divendres, 15 de gener del 2010

Algunes notícies més per llegir 15/1/10...

Sí, sí... altre notícia de l'ACA destroçant el territori...
.
Inclouen la nova dessaladora de Blanes al pla hidrològic
Diari de Girona 15/1/10
.
La instal·lació es construirà en mòduls i tindrà capacitat per produïr 60 hectòmetres cúbics d'aigua dolça
.

L'actual dessaladora produeix 20 hectòmetres cúbics d'aigua dolça. carles colomer
.
BLANES MARTÍ SANTIAGO
El Govern ha inclòs dins el pla hidrològic de les conques internes de Catalunya la futura planta dessaladora que s'ha de construir a Blanes després que així ho sol·licités l'Agència Catalana de l'Aigua. La petició es produeix per corregir la insuficient garantia d'abastament existent en determinades zones. .Fins al 1998, quan es va aprovar el pla hidrològic, es tenía en compte els embassaments i els aqüífers. A partir d'ara també s'inclouran totes les dessalinitzadores al ser noves infraestructures que permetran l'abastament d'aigua.

.

Des de l'ACA inidquen que la previsió d'aquesta nova instal·lació no significa que la seva construcció sigui immediata. De fet, fonts de l'agència indiquen que encara s'està treballant amb el projecte i no estan definits tots els aspectes específics com, per exemple, el seu emplaçament final en els terrenys agrícoles de Blanes. Ara bé, el que sí és segur es que es tractarà d'una dessaladora modulable que podrà arribar als 60 hectòmetres cúbics de capacitat, com l'actual instal·lació d'el Prat de Llobregat. No obstant, la producció es realitzarà de forma progressiva atenent a les necessitats que es vagin generant, doncs la dessalinització representa una segura provisió d'aigua, independentment dels cicles climàtics, que permet la disponibilitat de líquid element en períodes acusats de sequera.

.

Les previsions del pla hidrològic són que el 2015 Catalunya pugui assolir un total de 200 hectòmetres cúbics l'any produits exclussivament amb quatre dessaladores: les dues que hi haurà a Blanes, la del Prat de Llobregat i la que es preveu construir a Cunit, al Baix Penedès.En un principi s'estima que la nova infraestructura de Blanes -amb un cost de 150 milions- entri en funcionament el 2012. Els pagesos de la població ja van mostrar la seva preocupació pel fet que ocuparà uns terrenys de gran valor agrícola. Per la seva part, el Govern va justificar l'obra al·legant que subministrarà a les comarques gironines, el Maresme i el Vallès Oriental.
.
Pineda afronta l'última fase urbana de les obres de construcció de la depuradora de l'Alt Maresme
El Punt 15/1/10
.
S'instal·len les canonades entre l'estació de bombament fins a la carretera N-II
.

