dimecres, 12 d’octubre del 2016

Algunes notícies per llegir 10 i 11/10/2016...

La Guàrdia Municipal de Breda rescata un astor ferit
Nació digital 11/10/2016

 L'animal té una ferida a una ala i no pot volar, fet pel que vagava per la zona


La Guàrdia Municipal de Breda ha rescatat el dilluns 10 d'octubre un astor ferit als voltants de la zona de Can Sagristia, al límit dels termes municipals de Breda i Sant Feliu de Buixalleu. L'animal té una ferida a una ala i no pot volar, fet pel que vagava per la zona. L'exemplar d'astor ha passat la nit a les dependències de la Guàrdia Municipal. Aquest matí un equip d'Agents Rurals ha recollit l'astor per al seu trasllat al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, a Santa Perpètua de Mogoda. Allà es recuperarà de les seves ferides i es procedirà a la seva alliberació.

L'astor és un ocell de rapinya emprat en falconeria, comú als boscos del Massís del Montseny. S'alimenten d'altres ocells com el faisà o la perdiu, i de petits mamífers com conills, esquirols o llebres, entre d'altres. Els seus hàbits de vida són força sedentaris, i també es poden trobar exemplars d'aquesta espècie a les muntanyes durant l'hivern.


Regatistes del Club Nàutic d’Arenys rescaten una tortuga ‘Caretta Caretta’
Ràdio Arenys 11/10/2016

( Foto: Club Nàutic Arenys )

Va ser abans de començar la Copa Synera que es disputava en aigües arenyenques, motiu pel qual es va ajornar el tret de sortida de la prova fins a salvar l’animal que estava enganxat en una corda lligada en un palet.

El vicecomodor del Club Nàutic, Joaquim Arnaus, ha explicat que tots els regatistes van estar pendents de l’estat de la tortuga i que no els va importar ajornada l’inici de la prova. Els esportistes van tenir cura de l’animal, que tenia una aleta ferida, fins que van arribar tècnics del Centre de Recuperació d’Animals Marins per emportar-se-la. Arnaus ha afirmat que la idea de l’entitat és apadrinar la tortuga, de fet, ja li han posat el nom de ‘Synera’. També han demanat al CRAM poder assistir al seu alliberament al mar quan estigui recuperada.

Arnaus ha destacat que és habitual que els regatistes es trobin amb tortugues, dofins i balenes quan naveguen a alta mar. Malauradament, però, cada vegada en veuen menys per culpa de la contaminació i la brossa que hi va a parar.

La tortuga ‘Caretta Caretta’ és l’espècie més comuna al Mediterrani. Actualment està classificada com un dels animals marins en perill d’extinció. A Catalunya, està declarada com a espècie protegida des del 1988.


Lloret vol enfonsar un vaixell al mar
Ràdio Palafolls 11/10/2016


La finalitat d’enfonsar una embarcació davant la costa del municipi és convertir-ho en una atracció turística per als submarinistes.

El consistori va aprovar per unanimitat la moció presentada pel regidor no adscrit Enric Martínez i (durant aquesta setmana) es preveu que es reuneixin amb els centres de busseig per buscar el vaixell adequat per enfonsar a una profunditat de 20 metres perquè és més assequible pels aficionats.

Enfonsar un vaixell com a atractiu turístic no és una pràctica nova, a Palamós ja hi ha el Boreas. L’ideal, segons els responsables de la proposta seria situar-lo a una profunditat de 20 metres perquè així no es requereix una titulació superior ni s’ha de fer descompressió, sinó que estaria a l’abast dels aficionats.

Des de l’associació mediambiental Xatrac de Lloret, el seu president Santi Escartín, destaca, però, que s’ha de tenir en compte les condicions del fons marí i evitar col·locar-lo en les zones de posidònia.

Un cop decidit quin vaixell s’enfonsarà s’haurà d’eliminar qualsevol element tòxic que pugui contaminar el mar i també caldrà senyalitzar-lo correctament. Des de l’associació apunten que si es fa una correcta neteja no té perquè ser un perill pel medi.

Es preveu que estigui acabat de cara al 2018.


