dimarts, 22 de desembre del 2009

Sobre els gossos i gats, 22/12/09...

És necessària una solució, i és que no és normal que el mamífer depredador més estès i abundant del nostre medi natural sigui el gat domèstic, ni que els nostres espais naturals siguin els llocs on portar el gos a cagar i empaitar la fauna autòctona, ja siguin abandonats o acompanyats.

Cal replantejar seriosament l’actual legislació al respecte, i amb criteris científics i sostenibles, molt lluny de la situació actual.

No es diu res al respecte sobre la enorme problemàtica que existeix amb els animals de companyia al medi natural, abandonats o no, però la següent notícia és un clar exemple de lo malament que s’aborda aquesta situació en l’actualitat, i és que només informa d’aquella petitíssima part dels animals que hi arriben...


Reclamen als ajuntaments que paguin la gossera comarcal si volen que continuï
El Punt 22/12/09

El servei té un cost anual que supera els 500.000 euros i acull prop de 200 gats i gossos

Imatge del centre d'atenció d'animals domèstics i de companyia del Maresme. Foto: T.M.

El Consell Comarcal del Maresme ha donat un toc d'alerta a aquells municipis que participen del centre d'atenció d'animals domèstics de companyia (CAAD) i que no estan al dia amb les quotes que els corresponen. En el darrer ple es va debatre la importància d'un servei que costa 544.000 euros anuals, que acull prop de 200 gats i gossos i que en el seu dia va ser reivindicat com a imprescindible pels ajuntaments de la comarca. Des del Consell es va advertir que l'esforç per mantenir el centre «és cosa de tots» i que la situació actual de crisi no pot ser excusa per deixar en mans de l'administració comarcal la pervivència del servei.

«En el seu dia va ser un servei reivindicat i reclamat pels ajuntaments que ara en fan ús i, per tant, també ha de ser un servei compartit i amb el cost repartit entre tots.» En el decurs de la lectura de les línies bàsiques del pressupost del 2010, el gerent del Consell Comarcal del Maresme, Eladi Torres, va aprofitar per incidir en la «preocupació» sorgida en els darrers temps pel servei de recollida d'animals comarcals. Un servei del qual alguns ajuntaments ja comencen a acumular retard en el pagament de la part proporcional que els pertoca. Torres va manifestar que des de l'administració comarcal s'era sensible a la delicada situació econòmica dels consistoris a l'hora de tancar els seus comptes per a l'any vinent. Tot i això, el gerent també va recordar que el centre havia nascut de la demanda municipal de disposar d'un servei de qualitat que resolgués el problema dels animals abandonats, que fins llavors havia hagut de gestionar individualment cada població. «El CAAD Maresme recull els animals abandonats o perduts i els garanteix allotjament i alimentació fins a trobar el seu propietari o que siguin adoptats», va recordar Torres, que va afegir que amb la normativa que no permet el sacrifici dels animals, el cost del servei s'encareix cada dia una mica més. La crida del Consell Comarcal busca una resposta ràpida dels municipis que pel motiu que sigui han tret de les seves prioritats el pagament del servei del centre d'acollida d'animals.

Al límit de la capacitat en pocs anys

El centre d'atenció d'animals de companyia (CAAD) del Maresme va obrir les portes el febrer del 2008 amb la implicació i el compromís de mantenir-lo de divuit municipis. Es va construir a Can Carmany, a la vora del nou cementiri d'Argentona, en uns terrenys de 3.000 metres quadrats, dels quals prop de 150 es destinaven a l'edifici principal envoltat de 44 boxs per a gossos ampliables a 69 i 24 gàbies per a gats ampliables a 36. El cost global de l'operació va pujar a 978.366,17 euros, que incloïa la compra del solar a l'Ajuntament d'Argentona, la construcció de les instal·lacions i l'arranjament del camí d'accés al centre. Malgrat les contínues campanyes de conscienciació i per promoure l'adopció dels animals recollits, el centre habitualment es troba al límit de la seva capacitat.

............................................................

I és que davant de qualsevol demanda de retirada de gossos abandonats campant lliures per un espai natural i perjudicant greument a la fauna autòctona (protegida i en molts casos en perill), fins ara la resposta sempre ha estat la mateixa... no poden fer-se càrrec.

No dir res de l'impunitat actual dels animals de companyia i dels seus propietaris que ignoren per complert les seves obligacions... i molt important... les seves limitacions.

S'ha de solucionar.