dijous, 15 d’octubre del 2009

Dos notícies sobre els incendis forestals 14 i 15/10/09...

Un petit incendi crema mitja hectàrea de vegetació a Calella
Diari Maresme 14/10/09

Cinc dotacions dels bombers de la Generalitat han apagat aquest matí un foc de vegetació a la zona del Torrent d'en Comes de Calella.

Apagat

L'incendi ha començat als volts de dos quarts de 7 del matí i els bombers l'han apagat 10 minuts abans de les 9 h. d'aquest mateix matí. Segons han informat els bombers a la nostra Redacció, el foc ha cremat mitja hectàrea de vegetació. De moment, es desconeixen les causes de l'incendi.

Un ramat de rucs pasturarà en zones de les Gavarres per evitar incendis
Diari de Girona 15/10/09

El Consorci del massís adopta aquest "manteniment sostenible i econòmic"
Els treballs els realitzaran membres de la Fundació per a discapacitats intel·lectuals Ramon Noguera.

El consorci va presentar ahir el pla pilot, que costa 234.000 euros. aniol resclosa

CASSÀ DE LA SELVA E.PADILLA
Un ramat d'una quinzena de rucs s'ocuparà de mantenir neta la franja desbrossada que el Consorci de les Gavarres obrirà ben aviat com a mesura antiincendis. El projecte, que el Consorci va presentar ahir, és un programa pilot que suposa crear una franja de prevenció d'incendis forestals de 70 hectàrees en un punt estratègic del massís i, per tal que no hi creixi més vegetació hi haurà ramaderia extensiva que pasturarà alimentant-se del sotabosc. En principi es preveu la presència d'una quinzena d'ases catalans, però també s'hi provaran altres espècies, com ara l'ovella ripollesa.

El projecte engresca el Consorci, encapçalat per Josep Espadalé. "Les pastures s'han abandonat a l'interior d'aquest massís, es volen recuperar i a més es tracta d'un manteniment sostenible i econòmic d'aquesta franja de prevenció", va explicar ahir el president de l'ens. A més de l'actuació purament mediambiental, el projecte contempla també una vessant social, ja que en els treballs de desbrossament, que començaran en poques setmanes i duraran uns sis mesos, hi treballaran un mínim de cinc persones proporcionades per la Fundació Ramon Noguera, que agrupa un col·lectiu de persones amb disminució intel·lectual.

L'actuació es presenta com una actuació de millora i difusió dels valors naturals de l'Espai d'Interès Natural de les Gavarres i el seu cost, 234.000 euros, es cobreix en part a costa de la Diputació de Girona i l'Obra Social La Caixa, que en virtut d'un conveni destinat a la millora d'espais naturals hi destinen 168.000 euros. A més, va destacar la representant de l'entitat bancària, Carme Sabrí, el projecte suposarà donar feina a persones amb risc d'exclusió social.

El diputat de Medi Ambient de la Diputació Jordi Nicolau, acompanyat del president del Consorci i la representant de la Caixa va presentar ahir aquest projecte, que es mantidrà actiu durant deu anys i suposa la continuació d'una actuació empresa fa anys i que ja va desbrossar 40 hectàrees de les Gavarres en punts estratègics per evitar la proliferació d'incendis.