dimarts, 23 d’agost del 2016

LA PILONA: UN FUTUR INCERT elmalgratenc 23/8/2016

LA PILONA: UN FUTUR INCERT
elmalgratenc.com 23/8/2016

L’any 2009 es va aprovar emprendre les mesures necessàries per conservar aquest element històric.

foto: AJMalgrat (fons Juli Cardona)

La base que suporta La Pilona es troba força deteriorada. Amb el pas del temps el mar l’ha anat erosionat. Es poden apreciar amb claredat les varetes de ferro que es col·loquen per reforçar el formigó. La situació es repeteix a l’exterior, a la part visible d’aquest element emblemàtic. Lentament les pedres del mur que l’embolcalla s’estan desprenent i acaben al fons del mar.

L’any 2009 els partits polítics a l’ajuntament van acordar emprendre les mesures necessàries per conservar La Pilona, així com engegar els tràmits per reconèixer-la oficialment com un element històric a conservar.
El consistori va encarregar un estudi on es contemplen diferents actuacions a seguir, algunes d’elles d’elevat cost econòmic. Actualment s’està examinant quina d’aquestes seria la millor opció. Moltes veus, però, clamen una solució immediata. Temen que l’espera faci que en pocs anys aquesta estructura -amb més d’un segle de vida- acabi per desaparèixer. Temorós també es mostra el consistori malgratenc, des d’on es recorda la intenció del Ministeri de Medi Ambient d’enfonsar l’estructura ja que la considera un perill per a la navegació. Un fet que, de moment, s’ha anat eludint.

Testimoni del passat miner

La Pilona, amb 107 anys d’història, és un dels pocs elements que queden del passat miner de Malgrat de Mar. Suportava una estructura metàl·lica que servia per transportar els minerals que s’extreien de les mines de Can Palomeres fins al mar i carregar-los als vaixells. Quan es va acabar l’activitat minera, la instal·lació es va desmuntar i només en va quedar el testimoni d’aquesta base de formigó.



-------------------------------------------

Recupero una notícia i vídeos de La Pilona...



La Pilona
albert serrano
Malgrat Confidencial 18/11/2009

Actualizat el 18 nov. 2009
Aquesta base de formigó és La Pilona, un dels punts emblemàtics de Malgrat de Mar. Està situada davant la platja del municipi. I aquest 2009 ha fet 100 anys. Submarinistes del Club Mola Mola han enregistrat aquestes imatges on es pot veure que la part de sota aigua està força malmesa. I és que el mar lha anat erosionant. Es poden apreciar clarament les varetes de ferro que es col•loquen abans que el formigó per a reforçar-lo.
Aquestes imatges van impulsar els partits de loposició a presentar una moció a lúltim ple on es demanava emprendre les accions necessàries per a conservar La Pilona. La moció es va aprovar amb el suport de tots els grups.
Ara es farà un estudi per conèixer lestat real daquesta estructura. Després, es prendrien les mesures més oportunes per garantir-ne la conservació. El plenari també va aprovar engegar els tràmits per reconèixer oficialment La Pilona com un element històric a conservar. I és que aquesta base de formigó és el que queda del passat miner de Malgrat de Mar. Suportava una estructura metàl•lica que servia per transportar els minerals que sextreien de les mines de Can Palomeras fins al mar i carregar-los als vaixells. Quan es va acabar lactivitat minera, la instal·lació es va desmuntar i només en va quedar el testimoni daquesta base de formigó: La Pilona.



BLANES SUB - IMMERSIO A LA PILONA MALGRAT
AntillaSalsa Barcelona
Actualizat el 28 ene. 2011