Els operaris treballant ahir en la canalització a tocar de la riera de Pineda. Foto: T.M.
.
Pineda afronta aquesta setmana l'última fase de les obres de la depuradora de l'Alt Maresme que afecten directament el nucli urbà. L'empresa Copisa està instal·lant les canonades des de l'estació de bombament al final de la riera fins a la carretera N-II. L'actuació obligarà durant un mes a tallar el camí del Mig, entre la rambla de Catalunya i l'avinguda dels Tarongers. Enllestida aquesta fase, les obres continuaran en el passeig d'Hortsavinyà, però ja no afectaran la trama urbana.
.
Els operaris ja han començat a treballar en una nova fase de la construcció de la depuradora de l'Alt Maresme. Es tracta de la instal·lació de les canonades, d'un metre de diàmetre, entre l'estació de bombament de final de la riera fins a la carretera N-II. El regidor d'Urbanisme, Pere Clarabuch (PSC), va explicar ahir que l'actuació ja va obligar la setmana passada a tancar el trànsit de vehicles en el camí del Mig, entre l'avinguda dels Tarongers i la rambla de Catalunya. «És una mesura imprescindible perquè els tubs passen primer per una zona no urbanitzada del costat de la riera i posteriorment per sota de la rambla de Catalunya», va precisar. En aquest sentit, l'empresa concessionària de les obres preveu que en un màxim d'un mes s'haurà enllestit el tram i les afectacions al trànsit s'hauran acabat. Quan la canalització arribi a l'altura de la carretera N-II, començarà una nova fase fora ja de la trama urbana que portarà els tubs fins a la depuradora, situada a la pedrera de Montpalau –que es troba en el terme municipal de Tordera, però que és a tocar de Pineda de Mar–. «L'empresa haurà de fer passar els tubs pel passeig d'Hortsavinyà i per evitar tallar aquesta via ja ha fet les ocupacions provisionals dels solars del costat del passeig per poder habilitar un vial de circulació», assenyala el regidor. En total, quedaran uns dos quilòmetres abans que no s'enllacin finalment les canonades amb la planta de tractament.
.
Clarabuch explica que des del govern i la policia local s'estan estudiant les millors opcions per resoldre l'accés al pàrquing de camions i autocars que es troba a la rambla de Catalunya. En aquest sentit, és molt probable que aquests vehicles puguin baixar per l'avinguda de Montserrat i accedir-hi pel carrer Barcelona, que s'habilitaria provisionalment perquè fos de doble sentit.
.
Velocitats diferents
.
El regidor d'Urbanisme es va felicitar del bon ritme que segueixen les obres de la depuradora que ha de donar servei a cinc municipis de l'Alt Maresme. Tot i així, hi ha un dels fronts en què cal actuar, la planta de pretractament, al costat del cementiri, on encara no han començat els treballs. Pere Clarabuch confia que s'iniciïn en breu «tal com han assegurat els responsables de l'empresa». Segons les previsions de Copisa, l'obra de l'estació d'aigües residuals ha d'estar enllestida a final d'aquest any, però fins al 2011 no entrarà en funcionament.
.
......................................
.
No fa gaire ja vaig comentar que lo dels animals de companyia és, actualment, un problema ecològic de primer ordre. I és que la legislació actual en aquesta matèria és errònia o simplement no s'aplica.
.
Altre “petit” exemple...
.
Denuncien la manca de responsabilitat dels propietaris a l'hora d'identificar els seus animals
Diari Maresme 15/1/10
.

