diumenge, 10 de gener del 2010

Sobre l'Informe de Qualitat dels Rius 2008 de la Província de Barcelona, 10/1/10

Abans de considerar algunes afirmacions, cal tenir molt present qui, quan i com s'ha fet l'Informe, ja que per exemple, les dades recollides corresponen a una situació "anomala" de la conca (com la sequera del 2008), no es tenen en consideració tots els paràmetres biològics del riu, es tracta la Tordera com a riu "standard" quan no ho és (no es tenen en compte les característiques pròpies de cada curs fluvial), etc, etc, etc,...

En resum... és un Informe de la Diputació amb uns mitjans i uns mètodes més que qüestionables... no l'anàlisi en profunditat d'uns rius...

L’estat del Delta de La Tordera és qualificat de "pèssim" en l’Informe de la Qualitat dels Rius
Malgrat Confidencial 10/1/10
.


Segons les últimes dades publicades per la Diputació de Barcelona, la conca de la Tordera té un estat ecològic "mediocre", "dolent" o "pèssim" segons el tram estudiat. L’única excepció és la capçalera del riu, als límits del Parc Natural del Montseny, on l’estat ecològic del riu arriba a ser "bo" o "molt bo".
.

L’informe de la Qualitat dels Rius ha estat elaborat dins el Programa de Qualitat Ecològica dels Rius de la Diputació de Barcelona. Per determinar l’estat ecològic es van realitzar mesures "in situ" com la temperatura de l’aigua, el PH, la conductivitat o la concentració d’oxigen dissolt. També es va agafar una mostra d’aigua a cada tram estudiat del riu i es va portar al laboratori per poder determinar la concentració d’amoni, nitrits, nitrats, fosfats, clorurs, sulfats i de carboni orgànic total que contenia.
.

L’informe conclou que l’activitat humana és la causant d’aquests residus. Els nuclis urbans i les indústries així com el mal funcionament de les depuradores són els principals focus d’aquests elements nocius.
.
Pel que fa a la concentració d’amoni, les aigües de La Tordera tenen, en general, un risc baix de toxicitat. Però en alguns punts del centre de la conca i en el Delta la concentració d’amoni pot portar un perill de toxicitat significatiu. L’amoni a l’aigua es deu a abocaments d'aigües residuals o al drenatge de terreny agrícola o ramader de la conca.
.

Pel que fa a la concentració de nitrits, hi ha molta diferència entre la part alta del riu -on els nitrits no suposen risc de toxicitat- i la resta de La Tordera -on hi ha cert risc de toxicitat-. Les dades més preocupants són a la part central de la conca on el risc de toxicitat és "molt elevat". En el Delta hi ha poca vida aquàtica, cosa que també indica una alta concentració de nitrits. La presència d’aquest element també està directament lligat a l’activitat humana, sobretot als abocaments d’aigües residuals -sigui d’indústries o de nuclis urbans per la nul·la o mala depuració de les aigües-.Observant la concentració de nitrats, l’estudi conclou que s’ha millorat respecte anys anteriors. Es manté, però, una gran diferència entre la part alta i la part baixa del riu, sobretot a l’estiu quan disminueix el cabal.
.

Si s’estudien els invertebrats presents a l’aigua, La Tordera es manté força similar respecte anys anteriors: conserva una capçalera de molt bona qualitat, però els indicadors empitjoren a la resta de la conca. A mesura que es va baixant també va disminuint la vida al riu.

.
Afegint l’estudi de la qualitat dels boscos de ribera al de l’estat de l’aigua, s’afirma que l’estat del riu és "mediocre", "dolent" o "pèssim", segons el tram. Només se’n salva la capçalera. El Delta i altres punts com el riu a l’alçada de Tordera o la riera de Santa Coloma, s’enduen la pitjor nota i es qualifiquen com a "pèssims". I s’incideix, una vegada més, en què l’activitat humana és la culpable de la situació.

...................................................


Disponible on-line l’Informe 2008 qualitat dels rius de la província de Barcelona.
31/7/09


La Qualitat Ecològica dels Rius és un programa d'estudi que recull les dades sobre l'estat ecològic dels cinc rius de la província de Barcelona, el Llobregat, el Besòs, el Foix, el Ter i la Tordera, tant en el curs principal com alguns dels seus afluents.

És una iniciativa promoguda per la Diputació de Barcelona mitjançant la seva Oficina Tècnica d'Acció Territorial de l'Àrea d'Espais Naturals i que porta a terme el Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona amb la col·laboració de diverses institucions des de l'any 1994 fins a l'actualitat.

Cal tenir en compte la metodologia i que l’any 2008 va ser molt sec (ara ningú recorda la sequera).
.

La qualitat ecològica de la Tordera fa un pas enrere respecte als índexs del 2006-07L’Actualitat del Baix Montseny 30/7/09