divendres, 6 de novembre del 2009

Algunes notícies més per llegir 6/11/09... va de urbanisme, per plorar.

Urbanisme permet a Blanes que es quedi el bosc privat de Sant Joan a canvi de 2.200 m2
Diari de Girona 6/11/09

La propietat és de la Fundació Carl Faust i val 25 milions però l'oferta de l'Ajuntament no arriba als 3 i l'entitat ho recorrerà

BLANES MARTÍ SANTIAGO
El govern de Blanes (CiU, PDB, PP) ha aconseguit frenar momentàniament el procés d'expropiació que va iniciar la Fundació Carl Faust, propietària de les 10 hectàrees del bosc de Sant Joan, després que la comissió territorial d'Urbanisme de Girona hagi acceptat que el consistori s'apropiï de 8 hectàrees d'aquest terreny a canvi de tan sols 2.200 metres de sostre edificable. Això suposaria que Blanes pagaria 2,6 milions per uns terrenys valorats en més de 25 milions.
La decisió de la comissió desestima les al·legacions presentades per la fundació però no soluciona el conflicte i ara l'entitat vol iniciar un procés contenciós administratiu perquè sigui un jutge qui es pronunciï sobre el preu exacte del bosc de Sant Joan. El patronat de la Fundació Carl Faust mai s'ha oposat que Blanes es quedi el terreny però troba improcedent que s'hagi de malvendre l'herència del seu fundador. Més encara quan el Protectorat de Fundacions podria mostrar la seva disconformitat amb la compravenda si estimés que el preu pagat per l'Ajuntament és inferior al valor real de la propietat.
Aquest nou procés que endegarà el patronat paralitzarà qualsevol actuació al bosc fins que un jutge es pronunciï sobre el preu a satisfer. Mentrestant, l'Ajuntament podrà incorporar aquesta propietat privada dins el pla general per catalogar-la com a zona verda però no tindrà potestat per fer-hi res. No obstant això, el fet li servirà per obtenir les ràtios necessàries de zones verdes que li són exigides. En canvi, la Fundació Carl Faust serà qui haurà de pagar el manteniment de l'espai.

S´urbanitzarà el camí del Vilar iel propietaripodrà edificar en una altra zona. Comarques

MARTÍ SANTIAGO BLANES
El litigi del camí del Vilar, usat de cavall de batalla pels diferents grups polítics de Blanes, després que el seu propietari en barrés el pas tornarà a ser transitable. El govern (CiU, PDB, PP) ha signat un conveni amb la propietària -l'empresa Planticha SL- segons el qual el titular del camí el farà nou i l'obrirà a la població. Durant les obres també s'aprofitarà per instal·lar-hi canonades d'aigua regenerada i aigua potable provinents de l'estació depuradora que donaran servei als ciutadans.
El conveni va més enllà i permetrà a Blanes ampliar la Ciutat Esportiva perquè aquest mateix propietari disposa dels terrenys adjacents, els quals cedirà per a equipaments esportius per tal que el govern desenvolupi el pla parcial projectat en aquest espai. No obstant això, l'Ajuntament compensarà el propietari la cessió d'aquests 22.000 metres quadrats de terreny amb un solar en un altre indret de la vila que podrà destinar a usos immobiliaris.
El conveni se sotmetrà a votació en el plenari de dimecres vinent, quan també tindrà lloc l'aprovació inicial del nou pla general.

Blanes augmenta l'edificabilitat dels hotels i permetrà reconvertir-los en pisos
El Punt 6/11/09

El pla general recull que els de quatre i cinc estrelles podran esdevenir habitatges al cap de dotze anys

El ple de Blanes té previst aprovar de manera definitiva el pla general en un ple extraordinari el dia 11 que ve, després que s'hagin acceptat algunes al·legacions i s'hagin estipulat quins terrenys serviran per fer-hi pisos i obtenir prou rèdits per pagar el deute de 30 milions d'euros contret amb l'Institut Català de Finances (ICF) per construir el pavelló de la ciutat esportiva. La gran novetat, però, és que s'estimularà que els hotels de tres estrelles pugin de categoria permetent que augmentin l'edificabilitat i que al cap de dotze anys de mantenir quatre o cinc estrelles puguin reconvertir-se en habitatges.

Amb les modificacions al pla general de Blanes es permetrà augmentar l'edificabilitat dels hotels que augmentin la seva categoria fins a quatre i cinc estrelles. Aquesta edificabilitat augmentarà al voltant d'un 15%. A més, s'obre la possibilitat que aquests hotels, quan durant almenys un període de dotze anys hagin mantingut aquesta categoria, tinguin la possibilitat de reconvertir-se en habitatges. Aquesta petició havia estat formulada per l'associació d'hotels i finalment ha estat acceptada pel govern municipal.

Un altre dels acords que es podran incloure en el pla és l'adquisició de la finca Perpinyà, una de les peces bàsiques per crear el gran pulmó verd planificat en el POUM. Es tracta d'un parc que travessarà la ciutat d'oest a est i que tindrà com a eix vertebrador l'espai que va des dels Pedrets, seguint fins al càmping de La Sardana i continuant per la pineda del Racó Blau.

