom pot provocar malalties també en els humans

La intoxicació per plom (plumbisme) podria estar matant un milió d'aus aquàtiques a Europa, segons va afirmar Rafael Mateo, el cap del laboratori de toxicologia de l'Institut de Recursos Cinegètics (IREC). Mateo, que va impartir dissabte una conferència en el marc de la 9a edició del curs Caça i Conservació que se celebra dins la Fira de la Caça, Pesca i Turisme, va manifestar que es calcula que dels onze milions d'exemplars d'espècies d'aus aquàtiques que ocupen Europa, un milió estaria morint durant els mesos d'eixivernada.

Per al cap del laboratori, l'efecte del plumbisme es deixa notar en les aus aquàtiques a causa de la ingesta de plom que realitzen en trobar-lo en els llocs on tradicionalment es practica l'activitat cinegètica. Mateo va recordar que la mort per aquest motiu en les aus «és preocupant», però també ho és per la influència que el consum d'aus afectades pot tenir sobre la salut humana. En aquest sentit, va assenyalar que el consum en determinades quantitats de carn en contacte amb plom pot provocar en les persones malalties neurotòxiques, que poden produir deficiències cognitives i auditives o nefrotòxiques que provoquen l'alteració en el metabolisme de la Vitamina D, entre moltes altres. Aquest va assenyalar que les altes densitats de perdigons per metre quadrat que s'han detectat en aiguamolls europeus i, especialment, en els de la Conca Mediterrània, obliga a adoptar mesures pal·liatives que minimitzin els efectes del plom sobre les aus aquàtiques i sobre els humans.