dimarts, 6 de juliol del 2010

Sobre les obres irregulars d'ATLL que han afectat a espais i espècies protegides de la Tordera, 6/7/10...

Cliqueu sobre l’etiqueta “denúncia” per veure les entrades anteriors.
.
Demanen aturar la Interconnexió ITAM-ETAP
Diari Maresme 6/7/10
.Foto: natura-tordera.blogspot.com
.
Representants de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i d’Orchis (Associació Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme), han mantingut aquest dilluns 5 de juliol una reunió amb responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i d’Aigües Ter – Llobregat (ATL), per tal de concretar l’abast de les afectacions generades per les obres que aquesta darrera empresa està executant en el curs de la Tordera, per a la connexió de la ITAM de la Tordera (a Blanes) i la ETAP del Ter (a Cardedeu). Aquestes afectacions ja van ser denunciades davant la Fiscalia de Medi Ambient, el passat 21 de juny, per les esmentades entitats conservacionistes.

Els denunciants han reiterat als responsables de l’ACA i d’ATL que la tramitació del projecte, així com el control d’aquestes actuacions, “no han complert, des l’inici, les normatives en vigor en matèria ambiental“, asseguren. A més, han manifestat “la necessitat de paralitzar les obres de manera precautòria mentre no s’efectuí un estudi seriós dels danys causats a les espècies i els espais protegits de la Tordera i es cerquin les mesures correctores i compensatòries adients”.

Segons han informat les entitats conservacionistes, els responsables de l’ACA i l’ATL no han aportat la còpia del projecte de connexió, “malgrat el seu compromís previ”. De totes maneres, els han assegurat que en un termini “molt breu” facilitaran còpia d’aquest, així com de les mesures correctores que ATL els proposa.

Posteriorment, les parts discutiran la idoneïtat o no de les mesures proposades, independentment de la tramitació judicial de la denúncia que van presentar el passat 21 de juny Javier Romera d’Orchis (Associació Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme), Carles Lumeras de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i el Biòleg Enric Badosa.

Les obres de connexió entre la planta dessalinitzadora de la Tordera (a Blanes) i l’estació de tractament del Ter (a Cardedeu) s’estan realitzant per abastar d’aigua a la ciutat de Barcelona.


DENUNCIEN LES OBRES DE CONNEXIÓ DE LA DESSALADORA DE BLANES PER LA SEVA AFECTACIÓ SOBRE ELS ESPAIS PROTEGITS DE LA TORDERA.
Ràdio Tordera 6/7/10
.

El passat mes de juny, la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny i l’entitat naturalista Orchis van denunciar davant la Fiscalia de Medi Ambient de l’Audiència Territorial de Barcelona i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya el que consideren irregularitats i incompliments en l’execució de les obres de connexió que s’estan duent a terme entre la dessaladora de Blanes i la potabilitzadora de Cardedeu. Ambdues entitats assenyalen que els treballs “han afectat greument a espècies i espais protegits” del riu La Tordera. Les obres s’estan realitzant per abastar d’aigua a la ciutat de Barcelona. Escoltem el portaveu de l’entitat naturalista Orchis, Xavier Romera.

Concretament, la denúncia va dirigida a l’empresa pública encarregada del projecte (Aigües Ter-Llobregat), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i contra el propi departament de Medi Ambient de la Generalitat. Els ecologistes consideren que, durant l’execució de les obres, cap d’aquests organismes ha complert les normatives vigents que els obliga a vetllar pels espais naturals i la flora i la fauna de la zona, inclosos a la Xarxa Natura 2000. Xavier Romera demana que les obres es facin correctament i que la zona afectada es restauri.

Ahir l’ACA i responsables de les entitats ecologistes es van reunir ahir per intentar acostar posicions respecta l’actuació realitzada. En una propera reunió responsables de l’ACA i l’ATL faran arribar als denunciant el projecte de connexió, així com de les mesures correctores que es proposa.