dimarts, 9 de novembre del 2010

Exòtics 9/11/10... un problema massa greu, moltíssim, i l'administració mirant cap a l'altre costat, vaja...

Sense prevenció, sense control i vigilància àgil un cop detectats, i sobretot sense voler solucionar les causes (no les conseqüències)... ja poden dir o fer lo que vulguin, que l'administració és un colador de problemes i una butxaca foradada.
.
Un cop hi són, només ens queda veure com lenta, però imparablement, arriben a tots els raconets del país, amb l'única incògnita de quan serà, i amb un munt de bones intencions inútils. Això sí, tot això ho paguem nosaltres, no els responsables o els il·luminats de l'administració...
.
Els afectats per plagues denuncien la relaxació del control sanitari
El Periodico 9/11/10
.
Només el musclo zebrat ha causat a Endesa 2,5 milions d'euros en pèrdues
.

Un cargol poma cobert de fang, al costat dels seus ous (de color rosat), en un arrossar del delta de l'Ebre. arxiu / joan revillas

.

Responen a noms com musclo zebrat, cargol poma acanalat, cranc americà, morrut roig i, la més devastadora, l'arna del tomàquet (també coneguda pel seu nom científic, Tuta absoluta). Han arribat a Catalunya durant l'última dècada i han proliferat tant i tan ràpid que en aquests moments constitueixen autèntiques plagues que arruïnen collites i ocasionen seriosos danys en infraestructures. «És evident que les administracions han abaixat la guàrdia, que els controls sanitaris que s'haurien d'aplicar sobre les importacions, tant de vegetals com d'animals, sens dubte s'han relaxat», va denunciar ahir Joan Caball, coordinador del sindicat Unió de Pagesos (UP).

«Haurien d'invertir en més mitjans i destinar més recursos a aquests controls», va reclamar Caball al Govern central -responsable dels Punts d'Inspecció Fronterera (PIF)- i a la Generalitat, que és qui ha de vetllar pel compliment de les normes de sanitat vegetal i animal. A més, «haurien d'incidir més en les qüestions d'educació ambiental i, si és necessari, incrementar les mesures policials», va afegir Antoni Palau, gerent de l'àrea de medi ambient a les centrals hidràuliques de l'elèctrica Endesa.


FOCUS PRINCIPALS / Aquaris, entitats dedicades a la repoblació de peixos amb destí a la pesca recreativa i altres negocis relacionats amb la importació de fauna aquàtica figuren, segons Palau, entre els principals focus d'entrada d'espècies invasores. «Cada vegada que s'allibera una nova espècie piscícola en un riu o en un embassament, s'hi introdueix també tota la seva cohort de paràsits», va explicar el biòleg.


L'expansió dels nous colonitzadors (mol·luscos i insectes, vinguts majoritàriament d'Àsia o l'Amèrica Llatina) obeeix, entre altres qüestions, a la seva resistència als tractaments químics convencionals. A més, en el cas del cargol poma, «el problema és que es troba en un territori ecològicament molt fràgil, i per tant s'ha de mirar d'eradicar amb mètodes que no resultin agressius amb l'entorn», va observar Dani Forcadell, arrossaire i un dels primers a denunciar públicament la presència del mol·lusc. La Generalitat, que aquest juliol va donar al cargol poma rang de plaga, ha anunciat la seva intenció de dessecar un terç de les terres de cultiu del delta durant sis mesos per veure si d'aquesta manera s'aconsegueix controlar-lo.


QUEIXES DELS AGRICULTORS / Riu amunt, la principal preocupació és el musclo zebrat, que des del 2002 ha generat només a l'empresa Endesa unes pèrdues de més de 2,5 milions d'euros. El bivalve s'instal·la en superfícies fixes, sobre les quals es reprodueix, fins a obturar-les. «Hem hagut de parar turbines i canviar les reixes de les preses en diverses ocasions», va explicar Palau. Al camp, no s'han calculat els danys causats pels invasors -«hi ha tanta gent afectada que encara no n'hem recollit totes les dades», va dir el coordinador de la UP-, però «hi ha hagut pagesos que han hagut d'arrencar totes les plantes de tomàquets dels hivernacles per culpa de la Tuta absoluta», va assegurar.