Sòl industrial

La base del pla aprovat inicialment el juliol del 2008 continua sent l'aposta clara per ampliar el sòl industrial. El nou àmbit industrial, anomenat sector industrial ronda oest, completarà els polígons ja existents en aquesta àrea. Tindrà una superfície de 100.000 m².
280 pisos per al pavelló de la ciutat esportiva

El pla general també recollirà les dues finques que el consorci format per l'Ajuntament i la Generalitat faran servir per pagar el crèdit de 30 milions contret amb l'ICF, ja que aniran destinats a habitatge (se n'hi pensen fer 280). Aquestes dues peces estan situades al costat del nou CAP i de la deixalleria, que és la més gran i tindrà el nombre més elevat de pisos. La plasmació en el pla d'aquest acord és un pas necessari per desencallar definitivament el pavelló.

Ampliar la zona esportiva

En el pla general també es recull la cessió anticipada per part de l'expregoner i personatge conegut de Blanes, Joan Adell, d'uns terrenys de 22.000 m² al costat de la ciutat esportiva per ampliar aquesta zona. A canvi d'aquesta cessió, Adell rebrà una compensació en forma de terrenys en una zona de futur creixement de la població, al nord de la carretera de Lloret. Segons destaca l'Ajuntament, l'edificabilitat serà la mateixa, i amb l'«avantatge» que les finques no seran municipals, sinó que es posaran com a càrrega en el nou desenvolupament.

El conflicte amb Carl Faust, a judici

Una imatge del jardí botànic Marimurtra de Blanes. Foto: L.J.

La Fundació Carl Faust, que gestiona el Jardí Botànic Marimurtra de Blanes, va anunciar ahir que anirà al jutjat contenciós administratiu arran de la decisió presa dimecres per la comissió territorial d'Urbanisme, que va donar el vistiplau a la proposta de l'Ajuntament de quedar-se en propietat un espai verd de la fundació de 80.000 m² a canvi d'un altre terreny d'uns 2.000 m² a prop del nou CAP.

La fundació exigeix a l'Ajuntament que li expropiïn els terrenys, i considera del tot insuficients les ofertes que li ha anat fent el govern municipal. De fet, la Fundació Carl Faust té taxats aquests terrenys en 25 milions d'euros. Com que no hi havia acord, la fundació havia portat el tema al jurat d'expropiació, via que ara queda morta, ja que després de la decisió de la comissió d'Urbanisme l'única possibilitat és anar als jutjats.

El gerent del Marimurtra, Jordi Masbernat, va denunciar ahir que fa dues setmanes tenia una cita amb l'Ajuntament per aquest tema i que la reunió va ser suspesa tres hores abans de l'hora estipulada. Masbernat assegura que des d'aleshores no n'havia sabut res més fins ahir. El regidor d'Urbanisme, Carles Gibert (CiU), va confirmar ahir que es va haver d'anul·lar la reunió, però es va mostrar «obert» a continuar negociant una solució al litigi que enfronta el consistori amb la fundació.

La ciutat esportiva
El Punt 6/11/09

La ciutat esportiva de Blanes és un projecte que es va començar a gestar ja fa més de deu anys i que tot just ara s'està acabant de veure el túnel per inaugurar-ne únicament el pavelló, sense piscines ni camps de futbol, i una illa de Blanes que ja ha oblidat el projecte d'Arata Isozaki. Des que l'arquitecte japonès va visitar Blanes el 1998 fins que es va col·locar la primera pedra de la ciutat esportiva van passar cinc anys. I un cop posada aquesta primera pedra, el 2003, no hi va haver cap més actuació fins al cap d'un any. El pavelló, la primera obra, encara no té ni el material esportiu a dins. Un altre dels projectes que han tingut molts endarreriments i problemes a la Selva és la piscina de Lloret, que ara s'intenta tirar endavant per fases.



L’AJUNTAMENT POSA A DISPOSICIÓ DELS REGIDORS ELS EXPEDIENTS DE LES OBRES DE PROINOSA A TORDERA EN UN EXERCICI DE TRANSPARÈNCIA, DAVANT LES VINCULACIÓ DE L’EMPRESA EN EL CAS PRETÒRIA.
Ràdio Tordera 6/11/09

L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia ha posat a disposició dels regidors de l’ajuntament i d’aquells que ho sol·licitin els expedients de les obres de construcció que l’empresa PROINOSA ha realitzat al municipi. Es dóna el cas que el gerent de PROINOSA, Josep Singla, es troba entre els detinguts i empresonats pel jutge Baltasar Garzón en el marc de l’operació anticorrupció anomenada “Pretòria”. Segons l’alcalde, es tracta d’un exercici de transparència municipal envers les suspicàcies que es puguin despertar cap a l’equip de govern i l’ajuntament en relació als tractes mantinguts amb l’empresa constructora. Escoltem Joan Carles Garcia.

Al llarg dels últims anys, l’empresa PROINOSA ha tingut una presència important a Tordera. Ha estat l’encarregada de la construcció de la biblioteca i el nou pavelló esportiu, entre d’altres projectes.