dilluns, 19 de juliol del 2010

Primer van ser Els Grans Camins de l’Aigua (2007), ara La Ruta de la Tordera (2010)…

Primer va ser…
.
Presentació dels Grans Camins de l’Aigua al Saló Internacional de Turisme (SITC)
SELWA 15/4/07
.
.
Els Grans Camins de l’Aigua, en els que el projecte SELWA ha estat participant durant aquest any, varen ser presentats el passat mes d’abril al Saló Internacional de Turisme de Catalunya, celebrat a Barcelona. Es tracta d’un producte turístic consistent en una xarxa de senders comarcals per poder recórrer els elements del patrimoni natural i cultural, sempre amb l’aigua com a fil conductor. Durant aquest any s’ha treballat en el material de promoció i suport als usuaris, que consisteix en l’edició d’una publicació amb tots els trams dels camins i en la instal·lació de plafons informatius als nuclis urbans.
.
El SELWA col·labora en el Territori Museu de l’Aigua
SELWA 13/3/07
.

.
Utilitzant l’aigua com a element diferenciador d’aquesta comarca, l’àrea de Dinamització Econòmica i Turisme del Consell Comarcal promou el desenvolupament d’un producte integrat de turisme cultural i ecològic vinculat al concepte de l’aigua.

Es tracta d’un projecte ja en marxa que pretén posicionar la Selva dins del mercat del turisme cultural i ecològic nacional, accedint a nous sectors de demanda i cohesionant els diversos projectes que estan actualment en curs, dins d’una oferta integrada i amb l’aigua com a fil conductor.

Per fer-ho, es basa en el concepte de Territori Museu de l’Aigua, és a dir, un museu a l’aire lliure en el que els elements (culturals i naturals) es presenten en el seu context social i en el seu entorn físic original.

Aquesta aposta turística té com a principals línies d’actuació:

.
1.- Creació d’una xarxa de senderisme i cicloturisme comarcal (Els Grans Camins de l’Aigua)
2.- Creació d’e-rutes, és a dir, itineraris d’interpretació pensats per suport PDA entorn del patrimoni natural i cultural de l’aigua
3.- Integració de museus, equipaments i projectes ja existents entorn del recurs aigua
4.- Creació d’un nou lloc web de turisme a la Selva

Aquest projecte camina en la mateixa línia del SELWA en relació a l’aprofitament del patrimoni vinculat a l’aigua com a eina de desenvolupament local. Per aquest motiu, s’ha establert una col·laboració entre els dos projectes per unificar esforços.
.
Els Grans Camins de l'Aigua
Associació de Turisme la Selva, Comarca de l'Aigua

Per gaudir intensament d’aquest Territori Museu de l’Aigua posem a la vostra disposició una xarxa de camins adequats per a la pràctica del senderisme i el cicloturisme, que creuen de nord a sud i d’est a oest la comarca. Són els “Grans Camins de l’Aigua”. Gaudiu-los.

.
Els Grans Camins de l'Aigua
Associació de Turisme la Selva, Comarca de l'Aigua

Posem a la vostra disposició una xarxa de camins adequats per a la pràctica del senderisme i el cicloturisme que creuen de nord a sud i d’est a oest la Selva.

Els PDFs corresponents a la Baixa Tordera...

Blanes - Lloret de Mar: “Els jardins de la Costa Brava”
http://www.selva.cat/comarca/media/upload/granscamins/510cat.pdf

Lloret de Mar – Tossa de Mar: “El cor de la Costa Brava”
http://www.selva.cat/comarca/media/upload/granscamins/522cat.pdf

Tossa de Mar – Puig de Cadiretes: “El mirador de la Costa Brava”
http://www.selva.cat/comarca/media/upload/granscamins/548cat.pdf

Blanes – Fogars de la Selva: “La Tordera pas a pas”
http://www.selva.cat/comarca/media/upload/granscamins/511cat.pdf

Fogars de la Selva - Blanes: “El curs de la Tordera”
http://www.selva.cat/comarca/media/upload/granscamins/517cat.pdf

Fogars de la Selva - Hostalric: “La fortalesa de la plana”
http://www.selva.cat/comarca/media/upload/granscamins/516cat.pdf

Hostalric - Viabrea: “Propera sortida: Muntanya”
http://www.selva.cat/comarca/media/upload/granscamins/519cat.pdf

Hostalric – Fogars de la Selva: “La Tordera pas a pas”
http://www.selva.cat/comarca/media/upload/granscamins/520cat.pdf

Hostalric – Maçanet de la Selva: “Patrimoni i natura”
http://www.selva.cat/comarca/media/upload/granscamins/518cat.pdf


A peu per la Selva
Dossier de senderisme on podreu trobar les 10 rutes que us proposem per recórrer tota la comarca, trobareu la informació tècnica de cada ruta així com les propostes associades a cadascuna: qué fer, on menjar, on dormir,etc.
.


