dimarts, 19 d’abril del 2016

Els pescadors de sonso tornen a pescar després de nou mesos de veda. 16-19/4/2016

Els pescadors de sonso tornen a pescar després de nou mesos de veda
Ràdio Pineda 19/4/2016

Els pescadors de sonso tornen a la mar després d'una veda de 9 mesos. Els biòlegs asseguren que hi torna a haver sonso després que gairebé desaparèixer de la costa per motius que es desconeixen. L'estiu passat les 26 embarcacions censades entre Arenys i l'Estartit van decidir tancar la pesquera per la caiguda sobtada de les captures. El sonso viu exclusivament als fons sorrencs i poc profunds del Maresme i del nord de Catalunya. La baixada de moles de sonso pot ser deguda a una mala reproducció, per la sobrepesca i per l'augment de la temperatura de l'aigua.

Si no hi ha cap entrebanc podran pescar fins a final d'any, quan tenen establerta la veda entre desembre i març

Els pescadors gironins podran capturar sonsos
El Punt Avui 16/4/2016

Les barques censades als ports de Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Palamós i l'Estartit podran tornar a capturar a partir de dilluns unes quotes de sonso que, amb caràcter de precaució, es mantindran en uns valors mínims de 80 quilos per embarcació i dia. Fa nou mesos que es va tancar la pesquera a causa de la caiguda sobtada de les captures.

La flota del sonso, aturada des del juliol, torna a mar
El Punt Avui 16/4/2016

S'aixeca la veda, per la falta de peix, establerta a una trentena de barques des d'Arenys de Mar fins a l'Estartit

Aquesta mateixa setmana, els biòlegs s'han assegurat que n'hi torna a haver

ELENA FERRAN - ARENYS DE MAR
Dilluns podran sortir les primeres barques a pescar el sonso. Els mostrejos que van fer els biòlegs a principi de setmana, acompanyats pels pescadors d'Arenys i Blanes, demostren que n'hi torna a haver després de pescar una mola de 500 quilos. L'estiu passat les 26 embarcacions censades entre els ports d'Arenys, Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Palamós i l'Estartit que s'autoregulen la pesca van decidir tancar la pesquera per la caiguda sobtada de les captures.

“Tot indica que serà una bona temporada; en tenim ganes, perquè la situació s'estava allargant massa”, asseguren des del port arenyenc. Fa nou mesos que estan a l'atur i els qui han pogut han aprofitat aquesta llarga espera per invertir en maquinària i repintar la barca. “Volem fer bé les coses, pel recurs pesquer i per l'economia dels pescadors”, explica un dels impulsors del pla de cogestió, Mauricio Pulido.

Des del 2012 els pescadors, juntament amb l'administració, ecologistes i científics, s'autoregulen per controlar el peix que extreuen amb l'objectiu de fer la pesquera al màxim de sostenible. Dilluns només sortirà la meitat de la flota i s'han fixat uns valors mínims de captures de 80 quilos per embarcació i dia. Al port d'Arenys de Mar s'embarcaran només quatre barques. “Seran els últims que no van pescar”, explica Justo Iribarne. Les quotes s'aniran ajustant a través del comitè de cogestió, segons l'abundància de les moles i l'evolució del preu de venda a la llotja, que s'espera que sigui força elevat.

El sonso, el peix de talla petita exclusiu dels fons sorrencs i poc profunds del Maresme i del nord de Catalunya, va desaparèixer el mes de juliol passat i ho va fer de cop, quan les barques tornaven amb només 50 quilos.“El que va passar continua sent un misteri, haurem d'esperar si es torna a repetir o és un fet aïllat”, diu Pulido. L'explicació podria ser des d'una mala reproducció fins a la migració per l'augment de la temperatura de l'aigua.

Si no hi ha cap entrebanc podran pescar fins a final d'any, quan tenen establerta la veda entre desembre i març.

LA DATA

20.07.14 és el dia que va començar la veda d'urgència decretada per la direcció general de Pesca.

Els pescadors engeguen amb optimisme la temporada del sonso
Diari de Girona 18/4/2016

Les primeres embarcacions assoleixen els 80 kg de captures permès en poc menys de dues hores

Els pescadors engeguen amb optimisme la temporada del sonso ACN

ACN Les 26 barques censades als ports d'Arenys de Mar, Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Palamós i l'Estartit per a la captura de sonso han tornat a feinejar aquest dilluns, després de nou mesos d'aturada pel tancament de la flota. La decisió es va prendre el juliol passat en observar-se una important caiguda de les captures i amb l'objectiu de propiciar una recuperació biològica dels caladors. Els primers pescadors que s'han fet a la mar ja han pogut comprovar que això ha estat així i en poc menys de dues hores les quatre embarcacions que han partit del port arenyenc han assolit els 80 quilos de captures permès. Toni Cardó, un dels pescadors amb barca al port d'Arenys de Mar, explica que "les perspectives són bones" per aquesta temporada i augura unes bones xifres de vendes per a un peix "molt estimat" que ha estat molts mesos absent als mercats i restaurants.

