dijous, 10 de desembre del 2009

Algunes notícies més per llegir 10/12/09...

L'escarabat morrut mata 2.500 palmeres al Maresme
Diari Maresme 10/12/09

El Maresme és la comarca més afectada per la plaga de l'escarabat morrut. Des de la seva detecció a la nostra comarca, ja ha provocat la mort de 2.500 exemplars de palmeres.

Plaga

Segons informa la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, es calcula que la plaga d'escarabat morrut ha acabat amb un 40% del total de palmeres del Maresme de les espècies canària i datilera.

Maresme

Els municipis maresmencs que han superat el centenar de palmeres afectades han estat Pineda de Mar (430), Santa Susanna (287), Vilassar de Mar (245), Cabrils (148), El Masnou (110), Argentona (105) i Premià de Mar (103). Malgrat això, tots els municipis de la comarca, excepte Òrrius, han patit la plaga.

Pinedes

D'altra banda, les palmeres no són les úniques espècies afectades per plagues, també ho són les pinedes del Maresme. Segons els càlculs oficials, les plagues han acabat en els darrers anys amb el 5% d'aquests arbres a la comarca. En el cas concret del Parc de la Serralada Litoral, el percentatge desaparegut s'eleva al 15%.


Atrapen un voltor afamat que es volia cruspir unes gallines d'una masia del veïnat de Mata de Mataró
El Punt 10/12/09
El voltor intentant obrir la reixa del galliner./ Foto: F. NAVARRO.

Un gran voltor d'1,2 metres d'alt va aparèixer sobtadament diumenge al migdia a una masia del veïnat de Mata de Mataró. L'animal, que estava afamat, es va aturar a la teulada d'un dels galliners de Can Flequer, una masia situada a prop de l'ermita de Sant Miquel de Mata, amb l'objectiu de cruspir-se algun dels pollastres del corral. La sorpresa va ser majúscula, i més tenint en compte que aquest rapinyaire protegit no és gens comú al Maresme. Però aviat el voltor es va convertir en un maldecap per al masover i el propietari de la casa, ja que, després d'intentar empaitar-lo, no volia marxar amb el pap buit. A causa de la insistència de l'ocell de proveir-se d'aliment, l'amo de Can Flaquer va decidir donar-li algun àpat. Primer ho va intentar amb un quart de conill congelat que el voltor va rebutjar, però després se li va oferir menjar precuinat. Va ser una ració de garró que l'animal, aquest cop sí que va devorar. Malgrat tot, no en va tenir prou i en volia més. De fet, l'animal es va començar a mostrar agressiu, fins al punt d'atacar els que li havien donat de menjar. Segons explica Francesc Navarro, de l'entitat Natura, la bèstia va intentar entrar dins de la casa picant els vidres de les finestres. «Van decidir aleshores reduir-lo amb una manta i tancar-lo en una gàbia», assenyala Navarro. Una maniobra que van haver de fer tres persones, una de les quals va resultar ferida lleument. El voltor, finalment, se'l van endur membres del cos d'agents rurals a un centre de recollida d'animals salvatges.

Segons explica el tècnic de Natura, Oriol Bassa, l'arribada del rapinyaire a Mataró té a veure amb la necessitat d'aquesta espècie d'ampliar el seu territori per aconseguir menjar, ja que arran de la malaltia de les vaques boges es va eliminar l'abandonament d'animals de pastura al medi rural i es van tancar bona part de les menjadores de voltors.