dimarts, 14 de juliol de 2009

Algunes notícies més per llegir 13 i 14/7/09...

Capturen els cavalls salvatges que campaven al seu aire per Sant Cebrià
El Punt 14/7/09

Els dotze animals van ser escoltats ahir per la policia local fins a una hípica de Sant Pol

Imatge dels cavalls salvatges escoltats per la policia local de Sant Cebrià. Foto: T.M.

La dotzena de cavalls salvatges que des de feia cinc anys vagaven al seu aire per Sant Cebrià de Vallalta ja no són un problema. Els animals van ser escoltats ahir per la policia local i protecció civil fins a una hípica de Sant Pol perquè passin la quarantena demanada pel veterinari i esperin un nou destí. Els cavalls, segons l'Ajuntament, són propietat del marquès Guillem de Pallejà, que fins fa poc era propietari d'una gran finca al municipi per on passejaven sense control els animals, que sovint baixaven fins al centre del poble i havien provocat més d'un ensurt a conductors i veïns. Algun se l'havien trobat al jardí menjant-se'ls les flors.

«Salvatges, sense ferrar i sense control.» Així definia ahir el cap de la policia local de Sant Cebrià, Jordi Nogueras, la dotzena de cavalls que durant anys han viscut lliures a la finca de Can Mates, propietat fins fa poc del marquès Guillem de Pallejà. Aquests animals han estat protagonistes més d'una vegada d'ensurts i problemes a la població, perquè en nombroses ocasions superaven els límits de la finca i s'apropaven al centre del poble sense que ningú no ho pogués evitar. Les denúncies dels veïns es multiplicaven i la policia local, l'únic que podia fer era foragitar-los dels carrers del municipi. De Pallejà, segons asseguren fonts municipals, havia estat informat de la situació i sancionat administrativament, però no havia solucionat el problema.

El canvi de propietat de la finca va propiciar des del primer moment una millor entesa amb el nou amo per trobar un lloc als cavalls. Sense anar més lluny, a finals de juny es va fer una batuda coordinada entre la policia local i els membres de protecció civil, la brigada municipal i els mateixos propietaris de la finca de Can Mates. Es va habilitar un espai per tenir controlats i tancats els animals. Tot i això, els cavalls han de passar una quarantena per determinar quin és el seu estat de salut. Segons Nogueras, el tècnic de salut dels animals va determinar, però, que calia traslladar els cavalls a un espai condicionat. Finalment es va acceptar deixar en pupil·latge els cavalls en una hípica propera, el centre eqüestre Golinons, que es farà càrrec dels animals durant el període de control. Des del consistori es farà un requeriment al propietari dels animals perquè se'n faci càrrec, amb el pagament previ de les despeses ocasionades pel manteniment i el trasllat. En cas que l'amo no en vulgui saber res, el més segur és que el consistori els cedeixi a la mateixa hípica on estan des d'ahir.

Una transhumància en ple juliol

Efectius de la policia local de Sant Cebrià de Vallalta i un membre del cos de Protecció Civil van acompanyar ahir a primera hora de la tarda per camins de terra la dotzena de cavalls tancats des de fa deu dies a la finca de Can Mates. Els animals, custodiats en tot moment per personal de l'hípica, van fer passar moments delicats a la comitiva quan, en més d'una ocasió, trencaven la fila i s'endinsaven entre els arbres. Afortunadament el trajecte, d'uns cinc quilòmetres, entre Sant Cebrià i Sant Pol, es va fer amb normalitat. El punt àlgid de la passejada, però, el va protagonitzar l'únic dels cavalls que havia estat foragitat de la manada i campava sol per les muntanyes de Sant Cebrià. La seva incorporació al grup es va complicar pel rebuig del cap de la manada, que es negava a fer-li un lloc.


ESCASSA ASSISTÈNCIA AL RIU TORDERA DAVANT LA CONVOCATÒRIA DE LES JERC EN MOTIU DE LA CONCENTRACIÓ BIG JUMP 2009 PER LA CONSERVACIÓ DELS RIUS EUROPEUS.
Ràdio Tordera 13/7/09

Les joventuts d’esquerra republicana van organitzar el passat dissabte a La Tordera una concentració en motiu del Big Jump 2009. L’acte va comptar amb la presència d’unes quinze persones que reivindicaven la conservació dels rius. El Big Jump és una iniciativa europea que promou un banyada en diferents rius per reivindicar que l’any 2015, la Directiva Marc de l’Aigua sigui una realitat i els rius europeus estiguin nets per al seu ús i perquè la població en pugui gaudir sense que això suposi un problema per a la seva salut.

En l’acte de dissabte organitzat per les Joventuts d’Esquerra Republicana de Tordera es va llegir un manifest en favor de la millora de l’estat dels rius i de la conservació de la biodiversitat. Aquesta iniciativa pretenia cridar l’atenció sobre la necessitat d’arribar al bon estat de les aigües continentals europees, tal i com queda recollit en la Directiva Marc de l’Aigua.