diumenge, 7 d’agost del 2016

Avui fa 37 anys de l'incendi dels Pinars de Lloret de Mar 7/8/2016

Avui fa 37 anys d'aquell fatídic dia, les 21 vides que va esbiaixar el foc a l'Urbanització Els Pinars,(1/2)

I recupero una notícia del 2009...

La tragèdia de l'incendi dels Pinars de Lloret: 21 morts trenta anys després
Ecodiari 10/8/2009

Veïns i Ajuntament van fer una homenatge a les víctimes


Una quarantena de veïns de la urbanització Els Pinars de Lloret de Mar (la Selva) i membres del consistori han homenatjat aquest divendres amb la descoberta d'un monòlit la memòria de les 21 víctimes mortals de l'incendi forestal que el 7 d'agost de 1979, just fa 30 anys, va arrasar aquest complex residencial.

"Ho recordo amb molta tristesa. Les víctimes eren famílies de Badalona i Barcelona que feia poc que s'havien comprat les parcel·les i no coneixien la urbanització",  va explicar l'Eduard López, veí dels Pinars. "En veure's sorpresos pel foc van decidir pujar muntanya amunt. Una mala decisió perquè la urbanització no tenia sortida i van anar a parar a un cul-de-sac", va lamentar López.

"Les 21 persones van agafar un corriol molt poc transitat i van quedar atrapades en un barranc. El foc els va agafar ràpidament morint ofegats i quedant després totalment carbonitzats", ha explicat en Francisco Costa, taxista jubilat i veí del carrer Andorra de la urbanització des de fa més de quatre dècades. "Una verdadera llàstima perquè varen anar a morir a només 25 metres de la carretera general, que en aquella època feia més volta que l'actual, però ells no ho sabien", ha assenyalat Costa, que considera que la desconeixença del terreny i les presses per l'avanç imparable del foc van desembocar en la tragèdia. "Nosaltres portàvem temps aquí i vam decidir anar cap avall perquè sabíem que amunt no hi havia sortida", va puntualitzar el veí.

L'exalcalde de Lloret de Mar i cap de Bombers d'aquella època, Jordi Martínez, va ser un dels primers a arribar a la urbanització aquell 7 d'agost de 1979. "Fa 30 anys però puc recordar perfectament la pel·lícula. Quan vaig arribar, a la muntanya de l'Àngel ja hi havia tres focus actius", ha rememorat Martínez. "El fort vent de garbí impulsava la llengua de foc i en poques hores va arribar aquí, va saltar la carretera i va entrar a la urbanització", ha explicat l'exalcalde de Lloret. "Igualment, recordo amb nitidesa que algú va avisar que quedava gent a dintre la urbanització i per això vam agafar un cotxe de la policia local per anar a cercar-los, amb llums i sirena enmig del fum. No vam trobar a ningú", va afirmar Martínez.

Només quan es va poder controlar el foc, al cap de més de 30 hores, es va fer la macabra troballa de 21 cossos carbonitzats al fons d'un barranc i els seus cotxes al final del carrer de Bellmunt, en una placeta sense sortida. "Jo penso que hi va haver un líder que va ser l'encarregat de guiar el grup de persones, molt heterogeni, format per persones d'avançada edat, parelles de mitjana edat i, fins i tot, un nadó de només 9 mesos", ha enumerat l'excap de Bombers de Lloret de Mar. "No va saber identificar bé la zona perquè segurament no hi havia estat mai i es va anar endinsant dintre el bosc per anar a topar amb un barranc escarpat", ha comentat Martínez, que ha lamentat que per només 20 metres no haguessin trobat la sortida i la seva salvació.