.
.
I ara...
.
Creació d’una proposta de projecte de “Ruta de la Tordera”
SELWA 23/3/10
.
.
Durant el primer trimestre de 2010 el projecte SELWA, conjuntament amb l’Observatori de la Tordera i l’Ajuntament d’Hostalric, han estat preparant una proposta de projecte per crear una “Ruta de la Tordera”. En aquesta proposta es mostra l’interès de desenvolupar un projecte de desenvolupament del territori utilitzant com a eix vertebrador el riu Tordera i que es materialitzaria amb la creació d’una ruta de senderisme i cicloturisme que resseguís el riu Tordera, des del naixement fins a la desembocadura, i que podria incorporar les rieres d’Arbúcies i de Santa Coloma.

Aquest projecte, a més de proposar la creació d’una ruta de senderisme i cicloturisme al voltant de la Tordera, també planteja la possibilitat d’habilitar diferents Centres d’Interpretació de la Tordera tematitzats i la creació de petits itineraris alternatius associats a la ruta i que ofereixin la possibilitat de desviar-se’n (per exemple per acostar-se als nuclis poblacionals). Al següent enllaç us podeu descarregar la proposta de projecte i obtenir-ne més informació:
.
Proposta de projecte de "Ruta de la Tordera" (1,77 MB) (145)
.
.
Presentació als alcaldes de la proposta de “Ruta de la Tordera”
SELWA 24/4/10
.
Foto: Observatori de la Tordera. Presentació de la proposta de projecte de "Ruta de la Tordera" als alcaldes.
.
El passat 18 de març es va presentar, a l’Ajuntment d’Hostalric, la proposta de projecte de “Ruta de la Tordera” als alcaldes dels diferents municipis afectats per aquest projecte. L’acte va ser organitzat per l’equip promotor del projecte (Ajuntament d’Hostalric, projecte SELWA i Observatori de la Tordera) i hi van intervenir l’alcalde d’Hostalric (Josep Antoni Frias) per mostrar l’interès del projecte per al territori, el tècnic del projecte SELWA (Marc Corominas) i el director de l’Observatori de la Tordera (Martí Boada), que van presentar la proposta tècnica.

La proposta va tenir molt bona acollida pels diferents assistents que, en els propers dies, signaran un document d’adhesió al projecte que servirà per començar a cercar el finançament necessari per tirar-lo endavant. Durant els propers mesos us anirem informant de l’evolució d’aquesta iniciativa que, de ben segur, aportarà importants beneficis per al territori: econòmics, benestar ciutadà, millora del patrimoni, descoberta, etc. Al segúent enllaç us podeu descarregar la presentació que es va fer del projecte:
.
Presentació de la proposta de projecte de "Ruta de la Tordera" (7,8 MB) (109)
.
.
El projecte de ruta de la Tordera és presentat als empresaris d’Hostalric
SELWA 30/5/10
.
Foto: SELWA. Presentació del projecte de ruta de la Tordera al segon Fórum d'Empresaris d'Hostalric.
.
El passat divendres 28 de maig l’Ajuntament d’Hostalric va organitzar el segon Fórum d’Empresaris d’Hostalric amb l’objectiu de presentar als empresaris del poble una proposta de canvi de model econòmic pel municipi. A l’acte es van presentar els diferents projectes amb els que l’Ajuntament vol enfortir l’economia del municipi i entre els quals hi ha la creació de la ruta de la Tordera. El SELWA va ser convidat a presentar el projecte als 75 assistents, que pertanyien a més de 40 empreses del municipi, on es va fer èmfasi a la repercussió que tindria la seva execució per als empresaris.

El Fórum d’Empresaris d’Hostalric és un punt de trobada entre l’administració local i les empreses privades per tal de compartir idees i estratègies per al desenvolupament empresarial del municipi. En aquesta segona edició, es va presentar el nou model econòmic d’Hostalric, com a una oportunitat de desenvolupament del municipi i que es fonamenta amb tres grans projectes: el futur Centre d’Interpretació i Explotació del Castell d’Hostalric, la proposta de Ruta de la Tordera i el Centre Gastronòmic d’Hostalric.

