diumenge, 12 de juliol del 2009

Algunes notícies més per llegir 11 i 12/7/09...

El TSJC desestima la demanda contra la Generalitat i Blanes per haver protegit Pinya de Rosa
El Punt 11/7/09

Els antics propietaris volien indemnitzacions perquè tenien aprovat un pla parcial
.

El paratge natural de Pinya de Rosa, a Blanes. Foto: EUDALD PICAS.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la demanda presentada pels antics propietaris de Pinya de Rosa, la família Riviere, contra la Generalitat i l'Ajuntament per haver protegit aquest indret declarant-lo paratge natural d'interès nacional (PNIN) l'any 2003. Els antics propietaris de la finca tenien presentat un pla parcial per construir-hi xalets i un hotel. La part demandant reclamava danys i perjudicis a la Generalitat per valor de 30 milions d'euros.

La família Riviere, hereus del fundador del jardí de Pinya de Rosa, el doctor Fernando Riviere de Caralt, reclamava que la Generalitat els indemnitzés amb prop de 30 milions d'euros, i que l'Ajuntament els retornés diverses parcel·les que havien cedit gratuïtament al consistori com a contrapartida a l'aprovació del pla parcial que pretenien portar a terme a la finca. Una d'aquestes finques és on actualment hi ha instal·lat l'hospital comarcal, i una altra, on hi ha el CEIP Carles Faust.

La urbanització de la finca estava prevista en el pla general de Blanes aprovat el 1981, i al llarg d'aquests anys es van presentar dos plans parcials diferents. El 1994 es va aprovar per unanimitat en un ple un projecte per fer 130 xalets i un hotel. El juny del 2002 es va registrar un nou pla parcial per fer 330 xalets, un hotel de cinc estrelles i un centre comercial.

El TSJC considera que l'Ajuntament de Blanes «no té cap responsabilitat» en l'acció que s'exerceix, i es pregunta si els drets o interessos dels quals ha resultat privat l'eventual perjudicat havien estat incorporats realment al seu patrimoni o constitueixen simples expectatives de dret. En aquest sentit, el TSJC afirma que l'«aprovació de les bases i els estatuts de la junta de compensació de cap manera constitueix un acte d'execució que permeti entendre que s'ha patrimonialitzat l'aprofitament urbanístic que reconeixia el pla parcial». El tribunal argumenta així la desestimació del recurs, sense imposar costes, presentat per la família Riviere. La part demandant pot ara interposar un recurs al Tribunal Suprem.

La mobilització

La presentació el juny del 2002 d'un nou pla parcial per fer 330 xalets, un hotel i un centre comercial a la finca de Pinya de Rosa va ser el revulsiu que va provocar la creació d'un gran moviment ciutadà per preservar el paratge. Es va crear la plataforma ciutadana Salvem Pinya de Rosa, i a l'agost ja s'havien recollit 13.000 signatures a favor de protegir la finca. El novembre del 2002 ERC va demanar que es declarés el paratge PNIN, i el gener del 2003 la plataforma ciutadana va presentar al president català, Jordi Pujol, 18.000 signatures. Finalment, a principis del 2003 el Parlament va aprovar una proposició de llei per convertir Pinya de Rosa en paratge natural d'interès nacional i va passar a dependre del Departament de Medi Ambient.

El PSC critica el tracte de l'Ajuntament de Blanes amb la Fundació Carl Faust
El Punt 11/7/09

El PSC de Blanes va criticar ahir el tracte que ha tingut l'Ajuntament amb la fundació Carl Faust, responsable del jardí botànic Marimurtra, pel litigi que mantenen per uns terrenys a la muntanya de Sant Joan. Els socialistes acusen el govern d'«inoperància» i de practicar «el menyspreu» envers la fundació. El PSC va afirmar que va fer de mitjancera, amb el consentiment d'ambdues parts, i que assegura que va presentar una proposta que no havia de comportar cap indemnització econòmica. Els fonaments de la proposta que havia de formular el PSC es basaven en recompondre les relacions entre el consistori i la fundació, en reconèixer els legítims drets de la fundació i trobar una sortida viable per ambdues parts que assegurés que els objectius fundacionals de l'entitat estarien garantits en el futur, i en el reconeixement que Blanes no pot fer front, «ni ara ni en el futur», a l'import econòmic que demanava la fundació. A partir d'aquests objectius, el PSC assenyala que va proposar la requalificació del bosc objecte de litigi com a zona d'equipaments privats amb la finalitat que el jardí botànic es pogués modernitzar i potenciar a tots nivells i complir els fins fundacionals del fundador; aprofundir l'estudi presentat verbalment pel regidor d'Urbanisme en el sentit de dotar la zona del bosc dels metres de sostre suficients per assolir els objectius de la fundació i per fer viable econòmicament tota l'operació, i reconèixer i indemnitzar la fundació, en forma de dotació d'un major sostre, pels anys que la finca ha estat qualificada com a zona verda.

El PSC demana a les dues parts que es pronunciïn sobre aquesta proposta i que s'eviti un camí que hipotequi el futur de la vila, així com que es potenciï el jardí.



Prohibeixen aparcar a l’avinguda del Pins de Malgrat de Mar
Malgrat confidencial 12/7/09

Des d’aquest passat dimarts dia 7 de juliol està prohibit aparcar el vehicle a l’avinguda del Pins del Passeig Marítim de Malgrat de Mar. La mesura afecta a banda i banda de l’avinguda.
Aquesta, és una zona molt transitada, sobretot durant els caps de setmana. La prohibició ha agafat per sorpresa a molts usuaris d’hotels, apartaments, locals d’oci i a persones que van a la platja. Alguns, ja s’han trobat amb la corresponent sanció al parabrises del seu cotxe, que és de 60 euros.


anteriorment a MC...


-Volen tancar l’accés als vehicles a l’avinguda dels Pins del Passeig Marítim de Malgrat de Mar