"Hem agafat 70 o 80 quilos. Ara a veure com va la venda, però després de tants mesos esperem que vagi molt bé", explica Toni Cardó de camí a port. Les barques han sortit del port d'Arenys de Mar puntualment a les set del matí i pocs minuts abans de les nou ja descarregaven les captures a la llotja.

La feina s'ha fet prou ràpida en aquesta primera jornada després que s'hagi posat fi al tancament de la flota. Les quatre barques del port arenyenc han calat davant de la costa de Sant Pol de Mar i Canet de Mar, on ja feinejaven ara fa nou mesos, quan es va decidir aturar les captures per afavorir la recuperació biològica d'uns caladors que anaven a la baixa

"Aquest sonso no ha criat aquí, ha criat més endins i ara s'apropa a les platges on l'aigua és més calenta. Vam plegar perquè no hi havia sonso, però el peix ja té aquests cicles i passa amb totes les espècies. Toquen dos anys bons per un de dolent", reflexiona aquest pescador en relació a les mesures per a la cogestió de la pesca.

Segons detalla Cardó, les sonseres ja fa vint anys que treballen amb aquest sistema. Hi creu, però no el veu com una fórmula màgica: "Abans no anàvem units i si un agafava 500 quilos, l'altre en volia fer 700. Ara tenim el pes regulat i tothom ho compleix. En pesquem menys i semblava que d'aquesta manera no s'hauria d'acabar mai".

Ara el Comitè de Cogestió del sonso ha tornat a autoritzar la pesca després d'un exhaustiu seguiment científic dels caladors. Sembla que torna a haver-hi peix en abundància, però per precaució les captures es mantindran en els 80 kg per embarcació i dia, com abans del tancament.


Reobren la pesca del sonso després de nou mesos amb la flota al port
Diari de Girona 18/4/2016

Hi ha nou embarcacions autoritzades per realitzar l'activitat a Palamós, l'Estartit i Sant Feliu

Reobren la pesca del sonso després de nou mesos amb la flota al port. aniol resclosa

GIRONA | C.T.B. La flota sonsera catalana es farà novament a la mar aquest dilluns, i en setmanes alternes, després de nou mesos als ports esperant els resultats dels mostrejos i del seguiment científic de la població de sonso que en garantís una explotació sostenible. La flota amb permís especial de pesca de sonso amb sonsera està integrada per tres embarcacions de Sant Feliu de Guíxols, tres de Palamós i tres de l'Estartit; set de Blanes i vuit d'Arenys de Mar. Les quotes de captura del sonso es mantindran, amb caràcter de precaució, amb uns valors mínims: 80 quilos al dia per a les embarcacions amb més de dos tripulants i 61 quilos al dia per a les barques amb dos tripulants, segons c0nsta en la resolució d'ahir signada pel director general de Pesca de la Generalitat. Aquestes quotes s'aniran ajustant en temps real a través de la Comissió Permanent del Comitè de Cogestió, segons l'abundància de les moles de sonso i l'evolució del preu de venda en llotja, que s'espera que serà força elevat, va informar el Departament.

Durant els primers mesos de la campanya de l'any 2105, es va fer evident una progressiva caiguda de les captures de sonso que va alertar el Comitè de Cogestió, el qual, en aplicació del criteri de precaució, va proposar el tancament de la pesquera el passat 17 de juliol de 2015. Per resolució de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del mateix dia, es va tancar la pesquera i amarrar la flota fins que els resultats del seguiment científic vinculat al pla de gestió han permès reobrir-la, nou mesos més tard.

Model de cogestió
El Departament ha comunicat que el model de gestió aplicat a la sonsera és innovador i es basa en part en la recuperació de l'antic sistema de governança dels pescadors al qual s'han incorporat criteris tècnics i científics. En el model de cogestió, les decisions es prenen per acord entre totes les parts involucrades, pescadors, personal tècnic de l'Administració, científics i ecologistes, i aspira a mantenir la pesquera dins del Rendiment Màxim Sostenible en aplicació d'un patró d'explotació bioecònomic que permeti mantenir unes condicions socioeconòmiques dignes per al sector pesquer.