El desenvolupament del projecte de Ruta de la Tordera s’està realitzant conjuntament entre l’Ajuntament d’Hostalric, el projecte SELWA i l’Observatori de la Tordera. Podeu trobar aquí més informació sobre la proposta de projecte i sobre la seva presentació als diferents alcaldes del territori.
.
.
Desenv. territorial
SELWA 19/2/10
.
Des de fa anys, la comarca de la Selva està utilitzant l’aigua com a factor de desenvolupament territorial pel ric patrimoni de l’aigua de què disposa. Tant és així que la comarca és coneguda com “la comarca de l’aigua” i s’hi han engegat projectes d’ampli abast com el Territori Museu de l’Aigua o el mateix SELWA. Després de tres anys treballant amb l’aigua, el SELWA ha iniciat un treball de concreció sobre territoris d’especial potencial, com els àmbits riberencs de la Tordera, Onyar, Ter-Brugent, o bé les zones humides de la plana. Cal implicar administracions, empresaris i agents socioeconòmics per la posada en valor del territori com a font de desenvolupament.
.
Foto: SELWA. Creació d'itineraris riberencs a la Tordera (Grans Camins de l'Aigua) per dinamitzar el territori.
.
Objectius

- generar activitat econòmica i social entorn del recurs aigua a la Selva
- dotar de serveis i infraestructures que vinculin el territori i l’aigua, i que el posin en valor
- afavorir l’acostament de la població local als recursos paisatgístics i culturals de l’aigua
- oferir recolzament tècnic a projectes, existents o de futur, destinats a la interpretació del patrimoni de l’aigua.
.
Foto: SELWA. Activitat d'educació ambiental de l'entitat s'Agulla a la Desembocadura de la Tordera.
.
Programes

1. Programa de foment del turisme entorn dels valors naturals i culturals de l’aigua: amb aquest programa es volen desenvolupar iniciatives per posar en valor el ric patrimoni natural i cultural lligat a l’aigua de la comarca. Si durant els primers anys el projecte SELWA va oferir recolzament per consolidar iniciatives en el marc del projecte Territori Museu de l’Aigua, actualment es vol iniciar una tasca més territorial de creació d’infraestructures turístiques tals com senders temàtics, espais associats d’interpretació, etc., lligats a un eix comú de l’aigua, generalment d’àmbit supramunicipal. Activitats que s’estan realitzant:
- Creació d’una proposta de projecte de “Ruta de la Tordera”.
- Presentació als alcaldes de la proposta de projecte de “Ruta de la Tordera”.
- Presentació als empresaris d’Hostalric de la proposta de projecte de “Ruta de la Tordera”.
- Presentació del projecte “La ruta de l’Onyar: el riu com a element vertebrador del territori i del seu patrimoni”.

2. Programa de restauració i aproximació de la població local als espais vinculats a l’aigua: molt sovint els espais vinculats a l’aigua han estat menystinguts per la societat i, molt especialment, per als residents propers a aquestes zones. Amb el pas dels anys, aquests espais han estat oblidats i, encara avui, la població local els obvia. Amb aquest programa es proposa oferir servei a aquells municipis que estiguin interessats en restaurar i crear instruments per acostar a la ciutadania a aquests espais perquè els puguin gaudir. Un bon exemple en podrien ser la creació de petits itineraris locals, de molt baixa dificultat, per fer petits passeigs, activitat física, lleure, etc., o bé la realització de projectes de restauració del patrimoni natural, com per exemple fonts, riberes fluvials, miradors, etc. Activitats que s’estan realitzant:
- Projecte de millora de les ribes de la Tordera i de la riera d’Arbúcies a Hostalric.

3. Programa de suport a projectes d’interpretació del patrimoni: a la comarca de la Selva existeixen projectes, alguns ja executats i altres de futurs, per a la creació de centres d’interpretació del patrimoni vinculats a l’aigua. En aquest sentit, existeix ja un Centre d’Interpretació de l’Estany de Sils i també hi ha la voluntat de crear un Centre d’Interpretació de la Tordera o d’un Centre de les Zones Humides de la Selva. En projectes d’aquest caire el projecte SELWA hi serà present, per l’experiència i el volum d’informació acumulat durant el primer trienni, oferint tot el recolzament tècnic necessari. L’objectiu final ha de ser crear unes infraestructures de referència, que en un futur han de ser un pol atractor de visitants a la comarca.
.
.
Després què?...
.
Passeig en barca per la Tordera?
En piragua?
Ràfting?
Fem navegable el riu?
Platges de La Tordera?
.
El problema de tot això és que el riu Tordera i algunes de les zones humides de la Conca pertanyen a La xarxa Natura 2000 de la UE i dins la Proposta catalana a la Xarxa Natura 2000 (Setembre 2006), i a les Directrius per a la gestió dels espais de Natura 2000 podem llegir, entre altres coses...
.
6- Directrius per al turisme, el lleure i la circulació rodada

