dimarts, 21 d’octubre del 2008

Els experts del CRAM temen nous casos de morbillivirus


Els experts del CRAM temen nous casos de morbillivirus
CRAM 20/10/08

20 d’octubre. Veterinaris de la Fundació CRAM han certificat la mort d’un dofí llistat a la platja de Mataró i han rebut l’avís de la presència de dos exemplars més morts a l’Ampolla. Aquests casos se sumen a l’avarament del passat 30 de setembre, on un dofí llistat sense vida va donar positiu per morbillivirus, fet que fa témer un rebrot d’aquesta epidèmia.
L’avís d’un pescador mataroní el passat diumenge a la tarda als Mossos D’Esquadra ha activat els serveis d’emergència del Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) de Premià de Mar, que aquest matí s’han desplaçat a Mataró (Maresme) on han certificat la mort d’un dofí llistat (Stenella coeuroleoalba) a la rocalla de davant de la bocana del port maresmenc. Es tracta d’un exemplar adult d’aproximadament 1 metre i 75 centímetres que ja ha estat traslladat a la facultat de veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona per a realitzar-ne els estudis postmortem i determinar la causa de la seva mort.
Aquest nou cas fa témer als experts del CRAM el rebrot d’una epidèmia de morbillivirus ja que des de l’1 d’agost ja han estat nou els exemplars de dofí llistat que han aparegut morts al litoral català. L’exemplar trobat al 30 de setembre va donar positiu per aquest virus. D’altra banda, aquest mateix matí, el CRAM ha rebut l’avís de l’avarament de dos exemplars joves de dofí ja sense vida al litoral de l’Ampolla (Baix Ebre). En aquest moments els tècnics del centre es troben estudiant el cas.
La Fundació CRAM realitza les tasques de rescat d’animals marins per delegació del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. A més, aquest servei està connectat al telèfon d’emergències 112 on es poden dirigir els ciutadans per donar avís dels animals marins malalts o avarats en qualsevol punt de la costa catalana.

Més informació

Roger Valls Pujadas, Àrea de Comunicació, Fundació CRAM
Telèfons: 937 524 581 - 628 075 447
E-mail: com@cram.org
.
Troben un dofí mort a la platja de Mataró
El Punt 21/10/08

Tres dofins ratllats trobats morts a la platja, dos a l'Ampolla i un a Mataró, han fet saltar l'alarma sobre una possible epidèmia que afecti aquests mamífers. Membres de la fundació del Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM) de Premià de Mar van explicar ahir a ACN que hi podria haver un rebrot de Morbillivirus, que provoca infeccions en els sistemes respiratori i nerviós de l'animal.

L'animal detectat a la platja de Mataró és un exemplar adult d'uns 1,75 metres de llargada que ha estat traslladat a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per fer-li la necròpsia preceptiva. Els altres dos dofins localitzats al Baix Ebre també s'estan estudiant per determinar què va poder provocar la mort dels animals.

Segons el CRAM, tot i que encara és massa aviat per establir el motiu de les morts, des de l'1 d'agost ja han estat nou els exemplars de dofí ratllat que han aparegut surant al litoral català. En un dels casos es va confirmar la presència del virus. L'any 2007 van morir a Catalunya 44 d'aquests mamífers a conseqüència del Morbillivirus.