La Societat Protectora d'Animals de Mataró (SPAM) ha denunciat públicament "la manca de responsabilitat dels propietaris a l'hora d'identificar els seus animals". Menys d'un 25% dels gossos i un 1% dels gats recollits per l'entitat duien el xip identificatiu.
.
Per als responsables de la SPAM, es tracta d'una situació "vergonyosa", tenint en compte que l'entitat mataronina ha comptabilitzat més de 1.300 entrades de gossos, dels quals només 276 estaven identificats, i quan es tracta de gats, menys de l'1%, la xifra esdevé "irrisòria", apunten.
.
Segons la presidenta de la Protectora d'Animals de Mataró, Sílvia Serra, "hem de tenir en compte és que darrera de cada animal, hi ha un propietari que no s'ha preocupat d'identificar-lo i, per tant, ha ignorat les conseqüències que aquest fet pot provocar: despeses econòmiques exagerades a les quals s'han de fer front, sovint, amb pressupostos públics".
.
Serra també ha informat que en un cas d'atropellament, l'animal té dues opcions: la mort o sotmetre'l a intervencions quirúrgiques que requereixen el seguiment d'especialistes traumatòlegs. "Aquesta és l'opció que sempre intenta tirar endavant la SPAM", apunta, "però que li suposa elevades factures veterinàries que sovint són molt complicades de pagar, per no dir impossibles, i que a més, a vegades no et garanteixen completament salvar-li la vida". Per altra banda, si l'animal provoca un accident de trànsit, "la persona afectada tampoc no pot reclamar responsabilitats a ningú", afegeix.
.
Davant aquesta situació, la SPAM ha demanat que es posin mesures perquè la llei - que obliga a tots els propietaris a identificar els seus animals - s'apliqui i per perseguir i sancionar aquells que la infringeixen. "Les persones responsables no han de pagar per allò que els irresponsables s'estalvien i menys en aquests temps que corren. Fem justícia ja", conclou Serra.
.
..................................
.
No es tracta d'una notícia que afecti directament a la Baixa Tordera, però sí és interessant pel que fa als resultats i les possibles aplicacions a casa nostra...
.
Els falcons fan reduir un 50% els gavians a Banyoles
Diari de Girona 15/1/10
.
Aquesta és la mesura més efectiva que s'ha aconseguit fins ara per foragitar aquests molestos ocells.
.
La prova pilot que l'Ajuntament de Banyoles va impulsar a l'abocador de Puigpalter i que consistia en utilitzar de forma controlada falcons i àligues que foragitessin als gavians, va donar bons resultats. Durant els tres mesos que va durar l'experiència, el número d'exemplars va reduir-se entre un 30 i un 50% respecte les xifres de l'any anterior. En tractar-se d'una mesura dissuassòria, però, s'ha vist que els gavians tornaven a l'abocador quan no hi havia els rapinyaires i per això s'estan buscant fons per donar continuïtat a la mesura, almenys durant el període d'estiu, que és quan hi ha més presència d'aquests animals.
.
Aquesta és la mesura més efectiva que s'ha aconseguit fins ara per foragitar aquests molestos ocells. El regidor de Medi Ambient , Jordi Bosch, ha valorat 'molt positivament' els resultats obtinguts, ja que es va reduir la població de gavians alhora que se'ls apartava de l'estany. Fins ara, venien a alimentar-se a l'abocador de Puigpalter i després se n'anaven a descansar a l'estany de Banyoles. L'estudi que ha acompanyat aquesta prova pilot demostra que també s'els ha foragitat d'aquesta zona.
.
Per comprovar l'efectivitat de la mesura les àligues i falcons sobrevolaven de forma controlada l'avocador de dilluns a divendres-, es van fer diverses observacions nocturnes a l'Estany i es van censar els gavians que hi havia en diferents dies. Així, mentre el 30 d'octubre (divendres) hi havia 1.035 gavians, el 10 de novembre (dimarts) eren 607 i el 6 de desembre (diumenge) havien augmentat a 2.011 gavians. Durant els mesos d'octubre, novembre i desembre que va durar la prova es va experimentar una reducció d'entre un 30 i un 50% dels exemplars respecte l'any anterior i en les mateixes dates.
.
A partir de l'estudi de cinc gavians anellats, també s'ha sabut que tenen una alta mobilitat entre la costa i l'interior i que cobreixen grans distàncies, com ara Bordeus, fet que provoca grans variacions en el nombre. La majoria dels exemplars que hi ha a Banyoles procedeixen del litoral gironí i entren per la comarca del Pla de l'Estany per la vall del terri.
.
Sense provocar molèsties a altres llocs.Durant els mesos que ha durat la prova, també s'ha estat alerta que no es detectessin problemes amb gavians a altres localitats, però no ha estat el cas. Fins i tot, han notat que han disminuït les queixes d'empreses i particulars per la presència de gabians. 'Són uns animals bruts, que fan mala olor i que molesten molt, no només a l'estany, també a terrats i zones industrials', on puntualment es fan batudes per retirar-los, explica el regidor.
.
La mesura ha tingut un cost de 10.000 euros i la intenció del consistori és poder-ho continuar aquest any. El context econòmic ha fet, però, que encara no hi hagi encara una partida destinada a aquest projecte i per això s'estan buscant fons per repetir-ho durant tot l'any o si més no a l'estiu, l'època on hi a més concentració de gabians i que coincideix amb l'època de màxima activitat a l'estany. També s'està estudiant la possibilitat de treballar conjuntament amb la Garrotxa.