La gestió de les activitats de turisme i lleure als espais de la xarxa Natura 2000 ha d’anar encaminada a la seva realització de forma compatible amb la conservació dels valors naturals d’aquests espais així com a la seva promoció com a recurs econòmic d’aquestes àrees. Les condicions que han de regir aquestes activitats seran les següents:

Planificació

- Es regularan les activitats turístiques, esportives i de lleure, sent especialment restrictiu amb les que comportin una afluència massiva de públic, tenint en compte les àrees amb presència d’elements prioritaris de conservació i el seu període de màxima sensibilitat.
- Les noves concessions en matèria d’esports d’aventura en l’àmbit dels espais Natura 2000 requeriran un informe previ dels Serveis Territorials del DMAH. La seva autorització ha de tenir en compte, sobretot, les àrees amb presència de mamífers semiaquàtics i la seva possible afectació, definint calendaris, horaris i àrees més òptimes.
- S’aplicaran restriccions d’accés en les àrees amb presència d’hàbitats i/o espècies d’interès comunitari i en els seus períodes de màxima sensibilitat, quan les circumstàncies especials que afectin la seva conservació així ho aconsellin.

Informació i sensibilització

- S’impulsarà, amb caràcter general, la informació abundant i les activitats d’educació ambiental per afavorir canvis d’actituds i facilitar el recolzament i la participació social necessaris per a assolir amb èxit la conservació de d’hàbitats i espècies d’interès comunitari.
- S’elaborarà un manual de bones conductes per a visitants d’espais Natura 2000, amb l’objectiu de conscienciar al visitant de la importància del seu comportament per la conservació dels hàbitats i les espècies d’interès comunitari (tortuga de rierol, tortuga d’estant, llúdriga, etc.).
- Periòdicament, es promouran campanyes d’informació i sensibilització sobre les conseqüències negatives de l’alliberament d’espècies exòtiques (tortugues, peixos, etc.) en el medi natural.

Ús públic

- Es prohibeix l’alliberament d’espècies exòtiques als rius (tortuga de florida, carpí, peix sol, etc.).
- Es promouran activitats turístiques sostenibles i la comercialització de productes artesanals, amb el recolzament de la imatge d‘espècies emblemàtiques (llúdriga, etc.) com a símbol i marca de qualitat.
- Es portaran a terme o s’actualitzaran inventaris de pistes, camins i senders, classificant-los en categories relacionades amb el grau d’afectació als elements prioritaris de conservació i que contemplin la restricció del pas en base a criteris temporals i d’ús.
- S’eliminaran les pistes i camins que no tinguin utilitat evident, restaurant la topografia de la vegetació d’acord amb l’entorn.

5 comentaris:

Blanenca ha dit...

Em pensava que ells proposaven turisme sostenible, o el què tu proposes és que no tinguem accés a la Tordera, la guardem a una vitrina? Des de que l'home existeix, hem d'apendre a conviure amb la natura, ser sostenibles i respectuosos! El turisme sostenible fa que tingui sentit social i econòmic la conservació de la natura... A banda dels beneficis mediambientals, que són obvis!!!!! Tots els Parcs Naturals tenen turisme, o no ho sabies? I les seves normatives són més restrictives! Si la gent no coneix la Tordera, com vols que la respectin, se la estimin i la protegeixin? I ho dic de tot cor!

Javier Romera ha dit...

Gràcies “Blanenca”, totalment d’acord.

