dimarts, 15 de juny del 2010

Més sobre la regeneració de les platges amb dragues 15/6/10...

Estudien que la draga regeneri les platges del Baix Maresme i no les d'Arenys de Mar
El Punt 15/6/10

Estat i Generalitat es replantegen la situació i esperen tenir un nou pla d'actuació aquesta setmana
.
El vaixell draga recull sorra des de fa unes setmanes davant de la costa del Masnou, per abocar-la a Barcelona. Foto: G.A.

Canvi de plans. El vaixell draga que havia de reomplir les platges d'Arenys de Mar en el propers dies podria no anar-hi finalment i, en el seu lloc, començaria a treballar a les costes del Baix Maresme, on inicialment no estava previst que hi actués. La ferma oposició que s'ha generat a Arenys de Mar, on la setmana passada tots els grups municipals van votar una moció contra la draga, i la necessitat de sorra que tenen en platges com ara les de Cabrera, Vilassar o Premià, han fet reconsiderar la situació a l'Estat i la Generalitat, que en pocs dies concretaran el nou pla d'actuació.

El nou cap de la demarcació de Costes, Javier Uzcanga, assegurava a finals de maig que l'Estat pagaria la regeneració de les platges a Arenys de Mar, on la majoria de la població no vol la draga, i que no posaria ni un sol euro per omplir de sorra les platges del Baix Maresme, on els alcaldes reclamaven una actuació immediata. Dues setmanes després d'aquestes declaracions, sembla que les accions empreses des dels municipis han fet efecte i ara tot apunta que el vaixell draga, que actualment està treballant a les platges de Barcelona, sí que actuarà a la costa entre Cabrera i Montgat mentre que els treballs a Arenys quedarien suspesos.

Les dues administracions amb competències sobre el litoral, Estat i Generalitat, negocien aquests dies amb els municipis implicats i, tot i que sembla que l'acord és pràcticament un fet, faltaria que fos ratificat a les més altes instàncies. Fonts de la direcció general de Ports de la Generalitat van assegurar ahir que les noves mesures pretenen ser «més efectives» que no pas les anteriors i que s'han d'acabar concretant aquesta mateixa setmana. Per la seva banda, la sotsdelegada del Govern a Catalunya, Montserrat Garcia, explica que cal encetar «una reflexió en profunditat», que permeti trobar una solució a mig i llarg termini.

Crear una comissió

En aquest sentit, diverses fonts consultades asseguren que existeix el compromís de crear una comissió que estudiï la implantació d'altres sistemes, com ara els espigons soterrats, que evitin que cada any una llevantada trinxi el litoral.

El Masnou renuncia a la sorra

En el cas que s'acabi confirmant la regeneració de platges del Baix Maresme, el govern municipal del Masnou ja ha comunicat la seva intenció de renunciar a la sorra que els pertocaria. L'alcalde del municipi maresmenc, Eduard Gisbert (PSC), va explicar ahir que les seves platges no es troben «en una situació de tanta necessitat com les de Cabrera, Vilassar o Premià». A més, Gisbert recorda que, com a molt aviat, la draga començarà a actuar al Baix Maresme el mes de juliol, quan les platges ja estaran plenes de gent. «Ens estimem més que ens ho arreglin amb vista a l'octubre», hi afegeix. I és que, després que el vaixell aboqui la sorra, cal començar la feina de neteja, que, ben segur, causarà molèsties als banyistes. Tot i això, el tram de platja que es troba entre el Masnou i Montgat sí que hauria de ser regenerada.

Els altres municipis consultats també coincideixen que el mes de juliol és «massa tard» per dur a terme aquesta operació.

Acaba el condicionament deles platges
El Punt 15/6/10

Els treballs de condicionament de les platges de Blanes per redistribuir la sorra existent al llarg de tot el litoral perquè no hi hagués cap punt que no en tingués ja han finalitzat. La negativa del Ministeri de Medi Ambient a dotar aquest estiu les platges de sorra va obligar l'equip de govern a emprendre aquesta acció. Durant poc més d'una setmana una empresa especialitzada s'ha encarregat de distribuir uns 6.000 m³ de sorra i posar a punt la cala de Sant Francesc, la platja Gran i s'Abanell. Els últims temporals havien deixat al descobert roques de grans dimensions.
.
Finalitzen els treballs a la platja de Blanes
Diari de Girona 15/6/10
.
Carles Colomer

Aquesta setmana ha acabat la intervenció de condicionament a les platges de Blanes. La negativa del Ministeri de Medi Ambient a dotar aquest estiu de sorra les platges del municipi va obligar el Govern a tirar endavant la iniciativa. Durant més d'una setmana una empresa s'ha encarregat de distribuir uns 6.000 metres cúbics de sorra. Els treballs han consistit en redistribuir la sorra que s'havia acumulat a diverses parts de la platja. L'actuació, que ha costat 20.000 euros, ha condicionat quatre punts: cala Sant Francesc, la Platja Gran, la platja de S'Abanell i la zona dels Càmpings.