diumenge, 13 de desembre del 2009

Alerta de temporal marítim i sobre el retrocés de la costa 13/12/09...

Activen la fase d'alerta pel fort onatge a l'Empordà i la Selva
Diari de Girona 13/12/09

És probable que hi hagi onades de més de dos metres i mig a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà

ACN/DDG
La Direcció General de Protecció Civil ha activat al voltant de dos quarts de dues d'aquest diumenge la fase d'alerta del Pla especial de Protecció Civil de Catalunya, Procicat, pel mal estat de la mar a les comarques de l'Alt Empordà, Baix Empordà, Selva i Maresme. És probable que hi hagi onades de més de dos metres i mig –maregassa- a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà. A partir d'aquesta tarda està previst que la probabilitat augmenti. D'altra banda, també és possible que es puguin veure onades d'aquesta magnitud a la Selva i al Maresme. Per tot això, Protecció Civil recomana extremar la precaució als ports, clubs nàutics i confraries de pescadors.
Segons el darrer butlletí emès pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), al llarg del dia d'avui són probables (entre el 30% i el 70% de probabilitats) les onades a la mar superiors a 2.5 metres (maregassa) a les comarques de l'Alt Empordà i Baix Empordà, situació que podria canviar a partir de les set de la tarda i fins la unade la matinada de dilluns, on el grau de probabilitat passaria a molt probable (amb més del 70% de probabilitats) a l'Alt Empordà i el Baix Empordà, probable (entre el 30% i el 70% de probabilitats) a La Selva, i possible (entre el 10% i el 30% de probabilitats) al Maresme.
Davant d'aquesta situació, la Direcció General de Protecció Civil recomana extremar la precaució als ports, clubs nàutics i confraries de pescadors sobre les mesures de precaució convenients pel que fa als amarratges d'embarcacions i a la navegació en general.
Pel que fa als municipis es demana aplicar les mesures específiques en relació al mobiliari urbà, enllumenat dels carrers, motos i cotxes aparcats, grues, contenidors i arbrat en general. Es recorda que cal evitar deixar objectes no estàtics a terrasses i façanes per tal d'evitar que el vent els pugui fer caure a la via pública. A més, es recomana recollir tendals, tancar portes i finestres, així com baixar completament les persianes.

Normalitat un any després del temporal de Sant Esteve
Diari de Girona 13/12/09

Cadaqués, Portbou, Tossa de Mar i Llançà encara no han reparat tots els danys provocats per la llevantada

Sense rastre
La forta petjada que el temporal de Sant Esteve de 2008 va deixar a la Costa Brava pràcticament ha desaparegut. Un any després, el litoral gironí ha recuperat el seu aspecte habitual gràcies a l'esforç d'Estat, Generalitat i ajuntaments, que han portat a terme diverses actuacions d'emergència per reparar els desperfectes. Alguns municipis encara tenen pendents obres d'adequació definitives.

(…)

Pel que fa a la Selva, Tossa de Mar ha convertit la "desgràcia" del dia de Sant Esteve en una oportunitat. Si en un primer moment Costes només volia reparar els fragments de la barana de la Mar Menuda que van quedar malmesos, ara s'ha compromès a remodelar tota l'avinguda de Sant Ramon de Penyafort.
El cost del projecte, que es portarà a terme l'any vinent, superarà el milió i mig d'euros. Pel que fa a la resta de desperfectes que va patir el municipi, ja han quedat solventats.
Finalment, a la platja de s'Abanell de Blanes ja no hi ha cap rastre del temporal gràcies a una actuació d'emergència. Paral·lelament, el consistori i Costes estan negociant la redacció del projecte definitiu del passeig. L'ajuntament confia en què les obres puguin començar a finals de l'estiu vinent i estiguin enllestides el 2011.

(...)

Pel que fa a les subvencions, la majoria d'ajuntaments gironins que en un primer moment van haver de rascar-se la butxaca per fer les primeres reparacions, ja han cobrat les ajudes anunciades per les diferents administracions, ja siguin Estat, Generalitat o Diputació.


Blanes La platja de s'Abanell va patir, una vegada més, la força de les onades i va quedar malmesa
Diari de Girona 13/12/09
.

Actualment no queda ni rastre dels desperfectes que la llevantada va provocar en aquest municipi de la Selva. Paral·lelament, el consistori i el Departament de Costes estan negociant la redacció d'un projecte definitiu per al passeig marítim. Les obres podrien estar enllestides l'estiu de 2011.