Però siguem coherents i amb un mínim de sinceritat al darrera. Per exemple (i has de saber que he visitat tots els espais naturals de Catalunya i una part significativa de la resta de la península ibèrica i sud de França, bàsicament, i conec molts d’ells d’abans que se sabés què era la sostenibilitat en aquest país nostre), tots els Parcs Naturals tenen problemes i pèrdues de biodiversitat, i no es trigarà gaire en tenir més espècies emblemàtiques en els cartells informatius que pul•lulant lliures dins els límits d’espai protegit marcat... o no ho sabies? (potser et falta informació, però mai és tard i sempre es pot consultar) En la majoria dels casos (si no tots) és fruit d’una manca de regulació d’afluència massiva i dels seus efectes derivats a aquests Parcs Naturals, doncs lo de “sostenibilitat” i “respecte” són conceptes mooooolt utilitzats però poooooc aplicats, arreu. Dit d’altre manera, jo puc dir que una cosa és sostenible, respectuosa, compatible,... la faig i em surt un xurro... em diuen que l’he errat i que potser l’haig de fer d’una altre manera (amb fonaments científics i criteris de compatibilització)... però jo ho nego i ho justifico amb un “arreu ho fan així”, “hi ha benefici social i econòmic”, o... “no ho podem guardar en una vitrina” (tranquil•la, quedes bé i sembla que entens lo que dius, no ets ni la primera ni l’última)... I lo que tens al final és un espai amb turisme etiquetat com sostenible a un espai que ha perdut part important dels valors que es pretenien protegir o donar a conèixer per manca de regulació amb criteris “sostenibles”. I lo més important, dones a entendre que aquesta és ¡¡¡ la única manera de protegir-lo !!!!, i a falta d’informació del contrari, fins i tot dones justificació a actuacions perjudicials sobre els valors naturals que, suposadament, s’havien de protegir... com sembla ser el teu cas.

Javier Romera ha dit...

No tot és blanc o negre, tal i com has dit... “o el què tu proposes és que no tinguem accés a la Tordera, la guardem a una vitrina?”... la meva resposta és que no, que l’ús social és propi d’un espai d’aquestes característiques, que s’ha de permetre (jo mateix faig ús de l’espai, i passejo per la Tordera, “amb cura i respecte” i amb la finalitat de “donar a conèixer els seus valors naturals”, “ i per corregir els aspectes negatius”,...), i que s’ha de treballar en que així sigui, perquè realment cal compatibilitzar la protecció de la natura amb el desenvolupament social i econòmic dels pobles.

Però siguem coherents, si us plau. Jo proposo un ús de l’espai, obert a tothom (sense restriccions d’edat, sexe, nacionalitat, etc, etc, etc,...). Faig sortides (gratis), dono la possibilitat que qui vulgui conèixer la Tordera i els animalons que hi viuen, doncs que ho pugui fer (gratis). Faig el que puc i més per donar a conèixer els seus valors naturals, aquest blog és un exemple (gratis), per tal que... “Si la gent no coneix la Tordera, com vols que la respectin, se la estimin i la protegeixin?” Aquest any posem una torre d’observació perquè la gent pugui gaudir d’un tram del riu sense perjudicar-lo o a costa d’augmentar l’afluència de persones a l’espai (gratis). Treballo per gestionar un tram del riu per tal de fer compatible la freqüentació amb la conservació dels seus valors naturals (gratis), i simplement delimitant zones d’ús, zones de pas i zones de lliure ús (de tot, ni blanc ni negre), etc, etc, etc,... ¿Que vull la Tordera en una vitrina?... no, simplement fer-ho compatible, alguns llocs s’han de regular i alguns s’han de fer d’ús lúdic... això és “conviure amb la natura”, han d’haver espais per a ús lúdic, i espais per a ús social, ni blanc ni negre.

I tu... ¿quina és la teva proposta?... augmentar la freqüentació a aquells llocs que encara no la pateixen??? Això és lo que entens per “sostenible”???

Dius... “El turisme sostenible fa que tingui sentit social i econòmic la conservació de la natura”. Estàs dient???... “si un espai, hàbitat o espècie natural no serveix per treure rendiment econòmic o social, doncs no l’hem de protegir perquè no serveix de res?”... en la meva opinió, així ens va i així hem arribat a on estem, que han de venir de fora (amb la XN2000) a dir-nos com hem de fer-ho, tot i que desprès no ho fem.

Javier Romera ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Javier Romera ha dit...

No vegis contraposició entre l’ús social i la conservació de la natura, simplement dic que s’ha de regular, i ara no es fa. Posar un cartell dient que l’espai està protegit no serveix de res si darrera no hi ha una gestió i seguiment encaminats en protegir l’espai, i atreure molta gent a un espai fràgil com és una zona humida (la Tordera) perquè vagin en bici, facin esport o treguin el gos a passejar, això no és donar a conèixer els seus valors naturals perquè se l’estimin, això és dotar al poble d’un espai verd de lleure incompatible (per massificació) amb la conservació dels valors naturals que es volen publicitar.

Busquem solucions i treballem plegats, però si us plau, no a costa de criticar opinions sense justificar-ho.

Salut,

Xavi