dimarts, 15 de març del 2016

2 cremes de canyes acaben descontrolades pel vent. Ràdio Palafolls 14/3/2016

2 cremes de canyes acaben descontrolades pel vent
Ràdio palafolls 14/3/2016


Avui dilluns és l’últim dia en el que està permès fer les cremes de restes vegetals o de canyes, ja que a partir de demà mateix i fins l’octubre no es podrà fer cap mena de foc.

Potser per això, aquest cap de setmana molts propietaris han aprofitat per eliminar les restes vegetals o les canyes dels seus terrenys.

El vent, però, ha complicat alguna de les cremes. Dissabte, a tocar del Gorg dels Cans, el fort vent va descontrolar una crema de canyes. Les flames es van apropar fins arran mateix de la carretera de Blanes, provocant un dens fum que posava en perill la circulació de vehicles.

Ràpidament s’hi van apropar fins a 5 dotacions dels bombers, vinguts de 4 parcs diferents, i patrulles de la Policia Local de Palafolls i de Blanes, que van donar pas alternatiu als vehicles, mentre s’extingien les flames i es remullava la zona. Finalment es va cremar una hectàrea.

L’endemà diumenge, una altre crema de canyes, també a la riba de la Tordera, però  l’alçada del camp de vol, també va necessitar la presència dels bombers. En aquest cas, es van desplaçar 3 dotacions, i es va cremar uns 2000m2, segons fonts dels bombers.

A partir de demà, però queda prohibit fer qualsevol crema de restes de poda, d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni tampoc de marges pròxims a zones forestals. Ho explica Oriol Bassa, tècnic de Medi Ambient de PLF.

Aquesta prohibició té com a objectiu prevenir els incendis forestals durant l’època de bonança meteorològica. El Decret de prohibició regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat, també fer barbacoes o calçotades. Només s’expedirà permisos excepcionals per actuacions molt concretes.

Les persones que necessitin fer qualsevol foc, hauran de tramitar el permís, però tot i així, amb autorització inclosa, les autoritats poden revocar-la en el cas de condicions meteorològiques adverses.

Foto de portada: Pedro Luna


Entra en vigor la prohibició de fer foc al bosc
Ràdio pineda 15/3/2016

Un petit foc original l'any passat a la Riera de Pineda

Avui entra en vigor la prohibició d’encendre foc en terrenys forestals, que es mantindrà fins al 15 d’octubre, amb l’objectiu de prevenir els incendis forestals a Catalunya. No es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense una autorització del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.
També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.