dijous, 18 de novembre del 2010

¡Suma y sigue!... Altre exòtica invasora 18/11/10...

Alerten d’un cactus invasor al Maresme
Diari Maresme 18/11/10
.
El cactus invasor. Foto: Oriol Bassa
.

La Federació ADF Maresme ha alertat que en els darrers anys, al veïnat de Sant Jaume de Traià, al terme municipal d’Argentona, s’ha fet comú un cactus d’aspecte desafiant, cobert de punxes blanques afilades. Es tracta de l’espècie Cylindropuntia tunicata o Opuntia tunicata, una planta originària del continent americà, que es reprodueix i colonitza fàcilment a nous espais, afectant a la vegetació autòctona; eliminant-la al no ser tan competitiva.

Fonts de la Federació asseguren que aquest cactus també desplaça a la fauna del territori per l’agressivitat de les seves punxes i, fins i tot, pot afectar a les persones, quan colonitza vora de camins i espais agrícoles i històrics, “convertint-se en un problema de salut pública”, assenyalen.
Segons l’ADF, només al veïnat de Sant Jaume de Traià, aquesta planta que hi devia arribar fa uns 15 o 20 anys, avui ocupa una superfície aproximada de 10.000 m2 i, en aquest sentit alerten que si continuen les condicions ambientals favorables, aquest cactus duplicarà aquesta superfície en els propers 10 anys.

Tècniques de control

Tot i que s’han aplicat diferents tècniques de control, com la crema controlada, l’eliminació manual o química, la Federació ADF Maresme ha informat que fins a la data d’avui, el sistema de control més econòmic i efectiu ha estat implantar una cobertura arbòria per tal de que l’ombra dels arbres eviti la proliferació del cactus invasor.