divendres, 14 de maig del 2010

Les dragues iniciaran la regeneració de les platges del Maresme aviat. El Periódico de Catalunya 14/5/10

Vaja!!!! Per llençar més calers al mar i fer malbé la vida marina no hi ha retallades!!!... Fins que no es prenguin seriosament la seva feina, dubto molt de qualsevol cosa. I per cert, aquestes partides entren a l'apartat de Medi Ambient o de Turisme i Economia???
.
Les dragues iniciaran la regeneració de les platges del Maresme aviat
El Periódico de Catalunya 14/5/10
.
Alcaldes, pescadors i ecologistes demanen una solució a la pèrdua periòdica de sorra
.

Un tram del litoral de Cabrera en què ha desaparegut la platja, ahir. Foto: anna mas
.
El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) va confirmar ahir que abans de l’estiu tornarà a portar a terme una actuació d’urgència a la costa del Maresme amb l’objectiu de regenerar les platges danyades pels temporals. La intervenció, segons fonts oficials, serà similar a la del 2009, que va tenir un pressupost superior als 12 milions d’euros.
.
La primera extracció de sorra començarà cap al 20 de maig davant les costes de Barcelona i la segona, a principis de juny a Arenys de Mar (Maresme), va informar ahir a aquest diari el MARM. El procediment serà idèntic al de l’any passat: vaixells draga absorbiran sorra de les zones del fons marí amb més acumulació i l’expulsaran a les platges fetes malbé arran del primer temporal del 2010, al gener, que va engolir gran part dels 350.000 metres cúbics de sorra aportats el setembre del 2009, i devastades després de la tempesta del març passat.
.
SORPRESA / L’acció, encara sense un calendari establert, es va rebre ahir amb sorpresa als municipis més afectats, com Cabrera, Vilassar, Premià, el Masnou, Montgat, Caldetes i Arenys de Mar, que encara no disposaven de cap notificació oficial. En aquestes poblacions els alcaldes recolzen la investigació de noves fórmules, com ara espigons submergits que garanteixin l’estabilitat de les platges. En cas contrari «cada regeneració serà com llençar diner públic», va opinar l’alcalde de Premià, Miquel Buch (CiU).
.
Dues iniciatives aprovades pel Parlament de Catalunya insten a estudiar un sistema que consolidi el volum de sorra i impedeixi l’efecte barrera dels dics portuaris. A més a més, una proposta ja disposa de 2,5 milions aprovats en una esmena als pressupostos generals. Tot i així, els alcaldes lamenten que el MARM «sigui contundent en la seva oposició als espigons submergits», segons va confirmar Joan Vilà (GxC), alcalde de Cabrera.
.
CONTROVÈRSIA / L’enèsima restitució de sorra al litoral del Maresme comportarà una gran controvèrsia. Ens municipals, grups ecologistes i confraries de pescadors lamenten l’elevat cost d’una operació que al seu entendre és ineficaç i perjudicial per al medi natural. Ahir, la portaveu de Greenpeace, Anna Rosa Martínez, va dubtar que el nou projecte tingui «una declaració d’impacte ambiental», mentre que Mauricio Pulido, patró major de la confraria de pescadors d’Arenys de Mar, que l’estiu passat va protestar bloquejant l’actuació d’un vaixell draga, manté que aquestes màquines causen «un dany irreparable al fons marí».