dimarts, 15 de desembre del 2009

Com no podia ser d’altre manera, desprès del temporal... S’Abanell (Blanes) 15/12/09...

S’inicien els treballs per refer i consolidar el tram de s’Abanell que gestiona la Generalitat
Malgrat Confidencial 15/12/09 (Vídeo)


La fred porta temporal però no neu
El Punt 15/12/09

(...)

Conseqüències del temporal arreu de la Costa Brava
Foto: FOTOS: MANEL LLADÓ / PACO DALMAU / JORDI COLOMER.

El temporal no va causar grans estralls al mobiliari urbà ni a la primera línia de costa, però sí que va tenir algunes conseqüències.

(...)

A la tercera imatge (1ª al bloc), els efectes a Blanes, on l'aigua va arribar fins al carrer i la platja va perdre molta sorra. A més el passeig va perdre una petita part a la zona dels càmpings. A Tossa, on correspon la quarta foto (2ª al bloc), les onades del temporal també van trencar la sorra i van arribar fins als peus del passeig, on, com a Blanes, s'hi va restringir la circulació de vehicles.


Nadal sense peix gironí
Diari de Girona 15/12/09

El mal temps obliga el 80% dels pescadors gironins a quedar-se a port per segon dia consecutiu


ACN/AGÈNCIES/DDG
El temporal de mar que afecta la Costa Brava ha deixat el 80% de la flota pesquera gironina amarrada als ports per segon dia consecutiu. Tot i que a partir d'aquest migdia el mal temps ha començat a remetre, els forts vents i les onades que hi havia a primera hora del matí han fet que molts pescadors no sortissin a tirar les xarxes. En total, només una quarantena de barques han pogut feinejar, de les prop de 200 que apleguen les diverses confraries de la Costa Brava. A l'Alt Empordà, les confraries més afectades han estat Cadaqués, Llançà, el Port de la Selva i l'Escala; al Baix Empordà, Sant Feliu de Guíxols, i a la Selva, només dotze de les setanta barques que hi ha a Blanes han sortit a pescar.

A les vigílies de les festes de Nadal, una de les èpoques en què es consumeix més peix, el temporal ha jugat una mala passada als pescadors gironins. I és que la força del vent i els embats de les onades han obligat la majoria de la flota a quedar-se amarrada a port i no poder sortir a feinejar. Tot i que encara és prematur per avaluar les pèrdues econòmiques, aquest dimarts el 80% dels pescadors gironins no han pogut llançar les xarxes.

Entre les confraries que s'han vist més afectades per la mala mar hi ha les de Cadaqués, Port de la Selva i l'Escala, a l'Alt Empordà. En total, cap de les 41 barques que sumen entre les tres han pogut anar a feinejar. Pel que fa al cas de Llançà (Alt Empordà), només ha treballat una de les onze barques de pescadors que amarren al port.

A la mateixa comarca, però, la situació ha estat ben diferent per als pescadors de Roses. I és que, tot i que dues barques no han treballat per avaria, les dinou restants de la confraria sí que han sortit a pescar.

Al Baix Empordà, a Sant Feliu de Guíxols només han sortit a feinejar tres de les 21 barques de la confraria. I al municipi veí de Palamós, només 9 de les 33 barques que hi ha s'han fet a la mar. Aquest migdia, precisament, ha arribat a aquest port la barca 'Nova Gasela', una de les que ha sortit a feinejar. El seu patró major, Conrad Massagué, ha explicat que ha decidit llevar l'àncora després de veure que 'el temporal havia anat a menys i la previsió meteorològica millorava'.

Massagué ha explicat que, tot i que el mar encara estava remogut al matí, la captura ha 'estat bona' perquè 'amb un temporal les aigües es remouen i s'oxigenen'. Bàsicament, aquest dimarts ha portat a port peixos com rogers, sards i algun calamar. 'No hem anat a recollir gamba, perquè per pescar-la cal anar més endins, i avui les condicions encara eren una mica dures', ha precisat.

A Blanes, dotze de setanta

A Blanes (Selva), ahir no va poder sortir cap embarcació a pescar de les setanta que hi ha al port pesquer. Aquest dimarts, el temporal ha amainat i les barques mitjanes i grans han pogut sortir a feinejar però les més petites s'han quedat amarrades al port a causa del mal temps. En total, només han sortit dotze embarcacions a treballar. Tot i això, a partir del migdia la situació s'ha normalitzat i la mala mar s'ha calmat.

El president de la confraria de pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas, ha explicat que ha fet mal temps però que el temporal 'no és comprable' al que va castigar la Costa Brava el dia de Sant Esteve de l'any passat. 'Ha estat un temporal més aviat fort però cap cosa extraordinària, estem vacunats després del temporal de Sant Esteve', ha afirmat Esgleas. Prova d'això és que ni les onades ni el fort vent han causat dany a les instal•lacions del port ni a cap embarcació, situació que sí es va viure ara fa quasi un any.

Esgleas ha dit que els diferents temporals afecten sovint els pescadors de les embarcacions més petites que 'molts dies' no poden sortir a feinejar. A més, també ha destacat la importància que té per a molts pescadors poder sortir a treballar en aquestes dates ja que per Nadal hi ha molta demanda de peix.

S´Abanell, més menjat: L´onatge s´endú un nou tram del passeig, i ja són 120 m.
.
Després del temporal de llevant d'ahir, són 120 els metres del final del passeig de s'Abanell -el que encara no té mur de contenció- menjats pel mar. En canvi, la zona on hi ha mur, que es va inaugurar abans de l'estiu, està intacta. Les dues rieres han quedat tapades per la sorra, que avui es preveu extreure.