divendres, 6 de febrer del 2009

Sobre la consulta popular sobre l'ARE de Tordera, 6/2/09...

ELS GRUPS MUNICIPALS ACORDEN ELS PARÀMETRES DE LA CONSULTA POPULAR SOBRE LA CONSTRUCCIÓ D’UNA ÀREA RESIDENCIAL ESTRATÈGICA A TORDERA.
Ràdio Tordera 6/2/09

Els representants dels grups municipals de l’Ajuntament de Tordera (CiU, ERC, PSC i MAT) van acordar ahir al vespre els paràmetres que regiran la consulta popular sobre la construcció d’una Àrea Residencial Estratègica al veïnat de Sant Pere.

La consulta es farà el dia 1 de març, en horari de matí i tarda, i l’àmbit de la consulta serà tot el municipi de Tordera, basant-se en el cens municipal de persones majors d’edat. Els regidors dels grups municipals van decidir que la vinculació i la validesa del resultat s’estudiarà en funció del percentatge de participació i serà variable segons el nombre de vots a favor o en contra.

Escoltem Bernat Costas, Josep Alsina, Josep Romaguera i Josep Llorens.

En qualsevol dels casos el resultat s’enviarà a la Generalitat que és l’organisme competent en el desenvolupament final de l’ARE.

Els grups van acordar que es disposaran tres meses: una situada a Sant Pere, l’altre al nucli urbà de Tordera i una tercera al sector Sant Jaume/Sant Andreu. Els equipaments definitius on s’instal·laran les taules de la consulta es concretaran en els pròxims dies. La composició de les meses estarà formada per un funcionari de l’Administració local i dues persones que es trobin en situació d’atur. Aquestes persones s’escolliran de la base de dades del Servei Local d’Ocupació i se’ls remunerarà tal com es faria durant una jornada electoral.

Per fer difusió de les característiques de l’Àrea Residencial Estratègica a Sant Pere es duran a terme diferents actuacions, com ara la publicació d’un butlletí informatiu municipal específic sobre l’ARE, una sessió informativa amb un tècnic expert en la matèria, un debat públic i es distribuiran pancartes informatives recordant el dia i el motiu de la consulta.

L’organització d’una consulta popular sobre la construcció d’una ARE a Sant Pere arriba després de la moció presentada pel MAT a l’últim Ple municipal i aprovada per tots els grups del consistori.

Maresme. Tordera sotmetrà a votació popular l'ARE prevista al veïnat de Sant Pere
El Punt 6/2/09

La proposta dels independents del MAT rep per sorpresa el suport de la resta de partits

Els torderencs seran cridats a les urnes abans d'hora, però no per a unes eleccions. En aquesta ocasió se'ls demanarà que decideixin si volen que es tiri endavant l'àrea residencial estratègica (ARE) prevista per la Generalitat al veïnat de Sant Pere. La iniciativa que els independents del Moviment Alternatiu de Tordera (MAT) van portar en l'últim ple va tenir el sorprenent suport de la resta de grups municipals, que ara hauran de consensuar les característiques que marcaran la consulta –el més probable és que s'obri a tota la població i que se celebri aquest mateix mes de febrer–. El resultat que s'obtingui serà vinculant.

El Maresme ja té el seu Ripoll particular. Emmirallant-se en la capital del Ripollès o en la més propera Sant Celoni, el municipi de Tordera també convidarà els seus veïns a dir la seva sobre la construcció de l'àrea estratègica residencial que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha adjudicat al veïnat de Sant Pere. La iniciativa la va presentar en l'últim ple municipal el MAT, que defensa obertament que es rebutgi la proposta: «És de sentit comú oposar-se a l'ARE en el moment actual, en què la crisi de la construcció ha deixat a Tordera desenes de pisos buits i zones sense desenvolupar», apunta el portaveu del grup, Josep Alsina. Per Alsina, «no s'entén l'obligació de requalificar uns terrenys agrícoles si l'oferta de zones urbanitzables és tan gran».

El membre del MAT assegura que les consultes fetes per la seva formació als veïns del barri «evidencien el malestar que ha provocat la imposició d'un desenvolupament urbanístic que no veuen clar». Pel que fa al govern de Tordera, la regidora d'Urbanisme, Rosa Maria Salarichs (CiU), va confirmar ahir que ja s'ha tramitat a la Generalitat la petició d'aturar els tràmits per desenvolupar l'ARE en espera dels resultats de la consulta popular. Tant convergents com ERC, socis de govern, defensen l'ARE en tant que l'entenen com «una bona oportunitat per esponjar un dels barris més massificats del municipi i dotar-lo de zones verdes i equipaments, que d'una altra manera seria molt difícil de fer». Els criteris en què es desenvoluparà la consulta estava previst decidir-los aquesta nit en consens entre totes les forces polítiques.

Maresme. Un espai de 70.981,44 m² al nord del poble

L'ARE proposada des del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) inclou el desenvolupament urbanístic de 70.981,44 m² situats al nord del municipi i annexos al veïnat de Sant Pere. En la previsió feta des del govern català es parla d'una gran zona verda, equipaments i habitatges. La regidora d'Urbanisme, Rosa Maria Salarichs, va apuntar que el nombre global d'habitatges previstos és de 379, uns 7.600 m² de sòl per a usos d'equipament, 2.660 m² de sostre comercial i aproximadament 17.000 m² de zona verda. «La meitat d'aquests habitatges seran de protecció pública, però cal aclarir que hi haurà fins a quatre classificacions, des dels pisos amb un valor més baix per a persones amb una renda mínima fins als de preu concertat català adreçats a famílies d'un nivell adquisitiu mitjà», va precisar Rosa Maria Salarichs. En aquest sentit, dels aproximadament 222 habitatges de protecció oficial, 138 seran de preu concertat. Pel que fa a equipaments, els previstos són el segon institut de secundària del municipi i un local social per als veïns.

Maresme. Més informació

L'associació de veïns de Sant Pere ha rebut amb satisfacció la proposta de la consulta popular, però assegura que no disposa de tota la informació necessària per defensar una posició concreta, a favor o en contra de l'ARE. El seu president, Josep Gras, lamenta que des del consistori no se'ls hagin fet arribar dades més concretes. «En una assemblea ens van venir a ensenyar com quedaria l'ARE, però des de llavors, tot i que ho hem demanat, no ens han fet arribar més documentació», explica Gras. El president admet que la majoria de veïns del barri no coneixen el projecte i molt menys la iniciativa de la consulta popular.