dilluns, 22 de novembre del 2010

Primera sortida del Grup de la desembocadura de La Tordera 21/11/10. ORCHIS

.
Aquest diumenge hem acabat de definir el funcionament, objectius i funcions del Grup de treball de la desembocadura de La Tordera, que de moment compta amb 8 persones amb ganes d'ajudar i d'aprendre... i és que no només es tracta de treballar... també de gaudir i conèixer l'entorn del Delta...
.
Els integrants del Grup ho fan de manera voluntària i dins les possibilitats de cadascú, les activitats i treballs s'aniran decidint i anunciant, i s'apunta qui pugui i vulgui a cada una d'elles.
.
Aquest diumenge hem visitat el Pla de Grau (Malgrat de Mar) per conèixer els valors naturals d'aquesta plana agrícola del Delta de La Tordera i com els valors naturals de la desembocadura depenen directament de l'entorn proper.
.
El proper dissabte 27/11/10 visitarem i coneixerem el tram de riu de la Baixa Tordera millor conservat i menys alterat de tot el seu recorregut, per veure in situ les característiques pròpies de La Tordera i la seva riquesa i biodiversitat associada.
..
Pel que fa a la sortida al Pla de Grau (Malgrat de Mar), vam poder veure una gran varietat i quantitat d'aus, alguns residents tot l'any però ja molts hivernants...
.
12 cogullades vulgars (Galerida cristata)
>40 titelles (Anthus pratensis)
6 fredelugues (Vanellus vanellus)
cruixidells (Emberiza calandra)
1 puput (Upupa epops)
1 xoriguer comú (Falco tinnunculus)
repicatalons (Emberiza schoeniclus)
bitxacs comuns (Saxicola torquatus)
gratapalles (Emberiza cirlus)
cotxes fumades (Phoenicurus ochruros)
1 picot verd (Picus viridis)
8 esplugabous (Bubulcus ibis)
gavians argentats (Larus michahellis)
gavines vulgars (Larus ridibundus)
tudons (Columba palumbus)
coloms roquers (Columba livia var. domestica)
tórtores turques (Streptopelia decaocto)
uns 10 pit-rojos (Erithacus rubecula)
mosquiters comuns (Phylloscopus collybita)
pinsans comuns (Fringilla coelebs)
pardals comuns (Passer domesticus)
pardals xarrecs (Passer montanus)
1 trist (Cisticola juncidis)
6 passerells comuns (Carduelis cannabina)
caderneres (Carduelis carduelis)
gafarrons (Serinus serinus)
mínim 1 pardal de bardissa (Prunella modularis)
cueretes blanques (Motacilla alba)
alguna cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
merles (Turdus merula)
garses (Pica pica)
estornells vulgars (Sturnus vulgaris)
mallerengues carboneres (Parus major)
mallerengues blaves (Parus caeruleus)
rossinyols bords (Cettia cetti)
verdums (Carduelis chloris)
.
També vam aprofitar la trobada per transportar un tronc de grans dimensions al bosc de ribera que estem recuperant dins l'Acord de custòdia. Deu ni do per ser el primer! La Verònica, en Ramon, la Rosa i la Montse desprès de l'esforç...
.
.
Anirem introduint elements com aquest (tronc de grans dimensions) pel recorregut d'accés a la platja amb les finalitats de naturalitzar la zona, eliminar corriols i donar espais de refugi o d'assolellament a algunes espècies animals, entre d'altres. Per evitar que algú els pugui fer servir per a fer fogueres a la platja (molt freqüents malauradament), els tronc han de ser de grans dimensions i de molt pes, però el transport fins al lloc es fa amb furgoneta... ufff.
.
Si voleu formar part del Grup de treball, únicament cal enviar el nom i una adreça o telefon de contacte a javierfartet@msn.com o a orchis.naturalistes@gmail.com amb l'assumpte “Grup de treball” i rebreu tota la informació que necessiteu o vulgueu al respecte.