dissabte, 15 d’octubre del 2016

"Isla de los pájaros"... La Pilona de Malgrat de Mar 14/10/2016 Font: youtube.com



Malgrat de Mar 2016 - DRONE- DJI PHANTOM 4K HD
thomassgold.com

Publicat el 14 oct. 2016
DJI PHANTOM 4K hd playa Malgrat de Mar " Isla de los Pájaros " vuelo dron.
DJI PHANTOM hd 4k Malgrat de Mar beach "Bird Island" flying drone.


La Pilona serà catalogada com a bé cultural d'interès local
Ajuntament de Malgrat de Mar 14/10/2016

Tots els grups municipals del consistori malgratenc van aprovar anit en la sessió plenària del mes d'octubre incorporar urgentment La Pilona al catàleg de béns protegits del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) com a bé cultural d'interès local. ERC, PDC i CUP van presentar una moció per catalogar La Pilona, així com perquè sigui consolidada i conservada per aturar el procés de degradació dels suports de la plataforma marítima, que és testimoni del passat miner de Malgrat de Mar.
La Pilona és una antiga plataforma de pedra i formigó de 107 anys d'antigüitat que s'utilitzava perquè els vaixells hi carreguessin el ferro que s'extreia de les Mines de Can Palomeres. Un sistema telefèric feia arribar el mineral en vagonetes des de les mines i a mar. Un cable aeri d'uns 1.400 metres de llarg -de fet eren dos cables en cada sentit unia l'estació de càrrega de les mines amb la plataforma receptora a dins de mar. 
 
La moció aprovada ahir és una proposta estudiada i formulada pels historiadors malgratencs Sònia Garangou, Núria Arís, Joan Piña i Joan Bosch. Aquesta moció afirma que "en els darrers anys un gran nombre de malgratencs han mostrat la seva preocupació pel que es veu com un procés de degradació evident de la Pilona, fins el punt que s'ha creat un grup a les xarxes socials demanant que aquesta icona malgratenca sigui preservada". 

La moció aprovada per govern municipal -PSC i JXM- i per l'oposició -ERC, PDC, CUP i PP- acorda que s'incorporarà urgentment La Pilona al catàleg de béns protegits del pla d’ordenació urbanística municipal com a bé cultural d’interèslocal pel seu interès "com a excepcional vestigi arqueològic del nostre passat miner i el seu significat actual com a tret identitari de la població".
La moció també proposa dur a terme "les accions necessàries amb totes les administracions competents per tal de garantir la seva consolidació i adequada conservació, assumint els costos, si és necessari". A més, "que la consolidació i adequada conservació es prenguin amb la màxima celeritat possible donat l’estat de degradació dels suports de la plataforma, en un termini màxim d'un any". En aquest sentit, tots els grups municipals van acordar que aquest termini inicialment serà d'un any, però que es podrà prorrogar 1 any més si es justifica el motiu. 
La regidora d'Urbanisme, Mireia Castellà (JXM), va defensar que el govern municipal comparteix la voluntat de la moció presentada "de protegir i donar valor a La Pilona com a símbol del poble". 
La portaveu del PDC, en nom dels partits que van presentar la moció, Neus Serra, va recordar que "fent una cerca a les hemeroteques, es pot veure que aquest és un tema recurrent que sempre ha sortit en aquest plenari". "1998, 2000, 2001... sempre ha estat un tema que el govern ha dit que calia posar en valor però no s'ha concretat mai", va explicar. 

NOU PAS PER CONSERVAR LA PILONA
elmalgratenc.com 14/10/2016

foto: Josep Comas Alemany

Malgrat de Mar ha fet un nou i reiterat pas per conservar l’element històric de La Pilona, la base de formigó que es troba a uns 500 metres de la platja mar endins i que forma part del “passat miner” del municipi.

Durant el ple d’aquest dijous al vespre, per unanimitat dels partits polítics municipals, s’ha acordat qualificar La Pilona com a Bé Cultural d’Interès Local. També es desenvoluparan les accions necessàries per a la seva conservació i s’integrarà com a “vestigi més visible” en el projecte de les Mines de Can Palomeres.

Tot plegat, segons han acordat els grups al consistori, es farà “amb la màxima celeritat possible donat l’estat de degradació dels suports de la plataforma”. El termini inicial per fer-ho és d’un any. En cas que sigui necessari, però, aquest termini s’ampliarà un any més.