dimecres, 10 de novembre del 2010

ACA nostre de cada dia, bla, bla, bla... i amén... Ajornen per sorpresa obres de la depuradora. 10/11/10

http://salvemlarieradepineda.pangea.org/

COMUNICAT DE LA PLATAFORMA SALVEM LA VALL DE LA RIERA EN CONÈIXER LA RETALLADA PRESSUPOSTÀRIA QUE PATIRAN LES OBRES DE LA DEPURADORA DE L'ALT MARESME NORD (10/11/10)

El dilluns, 8 de novembre, es va dur a terme la quarta reunió de la comissió de seguiment de les obres de la depuradora de l'Alt Maresme Nord de la qual la nostra entitat en forma part. En el decurs de la trobada, a més a més d'informar-nos de l'estat d'execució del projecte, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va comunicar que, degut a les fortes restriccions pressupostàries i financeres que l'afecten, es veia obligada a posposar, sense data de realització, part de les actuacions previstes al projecte.

Les actuacions afectades són totes aquelles que no es consideren imprescindibles per la posada en funcionament de la planta.

D'acord amb les explicacions que van ser donades pels responsables de l'ACA les actuacions que RESTEN SUSPESES SENSE DATA D'EXECUCIÓ són:

1.- Tractament terciari de la planta.

Pel que fa a aquesta part del tractament, de moment tan sols es reservarà l'espai on en el futur és previsible que s'acabi instal·lant.

2.- Execució del projecte de conducció de les aigües tractades amb terciari fins abocar-les a la Tordera, a l'alçada de Fogars de la Selva

Aquesta proposta s'havia plantejat en el seu moment com la forma de tancar el cicle de l'aigua i de contribuir a la regeneració de l'aqüífer de la Tordera.

3.- Execució del projecte d'integració paisatgística i ambiental

Les intervencions previstes dins aquest projecte i que s'havien d'iniciar tan bon punt s'acabessin les obres de la planta de tractament incloïen els acabats estètics i vegetals de l'interior del recinte de la depuradora, la refosteració de la part posterior de la depuradora fins a la paret de la pedrera així com la restauració vegetal del tram de la riera que passa per davant de les instal·lacions i dels terrenys de l'antiga pedrera, que ara està molt malmès.
Sobre aquestes actuacions, l'ACA va reconèixer que, malgrat que les restriccions serien importants, encara s'havia de determinar el seu abast i que es concretarien properament.

4.- Execució del centre d'interpretació de la depuradora

Dins el recinte de la depuradora es preveia una sala que servís per reflectir, des d'un punt de vista didàctic, el funcionament de la planta i el paper que té la depuració dins el cicle de l'aigua, entre d'altres. Aquest centre havia d'actuar com a punt d'acollida per les visites de format divers que poguessin rebre les instal·lacions. De moment, l'únic que hi haurà serà l'espai físic però sense dotar-lo de cap mena de contingut.

La nostra entitat, en conèixer la dimensió que tenen aquestes restriccions i el seu termini temporal indefinit vol manifestar:

1.- El rotund desacord amb la decisió de l'ACA d'ajornar indefinidament aquesta part del projecte i amb el fet que la decisió s'hagi pres per sopresa i poc abans que la planta entri en funcionament.
2.- Entenem que aquestes restriccions suposen un greu incompliment dels compromisos de l'ACA i que devaluen les característiques d'un projecte unitari que havia de ser "modèlic" tant des del punt de vista del tractament de les aigües com de la seva integració paisatgística i ambiental.

3.- L'endarreriment sense data d'execució de part de les obres vol dir, a efectes pràctics, deixar inacabada la infraestructura. Per part de la nostra entitat no considerarem les obres com a finalitzades en tant que restin pendents d'execució les actuacions previstes.

4.- Amb la no realització del centre d'interpretació, la depuradora perd el seu potencial d'aprofitament didàctic i de sensibilització del cicle de l'aigua pels centres educatius i pel conjunt de la ciutadania, en general.

5.- La nostra entitat és conscient de la millora en el tractament de les aigües que suposarà l'entrada en funcionament de la depuradora i valora molt positivament que per fi es pugui disposar d'aquesta infraestructura, que millorarà molt la qualitat de l'aigua que s'aboca al mar. No obstant això, les restriccions pressupostàries de l'ACA no poden servir com a coartada per deixar sense executar de manera indefinida parts del projecte que considerem cabdals i que estaven contemplades des de l'inici.

6.- La nostra entitat demana un posicionament públic de l'Ajuntament de Pineda on mostri el seu desacord amb la decisió presa i on demani a l'ACA l'execució, amb un calendari a la mà, de les actuacions que ara queden suspeses.

7.- La nostra entitat demanarà a l'Administració que surti de les eleccions al Parlament del 28 de novembre l'acabament complert de les obres.

....................................

Ajornen per sorpresa obres de la depuradora
Diari Maresme 10/11/10
.

Obres de la depuradora Foto: pinedademar.org (Arxiu agost-2009)
.

La Plataforma Salvem la Vall de la Riera ha informat a través d’un comunicat enviat a la nostra Redacció que en la reunió mantinguda el passat 8 de novembre amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), aquesta entitat va informar que degut a les fortes restriccions pressupostàries i financeres que l’afecten, es veia obligada a posposar part de les actuacions previstes al projecte de la depuradora de l’Alt Maresme Nord. Les obres suspeses, sense una data concreta de realització, serien les que no es consideren imprescindibles per la posada en funcionament de la planta.


Actuacions aturades


Segons informa la plataforma pinedenca, les actuacions que resten suspeses i sense data d’execució són el tractament terciari de la planta; l’execució del projecte de conducció de les aigües tractades amb terciari fins abocar-les a la Tordera, a l’alçada de Fogars de la Selva; la realització del projecte d’integració paisatgística i ambiental; i l’execució del centre d’interpretació de la depuradora.


Desacord


Salvem la Vall de la Riera, que forma part de la comissió de seguiment de les obres, ha mostrat el seu “rotund desacord” amb la decisió d’aquest ajornament indefinit del projecte. Els membres de l’entitat pinedenca han criticat també que la decisió “s’hagi pres per sorpresa i poc abans que la planta entri en funcionament”.


Crítiques


Per la plataforma, aquestes restriccions suposen un greu incompliment dels compromisos de l’ACA i que devaluen les característiques d’un projecte unitari que havia de ser “modèlic” tant des del punt de vista del tractament de les aigües com de la seva integració paisatgística i ambiental. També assenyalen que, a efectes pràctics, aquesta decisió deixarà inacabada la infraestructura, i que amb la no realització del centre d’interpretació la depuradora perd el seu potencial d’aprofitament didàctic i de sensibilització ciutadana pel cicle de l’aigua.


Finalment, tot i que Salvem la Vall de la Riera valora “molt positivament” que per fi es pugui disposar d’aquesta infraestructura, “que millorarà molt la qualitat de l’aigua que s’aboca al mar”, apunten, també denuncia que, “no obstant això, les restriccions pressupostàries de l’ACA no poden servir com a coartada per deixar sense executar de manera indefinida parts del projecte que considerem cabdals i que estaven contemplades des de l’inici”.