L'oposició reclama que es protegeixi la Pilona de Malgrat
El Punt Avui 11/10/2016

ERC, el PDC i la CUP defensen la necessitat de conservar l'estructura

És una icona del passat miner del poble


LLUÍS MARTÍNEZ - MALGRAT DE MAR
Els grups d'ERC, el PDC i la CUP de Malgrat de Mar s'han aliat per reclamar mesures urgents que garanteixin la conservació de la coneguda Pilona, una antiga plataforma marítima situada davant la platja que es va instal·lar a principi del segle XX per carregar el ferro que s'extreia de les mines de Can Palomeres. Segons els grups de l'oposició, la construcció ha esdevingut amb el pas del temps una peça patrimonial “extraordinàriament valuosa” i un dels trets identitaris més característics de la població. “En els darrers anys un gran nombre de malgratencs han expressat la seva preocupació pel que es veu com un procés de degradació evident”, assenyalen tots tres, que aposten perquè aquesta icona sigui preservada.

El 2009, l'Ajuntament va acordar, a petició de CiU, ERC i ICV, l'inici de les accions necessàries per comprovar l'estat de la plataforma i prendre les mesures adients per assegurar-la. La moció va propiciar que l'Ajuntament encarregués un estudi sobre quines actuacions calia fer-hi i quin cost tindrien per mantenir en més bones condicions l'estructura. Les conclusions van donar fins a quatre propostes, de menor a major intervenció. El ventall passava de la demolició, que costava llavors 57.014 euros, a l'abalisament més la rehabilitació completa, amb un pressupost de 318.845 euros. Els tres grups recorden que set anys després no s'ha portat a terme res. Tot i que en el ple de setembre es va decidir incloure la Pilona com a vestigi dins un pla director, la mesura no n'asseguraria la preservació i tant ERC com la CUP i el PDC exigeixen que s'incorpori urgentment la construcció dins el catàleg de béns protegits i que es portin a terme les accions necessàries per consolidar-la de forma urgent.


Endesa reforma una línea de media tensión en el parque natural del Montnegre i el Corredor
Europa Press 11/10/2016


Endesa ha renovado una línea eléctrica de media tensión (25 kV) del municipio de Tordera (Barcelona) a su paso por el parque natural del Montnegre i el Corredor, un espacio protegido por su valor ambiental, ha informado la compañía en un comunicado este martes.

La reforma ha implicado la sustitución de 60 postes de madera que habían sido dañados debido a que los pájaros carpinteros del parque intentan construir sus nidos en los soportes de la línea eléctrica.

El coste de la reforma ha ascendido a 50.000 euros y ha mejorado la seguridad de una línea que subministra electricidad a los 3.429 clientes de la empresa en Tordera.


Llamada de emergencia para salvar las praderas marinas
La Vanguardia 11/10/2016

Un destacado grupo de científicos reclama atención para uno de los ecosistemas más importantes y olvidados de nuestro litoral

Diversas especies de tortugas se alimentan en las praderas marinas (Tini31 / Getty)

JOAQUIM ELCACHO 10/10/2016 16:53 | Actualizado a 12/10/2016 12:03
Un equipo de 122 científicos de 28 nacionalidades ha iniciado esta semana una campaña internacional para reclamar la protección de uno de los ecosistemas más ricos y amenazados de nuestro planeta: las praderas marinas.

La lista de firmas que dan apoyo al documento Securing a future for seagrass (Asegurar el futuro de los prados marinos) está encabezada -atendiendo al orden alfabético de apellidos- por Teresa Alcoverro, responsable del Departamento de Ecología Marina del Centre d’Estudis Avançats de Blanes), y cuenta además con las firmas de María Jesús García Sánchez (Universidad de Málaga) y Fiona Tomas Nash (IMEDEA).

Los investigadores firmantes piden el compromiso de las instituciones a escala local, regional y global; así como de los medios de comunicación, para incorporar a las praderas marinas entre los valores naturales que deben ser reconocidos y protegidos de forma urgente.

El joven que limpiará los océanos estrena la primera barrera caza-plásticos

Cuando pensamos en los fondos marinos nos vienen rápidamente a la memoria diversas especies de animales y alguna imagen de algas, corales, rocas y fondos de arena. No obstante, uno de los ambientes que más fácilmente podemos observar cuando nos sumergimos a escasos metros de la costa y en aguas poco profundas están ocupados por plantas marinas que se parecen bastante a las que podríamos encontrar al aire libre.

 Fondo de arena junto a praderas submarinas en el Mediterráneo (mgokalp / Getty)

En algunos casos, la similitud es tan evidente que estas grandes extensiones de plantas adaptadas al agua salada se conocen como praderas marinas o praderas de angiospermas (o fanerógamas) marinas. Este tipo de praderas se encuentran entre los ecosistemas marinos más complejos y ricos del planeta. Proveen múltiples funciones y servicios relevantes al ecosistema marino y pueden ser considerados como indicadores biológicos de los cambios ambientales relacionados con el impacto del hombre en el ecosistema. El litoral sin praderas marinas puede parecer limpio y sano a simple vista pero en realidad es el síntoma más evidente de un litoral sin vida.

Los promotores de esta declaración que ahora está abierta a la recogida de muchas más firmas de científicos destacan que “las praderas submarinas son de fundamental importancia para el planeta; están presentes en las franjas costeras de casi todos los continentes y su biodiversidad se asocia y apoya productividad de las pesquerías”.

 Praderas marinas con un grupo de peces en aguas de las Bahamas (ShaneGross / Getty)

La pérdida de los prados marinos está provocada en muchas ocasiones por impactos de origen humano como la contaminación, la urbanización de la costa (puertos deportivos y similares) y la mala gestión de la pesca; sin olvidar el calentamiento del agua como consecuencia del cambio climático.

La progresiva desparición de las praderas marinas no solo pone en peligro a miles de especies sino que también perjudica gravemente a las poblaciones humanas vinculadas con los recursos marinos.

“Hacemos una llamada a la acción para asegurar el futuro de las praderas marinas. Esto significa mejorar la calidad del agua, la prevención de los daños causados por las prácticas de pesca destructivas y la incorporación de estos ecosistemas en las zonas marinas protegidas”, destaca el documento presentado esta semana por la World Seagrass Association.

Un patrimonio natural tan importante como la secuoyas

La investigadora Teresa Alcoverro explica -respondiendo a las preguntas de La Vanguardia Natural- la importancia de las praderas marinas.

- ¿Cuáles son y dónde se encuentran las praderas marinas más importantes en nuestro litoral?

- En toda la costa Española tenemos praderas de forma muy extensiva y quizás destacaría por su importancia y extensión las de las Islas Baleares, pero encontramos en toda la costa Mediterránea, Atlántica e incluso en las Islas Canarias

- ¿Cuáles son las principales amenazas para estas praderas de nuestras aguas?

- Durante muchos años la mayor amenaza en nuestras costas ha sido la eutrofización (aumento de nutrientes), pero en los últimos años en la costa catalana se ha notado una mejora que seguramente está totalmente relacionado con la mejora de la calidad de la agua. Actualmente la mayor amenaza, junto con los nutrientes, es la construcción de puertos, el anclaje, la sobrepesca y seguramente el cambio climático.

Teresa Alcoverro, investigadora y jefe del Departamento de Ecología Marina del Centre d'Estudis Avançats de Blanes. (TA)

- ¿Qué se debería hacer para ayudar a proteger nuestras praderas?

- Las praderas están protegidas por ley en nuestras costas y por tanto en principio no debería permitirse ningún tipo de construcción en zonas con praderas; también se debería seguir regulando los nutrientes de forma estricta (como se ha hecho con la directiva Marco del Agua, una gran iniciativa europea); la sobrepesca también es una factor clave que está afectando no sólo a las praderas marinas sino todos los ecosistemas de macrófitos Mediterráneos.
En resumen, se debería mantener nuestras praderas marinas con las mejores condiciones posibles para tener un máximo de resiliencia para los inminentes cambios globales que nos llegarán y todavía no sabemos cómo afectarán estos ecosistemas. El problema es que a menudo todo lo que está bajo agua no se ve y por lo tanto no existe. Esto teniendo en cuenta que las praderas del Mediterráneo, mayoritariamente dominadas por Posidonia oceanica son los equivalentes de los bosques de secuoyas por su longevidad y características excepcionales.

Más información:

Declaración Securing a future for seagrass

Lista inicial de firmas